Рецепта "Зимна мусака ала Бигджордж"
(за 6 порции)
250 гр. кайма
500 гр. картофи
250 гр. ориз
250 гр. моркови
250 гр. кромид лук
слънчогледово олио
червен пипер
чубрика
сол
За заливката:
400 гр. кисело мляко(1 кофичка)
1 яйце
1 с. л. бяло брашно
Начин на приготвяне:
Сварете картофите и ги обелете.
Намачкайте ги с вилица.
Сварете ориза във вода със сол.
Почистете лука и го нарежете на ситно.
Почистете морковите и ги нарежете на ситно или по-добре ги настържете на ренде.
Изпържете каймата в олио до пълна обработка.
Ще познаете, че каймата е готова по това, че става зърнеста(на трохи).
В тава изсипете готовата кайма, лука и морковите.
Добавете и предварително сварените картофи и ориз.
Подправете сместа с червен пипер и чубрика.
Разбъркайте добре, докато се разпределят равномерно продуктите.
Пъхнете тавата в загрята фурна при температура 150 градуса за 30 минути, докато сместа се запече.
През това време пригответе заливката.
В подходящ съд изсипете киселото мляко.
Добавете брашното и разбъркайте добре.
В друг съд изсипете яйцето.
Така ще можете да разберете дали яйцето е развалено.
Ако е развалено няма да унищожите заливката.
Ако яйцето е наред го разбийте добре с вилица.
Добавете го към киселото мляко и разбъркайте добре сместа.
Щом мусаката се запече я покрийте със заливката.
Запечете отново при същата температура на фурната, докато заливката потъмнее.
Поднесете мусаката топла с подходяща гарнитура.
Приятен апетит!
(за 6 порции)
250 гр. кайма
500 гр. картофи
250 гр. ориз
250 гр. моркови
250 гр. кромид лук
слънчогледово олио
червен пипер
чубрика
сол
За заливката:
400 гр. кисело мляко(1 кофичка)
1 яйце
1 с. л. бяло брашно
Начин на приготвяне:
Сварете картофите и ги обелете.
Намачкайте ги с вилица.
Сварете ориза във вода със сол.
Почистете лука и го нарежете на ситно.
Почистете морковите и ги нарежете на ситно или по-добре ги настържете на ренде.
Изпържете каймата в олио до пълна обработка.
Ще познаете, че каймата е готова по това, че става зърнеста(на трохи).
В тава изсипете готовата кайма, лука и морковите.
Добавете и предварително сварените картофи и ориз.
Подправете сместа с червен пипер и чубрика.
Разбъркайте добре, докато се разпределят равномерно продуктите.
Пъхнете тавата в загрята фурна при температура 150 градуса за 30 минути, докато сместа се запече.
През това време пригответе заливката.
В подходящ съд изсипете киселото мляко.
Добавете брашното и разбъркайте добре.
В друг съд изсипете яйцето.
Така ще можете да разберете дали яйцето е развалено.
Ако е развалено няма да унищожите заливката.
Ако яйцето е наред го разбийте добре с вилица.
Добавете го към киселото мляко и разбъркайте добре сместа.
Щом мусаката се запече я покрийте със заливката.
Запечете отново при същата температура на фурната, докато заливката потъмнее.
Поднесете мусаката топла с подходяща гарнитура.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!