biggeorge Lyrics

понеделник, 23 юни 2014 г.

Защо се тресе България?

Защо се тресе България?
Хронология на един конфликт!

Орешарски спря "Южен поток"
На 8 юни 2014 г. премиерът Пламен Орешарски разпореди спиране на каквито и да е било дейности по проекта "Южен поток", докато не стане сигурно, че той напълно отговаря на европейските изисквания.
Спирането на проекта беше по желание на Европейската комисия и на САЩ.
Това действие пряко засегна Русия, а най-силно пострадаха фирмите, които бяха избрани за подизпълнители на проекта "Южен поток".

Кои са подизпълнители на проекта "Южен поток"?
Консорциум между руската компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми поеха строителството на българския участък на "Южен поток".
Не е ясно как част от компаниите са осигурили изпълнението на условието за достъп до 500 млн. лв. кредитна линия или собствен капитал, тъй като три от петте български фирми са със сериозни финансови затруднения и банки разпродават активите им.
По неофициална информация "Стройтрансгаз консорциум" е предоставил гаранции от руската банка ВТБ, но други източници твърдят, че гаранциите са от друга финансовата институция.
Моделът, по който ще се финансира българският участък от "Южен поток", предвижда 70% от средствата да дойдат чрез банкови заеми, за които все още не е ясно дали са осигурени.
Останалите 30% (около 1.05 млрд. евро), трябва да бъдат осигурени като собствени средства от "Газпром" и БЕХ. Тъй като БЕХ няма такива възможности, е договорен заем от "Газпром" в размер на 620 млн. евро, който ще се изплаща за срок от 22 години при лихва от 4.25%, според изявления на министър Стойнев на 31 октомври, когато бе направена символичната първа заварка на българска територия.
Въпреки уверенията на управляващите, че България няма да плаща нищо за строежа на "Южен поток" на своя територия, а проектът ще се финансира изцяло с руски заем, първите 191 млн. лв. български средства станаха факт през декември, когато "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) и "Газпром" са увеличили по толкова своето участие в капитала на съвместното дружество "Южен поток България" със средства от облигационната емисия на БЕХ от 500 млн. евро.
Петте български компании, които ще участват в изграждането на "Южен поток", са обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг" с капитал от 50 000 лв.
Всяка една от фирмите има равен дял от по 100 акции за по 10 000 лева, показва справка в Търговския регистър.
"Газпроект Юг"е вписано в началото на годината, след като предишният конкурс за изпълнител на проекта бе отменен през ноември без ясни обяснения.
Срокът, в който можеха да бъдат подавани оферти за строежа на българското трасе на газопровода - всичко от проектиране на съоръженията, през доставка на тръби и оборудване до строителство, пускане на газопровода и обучение на персонала – бе до 10 януари – отново твърде кратък, за да предизвика съмнения за нагласен избор.
Друг проблем е, че окрупняването на всичко в една процедура лишава проектната компания от възможността да постигне конкуренция (оттам и по-ниски цени) при отделните дейности, ако това изобщо е цел за възложителя.
В българското обединение влизат "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".
От тях единствено ГБС има опит в изграждането на газопроводи, а три от фирмите са в тежко финансово състояние, притиснати от банки и липса на оборотен капитал.
Седалището на "Газпроект Юг" е на столичната улица "Шандор Петьофи" 13 – 15, на чийто адрес се води и офисът на Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен собственик Цветан Василев.
"Промишлено строителство холдинг" е собственост на "Водстрой 98", зад което дружество стоят офшорни компании, но регистрацията на фирмата е на адреса на КТБ.
Неофициално от строителния бранш твърдят, че от началото на годината компанията е под контрола на неуспелия шеф на ДАНС Делян Пеевски.
Преди две години държавата продаде "Техноекспортстрой" за 51 млн. лв., като парите бяха осигурени чрез заем от КТБ.
Тогава като купувач по сделката беше представен "АТ Инженеринг 2000" на Илиян Терзиев.
Днес компанията вече е собственост на офшорка от Панама, като прокурист на дружеството е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев – Марияна, а дружеството се представлява в "Газпроект Юг" от бившия зам.-министър на регионалното развитие по времето на НДСВ-ДПС Калин Рогачев.
"Главболгарстрой" е собственост на Симеон Пешов и синовете му Калин и Камен Пешови.
По-малкият Калин представлява дружеството в компанията за "Южен поток".
Бургаската "Понсстройинженеринг" е собственост на Милко Милков.
Компанията има опит в строителството на ваканционни комплекси по морето, както и на ВиК мрежи и пречиставателни станции, предимно в общини управлявани от ДПС.
Компанията се пробва и в пътното строителство, но опитът й не беше особено успешен.
"ПСТ Холдинг" е собственост на офшорни фирми, зад които стоят собствениците на ПИБ и Васил Божков. Компанията има опит в пътното и водното строителство.
Още през август руски медии писаха, че "Стройтрансгаз" се готви да подпише договори за строителството на надземните участъци на "Южен поток".
Руската компания е сред основните големи подизпълнители на "Газпром" за строителство на компресорни станции и е сред инициаторите за изграждането на "Южен поток".
"Стройтрансгаз", която според неофициална информация е участвала и в отменения първи конкурс, е основана през 1990 г. като неголяма строителна компания.
Изграждала е редица газопроводи и компресорни станции в Русия и зад граница в САЩ, Индия, Гърция, Финландия, Алжир, Чехия и други.
През миналата година компанията прераства в холдинг, който обединява различни видове строителство.
"Стройтрансгаз" вече изгражда компресорната станция на територията на Русия, която ще захранва "Южен поток".
По данни на "Стройтрансгаз" над 96% от акциите са собственост на STG Holdings Ltd, в което 63 % се държат от Volga Group на бизнесмена Генадий Тимченко, когото често наричат приятеля на президента на Русия Владимир Путин.
"Газпромбанк" държи 20% от акциите на строителната компания.
Предприемачите Максим Воробьов и Михаил Кенин имат съответно по 11.3% и 5.7%.
Генерален директор на "Стройтрансгаз" е Вадим Гуринов, а председател на съвета на директорите е Игор Ромашов.

Хронология на конфликта между Пеевски и Василев
Някога партньори, днес банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски са в конфликт и в процес на "подялба" на активите, към които съвместно са имали отношение.
Според mediapool.bg в основата на спора стоят около 100 милиона лева, за които КТБ смята, че ѝ принадлежат.
На пресконференция в началото на седмицата от КТБ заявиха, че навремето са отпуснали кредит за над 25 милиона лева на дружеството "Булгартабак холдинг", с което се свързва Делян Пеевски.
Преди месец обаче длъжникът е спрял да си изплаща кредита.
Пак според КТБ банката трябва да получи още около 80 милиона лева от печалбата на "Булгартабак" за миналата година, тъй като КТБ държи 6 на сто от акциите на компанията.
Банката не получила въпросните пари, защото мажоритарният собственик решил да не се изплащат дивиденти.
Според вестник "Капитал" КТБ е опитала да внесе предложение за смяна на ръководството и за изплащане на дивидентите на предстоящото общо събрание на акционерите.
Този опит е бил осуетен от Агенцията по вписванията, която е отказала да обяви поисканите от КТБ допълнителни точки в дневния ред.
Според изпълнителния директор на КТБ Георги Христов, банката е завела дела срещу фирми-длъжници, за "които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от господин Пеевски".
Пеевски на свой ред отрече да е длъжник на банката.
От "Булгартабак" също казаха, че (вече) нямат кредити в КТБ и че са "в процес на закриване на всички свои банкови сметки в КТБ".
Според по-рано постъпила информация на сайта Club Z, кредитите на тютюневия холдинг се прехвърлят към държавната Българска банка за развитие.
Повечето медии обобщават, че Цветан Василев вече е загубил битката за "Булгартабак".
И тепърва му предстоят нови загуби.
За това свидетелства и решение на Софийския градски съд от вторник, с което се запорират сметките на други две дружества в КТБ.
Решението е взето въз основа на твърдението на трета, свързана с Пеевски фирма, че двете дружества са нейни длъжници.
Според вестник „Капитал“ консолидираните активи на двете дружества достигат 1.45 милиарда лева, а запорът може да засегне сериозно КТБ.
Според юристи, консултирани от изданието, последното съдийско решение е взето в нарушение на няколко главни принципа.
Основният от тях е, че за компаниите се прилага законът на страната, в която е тяхното седалище.
Една от засегнатите компании е регистрирана на Британските Вирджински острови, но съдия Ченалова от София е приложила към нея българския Търговски закон.
Прогресивното изтикване на Цветан Василев от управлението на държавно подпомаганите финанси е събитието, около което се развиха два допълнителни сюжета - гангстерските обвинения на единия участник, че другият иска да го убие, и инсценираната готовност на социалистите да подадат оставката на Пламен Орешарски.

Как една банка лесно може да бъде фалирана?
Много просто - като всичките й вложители изтеглят наведнъж парите си

Хронологията на събитията около КТБ
На 11 юни КТБ проведе общо събрание на акционерите.
В същия ден на разпит в прокуратурата бяха извикани членовете от управата на банката по повод на сигнал на "Протестна мрежа" с данни за организирана престъпна група между Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков.
На 12 юни КТБ разпространи съобщение, че прокуратурата уронва престижа й.
В същия ден банката съобщи, че е купила банката "Креди Агрикол България", която беше прекръстена на ТБ "Виктория".
За председател на надзорния съвет на новата банка е избрана дъщерята на Цветан Василев - Радосвета Василева.
На 13 юни Изпълнителният директор на КТБ Георги Христов коментира, че има напрежение между Цветан Василев и Делян Пеевски.
По-късно в медиите плъзва новината, че Цветан Василев е поръчал убийството на Цветан Василев.
Трима души бяха обвинени за готвеното покушение.
Съдът обаче ги пусна без мярка за отклонение заради липса на каквото и да било основание за задържането им.
Прокуратурата се отказа да поддържа обвинението.
Същият ден излезе новината, че полицията и прокуратурата са влезли в офиси на Цветан Василев.
След това от прессъобщение на държавното обвинение стана ясно, че не са обискирани офисите на КТБ и ТВ7.
На 16 и 17 юни започва масирано теглене на пари от КТБ - хората изпаднаха в истерия и започнаха да теглят парите си от КТБ и да ги прехвърлят в други търговски банки в България.
От банката съобщиха, че огромната опашка пред един от клоновете във Варна е била заради наводнено помещение.
Това наложило работата да спре за няколко часа.
На 17 юли БНБ излезе със специално становище във връзка с напрежението около КТБ, в което се казва, че банката е стабилна, има достатъчно ликвидност и работи нормално.
На 18 юни чрез анонимно писмо в БНР "Хоризонт" и други медии беше съобщено, че от два дни подуправителят на БНБ, ръководещ "Банков надзор", Цветан Гунев е обвинен в престъпление по служба именно заради несвършена работа по надзора на КТБ.
Едва тогава от БНБ излязоха с официално съобщение, че това наистина е така.
От прокуратурата съобщиха, че подуправителят на БНБ и ръководител на "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за длъжностно престъпление за това, че не е упражнил контрол върху отпуснати 19 "лоши" кредита от "една банка" - КТБ.
В същия ден Комисията за финансов надзор предупреди, че ще налага санкции за невярна и подвеждаща информация за банки и фирми, чиито акции се търгуват на борсата.
По неофициална информация в четвъртък, 19 юли, депозитите си от КТБ са изтеглили "Булгаргаз" и ТЕЦ Марица-изток 2", след обаждане от БЕХ, който наредил това да се случи.
АЕЦ "Козлодуй" не са теглили средствата от сметките си в КТБ.
Същият ден КТБ пусна отворено писмо, в което твърди, че банката е "с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".
От банката изразиха надежда, че клиентите са разумни и няма да позволят "една злонамерена медийна кампания да постигне своите користни цели".
Истерията обаче не намаля значително и в петък - 20 юни, Корпоративна банка поиска от регулатора да влезе специален надзор в кредитната институция заради липса на ликвидност.
На специалната пресконференция на 20 юни централната банка заяви, че до ликвидната криза в КТБ се е стигнало след медийните атаки и разпространението на анонимни сигнали.
В петък централната банка съобщи, че миноритарният собственик на Корпоративна банка, руската ВТБ (Внешторгбанк), е "заявила интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ" (ВТБ има дял от 9.9% в капитала на КТБ).
Два дни по-късно стана ясно, че държавата ще спасява банката на Цветан Василев.
Възможно е през уикенда ВТБ да е оттеглила предложението си.

Коя е всъщност "Внешторгбанк"?
"Внешторгбанк" (ВТБ) е най-голямата търговска банка в Русия по размер на уставния капитал (над 1 млрд. евро).
Името й идва от периода на създаването на банката през 1990 г. с участието на Държавната банка и Министерството на финансите нас РСФСР под името Банка за външна търговия - "Банк внешней торговли" (Внешторгбанк или ВТБ).
Банката е създадена, за да обслужва външноикономическите операции на Русия и както тогава се е смятало - да съдейства за "интеграцията на съветската икономика в световната такава".
В момента най–големият акционер в банката е правителството на Руската Федерация с 99.9%.
Сред дребните му акционери са обаче не толкова дребни играчи в руската икономика - "Газекспорт", "Сбербанк", "Енергомашекспорт", "Ингосстрах", както и Търговско-промишлената палата на Русия.
Затова не е учудващо, че банката се гордее с един от най-високите рейтинги, присъдени от международните рейтингови агенции Moody`s Investors Service, Standard & Poor`s и Fitch.
Дъщерните банки на Внешторгбанк имат лицензи за банкова дейност из целия свят - Лондон, Париж, Цюрих, Франкфурт на Майн, Лимасол, Виена, Люксембург, Киев, Тбилиси и Ереван.
Основните представителства на банката са централизирани в Милано, Пекин, Делхи и Минск.

Източници:
Орешарски спря "Южен поток"
Руската "Стройтрансгаз" и 5 български фирми избрани да строят "Южен поток"
Да поговорим за Пеевски и Василев
Хронологията на събитията около КТБ
КТБ става държавна (обновена)
Полицията и прокуратурата влязоха в офиси на Цветан Василев
Коя е "Внешторгбанк"?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!