biggeorge Lyrics

неделя, 2 юли 2017 г.

Фамадихана или традицията на танцуващите с трупове

Фамадихана или традицията на танцуващите с трупове






Фамадихана е погребална традиция на малгашите в Мадагаскар.
Известна е като "преобръщане на костите" - хората изваждат телата на своите предци от семейните гробници и ги увиват в ново погребално платно, след което танцуват с труповете около гробницата под съпровода на жива музика.
Обичаят Фамадихана изглежда от съвсем скорошен произход, може би едва от 17 век в сегашната му форма, въпреки че може и да е адаптация на предмодерните двойни погребални обичаи от Югоизточна Азия.
Основава се на убеждението, че духовете на мъртвите накрая се присъединяват към света на предците след подходящи церемонии и пълното разлагане на тялото, което може да отнеме много години.
В Мадагаскар това става с редовен ритуал, обикновено веднъж на всеки седем години, като обичая обединява разделени семейства, а понякога дори и роднини с проблемни отношения.
Практикуването на Фамадихана е в упадък поради разходите за скъпата коприна и убежденията на някои малагаши, че практиката е остаряла.
Ранните християнски мисионери били против, затова днес повечето християни малагаши са изоставили тази традиция.
Католическата църква обаче вече не се противопоставя, защото разглежда Фамадихана като чисто културна, а не като религиозна практика.
Както един малагаш обяснява пред BBC: "Този ритуал е важен за нас, защото това е начина ни да почитаме мъртвите. Това е шанс за цялото семейство от цялата страна да се събере.".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!