biggeorge Party Zone

неделя, 12 април 2015 г.

Рецепта "Пролетна мусака ала Бигджордж" 2

Рецепта "Пролетна мусака ала Бигджордж" 2:
(за 6 порции)

1 кг. картофи
250 гр. кромид лук
1 връзка зелен чесън
1 връзка репички
250 гр. моркови
350 гр. доматено пюре
50 гр. маслини
250 гр. пилешка кайма
олио
готварска сол
червен пипер
черен пипер
розмарин
смидух
куркума
девесил
босилек
магданоз
чубрика

за заливката:
1 бр. кисело мляко
2 бр. яйца

Начин на приготвяне:
Обелете суровите картофи и ги смелете с машинка за мелене на месо.
Ако нямате такава машинка можете да смачкате картофите с вилица, но от това ще ви заболи ръката.
Изсипете картофите в достатъчно голяма тенджера, която да побере всички продукти.
Обелете лука и също го смелете или го нарежете на ситно.
Смелете почистените моркови, репички и чесън или ги нарежете на ситно.
Добавете лука, морковите, репичките и чесъна към картофите.
Добавете доматеното пюре.
Нарежете на ситно обезкостените маслини.
Поръсете с готварска сол, червен пипер, черен пипер, розмарин, смидух, куркума, девесил, босилек, магданоз и чубрика.
Сложете каймата в тиган и с малко олио я изпържете.
Добавете изпържената кайма към общата смес
Накрая добавете 1 л. вода в тенджерата и я поставете на котлона за 15-20 минути.Разбърквайте интензивно сместа, докато се хомогенизира.
Изсипете я в тава и я запечете за 30 минути при температура 150 градуса в предварително загрята фурна.
През това време пригответе сместа на заливката.
Изсипете киселото мляко в подходяща съдинка и към него добавете двете яйца.
Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.
Когато мусаката се запече я залейте отгоре.
Поставете я във фурната и я печете, докато заливката потъмнее.
Това са около 20 минути при температура 150 градуса.
Готовата мусака се реже на парчета и се поднася охладена.
Ако я ядете гореща няма да й усетите вкуса.