biggeorge Lyrics

неделя, 27 май 2012 г.

Авторските права с biggeorge!

Авторските права с biggeorge!
Най-долу можете да намерите клипа,който ме провокира да напиша всичко това.


Тази вечер,26.05.2012 г.,гледах bTV Репортерите и мога да кажа,че съм възмутен от нещата,които се казаха в това иначе толкова хубаво предаване. Изображение
Наговориха се един куп лъжи(най-вече от Стефан Минчев! Изображение ),направиха се едни толкова криви сметки(отново от Стефан Минчев! Изображение ),всички Интернет потребители се оказаха престъпници(благодарение от Стефан Минчев! Изображение ),че направо нямам думи.
Изобщо не съм съгласен с казаното и ще докажа правотата си в следващите редове.
Имам компютър от октомври 2008 година.
Още когато си го купувахме казах на родителите ми,че искам всичко да ми е законно и затова си купихме легален Уиндоус ЕксПи Хоум Едишън.
Струваше ни 180 лева,но тази инвестиция ми позволи да си преинсталирам няколко пъти компютъра,без да се налага да ползвам услугите на професионалисти и да не се тревожа,че ГДБОП ще нахлуят у нас.за да търсят нелегален софтуер.
За всичките тези години винаги съм ползвал или безплатни програми,или такива с отворен код,които могат да се споделят без проблем.
Преди да си купя компютъра слушах музика само от радио касетофона ни.
На кино ходех веднъж-два пъти годишно,а през деветдесетте години на 20 век имаше период,в който забравих какво е да седиш пред големия екран.
Родителите ми не са ходили на кино от 1991-1992 година. Изображение
Откакто си купихме компютъра започнах да слушам всякаква музика от всички краища на света,почти всеки ден гледам игрални филми,сериали,анимация,документални и други.
Да,откакто имам компютър възможностите ми за "забавление" се увеличиха,но качеството спадна.
Сега съм потънал до шия в ниско качествени песни еднодневки и филми,които не стават и за бърсане на гъз.
Преди да имам компютър игри не играех,а след като го взехме пак не можах да се науча - явно съм надраснал тази мания и и игрите вече не ме влекат.
Пробвах да играя туй-онуй,обаче много бързо ми омръзват и ги зарязвам.
А и самите игри не стават за нищо - може би ги играя сам,може би не ги разбирам,но не ме забавляват.
За софтуерът трябва да се казва или само добро,или нищо ... в моя случай е само добро - изтеглих си Убунту,видеоредактори,конвертори,плеъри,приставки ... какво ли не.
Мога да кажа,че за всичкото време надали има и десет нелегални(кракнати) програми,които да съм изтеглил и ползвал. Изображение
Единственото,за което може би "нося" някаква вина е,че след лятото на 2009 година започнах да тегля видеоклипове от Ютюб и други сайтове за видеосподеляне и да ги качвам във Вбокс7.
Първоначално идеята ми беше да допълня липсващите клипове в biggeorge Party Zone,но след това осъзнах,че само аз си слушам песните и спрях да правя bPZ.
Какъв е смисълът,ако никой няма да потребява това,което създавам?!? Изображение
(Не спирам да си задавам този въпрос откакто се запознах с проблема с авторските права в България - дори да са напълно защитени,какъв е смисъла да се създава нещо,което никой няма да потреби?До сега не съм получил смислен отговор на този въпрос!)
След това започнах да качвам каквото ми попадне пред очите,само проверявах дали не е качвано вече във Вбокс-а и ако го нямаше го добавях в списъка си с качени клипове.
Един ден реших да качвам и популярни песни - тези,които обичам да слушам.
По-късно си направих профил и в Ютюб,и от един момент нататък започнах да качвам клипове с популярна музика,докато един ден не ми затвориха канала.
Добре,че си бях направил нов канал предварително.
Но от тогава разбрах,че не бива да качвам в Ютюб неща,които не са мои или не са с разрешението на собствениците им.
През пролетта на 2011 започнах да качвам песни,пускани по Алфа радио,а през лятото на същата година ми хрумна гениалната идея,че мога да качвам клипове от телевизии - това,което обичам да гледам по телевизора го качвам и го популяризирам пред другите потребители.
Страшна идея до един момент през април 2012 година,в който bTV се изнервиха,че "крада" тяхна продукция и не ми махнаха мои клипове от Вбокс-а.
Жалко за мен,защото за да кача един клип във Вбокс-а аз го свалям(поне един час време),конвертирам(още един час време),сглобявам или както е популярно напоследък да се казва "рендвам"(още час),окончателно конвертирам(около час) и на финала качвам във Вбокс-а(отново един час).
Целият процес продължава между три и пет часа. Изображение
Дори и да обработвам непрекъснато клип по клип отнема твърде много време,защото правя всичко на един и същи компютър,който не може да върши две неща едновременно - мога или да конвертирам,или да сглобвам,но не мога и двете,защото компютъра забива.
Пак през лятото на 2011 година се запознах с двама музикални изпълнители - композитора Валди Събев и с един диджей,който живее и работи в Лондон.
Запознах се с Валди Събев,защото много харесах песните,които той композира и му предложих да ги сглобявам с подходящи видеа и да ги качвам в Ютюб - за моя огромна изненада той се съгласи.
Запознанството ми с диджея не се случи по мое желание - качих една негова песен във Вбокс7 и той ме намери във Фейсбук,за да ми търси сметка за това.
Като видя,че от мен пари няма да може да изкара и като разбра,че имам профил в Ютюб ме накара да му кача две песни в сайта.
След това поиска да заключа едната,защото лейбъла(продуцентите) му така казали.
Е,когато се сети,че трябва да отключим клипа хората вече не искаха да го слушат.
През декември 2011 година диджея ми каза,че ще ми даде още песни за качване.
Няколко дни по-късно записах от Алфа радио част от една негова песен и качих записа във Вбокс-а,за да има какво да слушат хората,докато излезе официално песента.
Когато след месец(през януари 2012 г.) се свързах с него той започна да ме заплашва,че ще ме съди,че му дължа пари за щетите,които съм му нанесъл,че ще си платя ... всичко това беше заради записа,които качих.
Оказа се,че лейбъла му са поискали от администраторите на Вбокс7 да изтрият незаконния запис,който съм качил(а аз изобщо не съм забелязал липсата на клипа!).
След няколко дни мислене изтрих всичките му клипове,които бях качил в Ютюб и Вбокс7 и си приключих взаимоотношенията с него.
Изобщо не ми е приятно да ме заплашват - да живееш в непрекъснат страх е нещо ужасно.
След това се запознах със Светла Иванова и я попитах дали ми разрешава да кача в Ютюб песните от нейния албум C'est La Vie.
Тя се съгласи,което много ме зарадва. Изображение
Наскоро пак с нейно разрешение качих още клипове,както и една песен на Петър Бонев.
Качвам песните на тези изпълнители,защото адски много се надявам да станат световно известни - така хем България ще се прочуе,хем ще има повече работа за изпълнителите и за целия бизнес сектор заминаващ се с музика.
Така вместо да ставам тапицер на мебели ще мога да се реализирам в област,която наистина ми е интересна.
Разбира се това са фантазии - кой ще иска да работя за него като ъплоудър на клипове ... ха-ха-ха,много смешно,както и да е!
Но (винаги има едно "но"!) откакто имам компютър(че и от преди това!) се говори колко крадливи са българските Интернет потребители(при положение,че целия свят прави същото!),как нарушават основни авторски права,как се нанасят щети за милиони и милиарди ... и цялата вина се хвърля върху обикновените хора!
Извинете,че прекъсвам тази тирада,но "щетите" не са толкова големи,колкото се твърди и това изчисляване е напълно погрешно - ако ги няма торентите надали кината ще реализират пет милиарда приходи.
Хората,които изчисляват загубите на медийната индустрия го смятат така:едно теглене на филм - пет лева за билет ... чакайте малко,ако попитате потребителите биха ли дали пет лева,за да изтеглят един единствен филм никой няма да се съгласи.
Следователно сто хиляди тегления в торент не са равни на сто хиляди билета.
Ако се спре напълно "Интернет пиратството" хората няма да влязат в кината,това даже само ще ги отблъсне.
Аз обожавам да ходя на кино,защото там атмосферата е различна - очакването филма да започне,едновременните реакции на всички зрители,емоцията да гледаш филм заедно с десетки други хора,споделеното изживяване ... ето това ме привлича към киното.
Но как да обясним всичко това на млади хора,които никога не са влизали в киносалон,които никога не са виждали киносалон?
Няма как! Изображение
Те са свикнали да седят пред мониторите съвсем сами и да гледат това,което им е интересно,докато им омръзне,а след това да го сменят с нещо друго.
Години наред ни се насаждаше консуматорството - ето сега берем плодовете на този усилен труд.
Всички Интернет потребители са консуматори,но не си плащат за това - ако си плащаха нямаше да има никакъв проблем,т.е. проблема е в неплащането на парите.
А за приходите от рекламите ... сещам се за реклами на три места,от които искат да си гризнат всички компании,предоставящи медийно съдържание със защитени авторски права - реклами в Ютюб,реклами във Вбокс7 и реклами в торентите.
Рекламите в Ютюб и приходите от тях изобщо не се получават,така както хората си мислят.
На всеки 1000 гледания на клип получаваш около един долар.
За да получиш наистина много пари трябва да имаш 10 клипа с по 10 милиона гледания или 100 клипа с по 1 милион гледания.
Общо взето трябва да си популярен,трябва потребителите да те харесват и най - важното - да предлагаш авторско съдържание!
За да получаваш пари от Ютюб трябва да кандидатстваш по тяхната партньорска програма и да предложиш клип/клипове,на които да има реклами и от които да получаваш приходи.
Условието е видеото и аудиото в клиповете да е изцяло твое - ако е крадено и вземеш приходи ще стане мно-о-ого лошо. Изображение
Аз никога не съм кандидатствал по тази програма,защото нямам авторско съдържание.
Като цяло в България няма професионален или аматьорски производител на медийно съдържание,който да може да събере голяма гледаемост в Ютюб.
Сцената на Ютюб е отворена денонощно и целогодишно,но български клипове не успяват да станат популярни - извода е,че ние просто не можем да създадем нищо интересно за световната Интернет общност.
Рекламите във Вбокс7 дори няма смисъл да ги коментирам,защото едва в последните години сайта излезе на печалба,т.е. приходите от реклами надхвърлиха разходите.
Печалбата от реклами е повече от скромна,защото най-популярните клипове във Вбокс-а са с 1 милион гледания,докато в Ютюб най-популярните клипове са с милиард гледания.
Т.е. в България 1 милион ни е върха на гледаемостта,а в Ютюб започват да говорят за популярност,когато клиповете минат тази граница от милион гледания.
Тази песен на Джъстин Бийбър е гледана над 700 милиона пъти - ето това е популярност.
В България клип ще се гледа толкова много,когато налъмите цъфнат! Изображение
Затова да се говори за приходи от реклами във Вбокс7 е повече от смешно.
Рекламите от торентите не знам какъв приход носят,но според човека в предаването(Стефан Минчев,който явно ги разбира нещата,въпреки че издрънка един куп глупости!) месечно се печелят по 300 хиляди лева,но само Бог знае дали е така.
Но ... има едно важно условие,което никой не обяснява на прост език - дори и хиляда реклами да сложиш на една страница,ако потребителят не кликне с мишката върху нея и ако не му се зареди страницата,към която рекламата препраща,няма да получиш и стотинка.
Т.е. за да получиш приходи от реклами се искат кликвания върху банерите,а не просто да се броят тегленията на филми,музика,софтуер и игри.
И милион пъти да се изтегли един филм,ако потребителите не цъкат върху рекламите банковата сметка ще си остане празна.
Затова да говорим за пари е леко дразнещо.
Да,торентите в България нямат право да печелят пари от реклами при положение,че съдържанието в тях е крадено и правата не са уредени по законен начин.
Съгласен съм,че да печелиш пари от чуждо съдържание е нечестно,нередно и незаконно.
Осъзнах този факт през лятото на 2009 година - тогава преди да започна да качвам клипове във Вбокс-а прочетох Закона за авторското право и сродните му права. Изображение
След това ми стана ясно,че ако печеля от чуждото съдържание,което разпространявам съм престъпник - ако не печеля съм просто пикльо,който качва клипчета.
Затова след като ми закриха профила във Ютюб не ме преследваха юридически - защото не съм спечелил нищо от "кражбите",които съм извършил.
Още повече,че приходите от рекламите вървящи с откраднатите клипове отиваха директно при правоносителите,т.е. те не са загубили нищо.
Да си призная честно не се чувствам престъпник,въпреки че почти всеки ден качвам клипове във Вбокс7.
Освен това нямам регистрация в нито едни торент и не тегля филми,музика,софтуер и игри от там - няколкото пъти,в които съм теглил от торент е било от Пирате Бей и беше некомерсиална информация.
При положение,че в Интернет има достатъчно линкове за теглене(от сайтове за свободно споделяне на файлове) нямам нужда от торенти.
За три години участие във Вбокс7 имам качени почти три хиляди клипа и не съм получил и стотинка от тази работа - от купуването на компютъра до сега съм изцяло на загуба,защото той само хаби ток,иска Интернет и яде от ценното време на живота ми. Изображение
В едно интервю Валди Събве каза нещо,което много ме впечатли:"Предоставям песните си на всеки,които ги иска(въпреки че лейбъла ми са против това!),защото аз не знам как ще подейства музиката ми на различните творци и какво съдържание ще бъде създадено - всеки е различен и вижда нещата по свой собствен начин!".
Благодарение на това споделяне на музиката на Валди,аз създадох няколко уникални клипа.
Този,които ми е най-любим е на песента Булгаро - обичам този клип,защото обичам и България.
Видеото не е мое,а е на Ютюб каналите GlobusMediaGroup,KrasimirAitos и TEODOSISTOY,но аз го използвах с некомерсиална цел,така че не очаквам някой от тях да си потърси авторските права.
Моя е режисьорската работа - да реша кое видео къде да бъде в самия клип,да избера правилната музика,да направя клипа с перфектно качество.
Ако можех бих заснел видеото,ако можех бих създал музиката,но не мога ... мога само да качвам клипове и не искам да се чувствам виновен,че го правя.
Ако наистина съм престъпник - тикнете ме в затвора,ако не съм - стига сте ме плашили,че ще ме настигне заслуженото правосъдие.
Така трябва да се постъпи с всички потребители - или в затвора,или ни оставете на мира.
Ако държавата иска може да промени условията на "играта" - хем потребителите да са невинни,хем торентите да печелят законно,хем медийните компании да са доволни и да получават своя дял(и вълка сит,и агнето цяло!).
Ако държавата(политиците,на които им пука само за рейтинга им!) иска .. ама не иска! Изображение
Защото така е много лесно някой да бъде обявен за престъпник,нарушил авторски права,защото това е удобно извинение за затваряне на неудобни сайтове,защото е по-добре да има беззаконие,в което можеш да си правиш каквото си искаш и защото така творците ще мразят потребителите на собствения си продукт.
За да не си виновен трябва да живееш в някоя колиба далеч от телевизия,радио,вестници и Интернет.
Или пък трябва да си затъпял консуматор,който чака да му поднесат поредната порция добре смлени новини,сапунки и реклами.
Каквото и да стане,аз и всички Интернет потребители сме невинни до доказване на противното! Изображение

П.п.:Асене,човеко,не съм теглил незаконно твои филми,но ако си гладен знай,че можеш по всяко време да дойдеш в къщи и да ядеш каквото си поискаш от хладилника ми ... ако намериш нещо,де,защото милионите и милиардите,които "спечелих" от кражба на интелектуална информация ги инвестирах в небостъргач,яхта с олимпийски размери,самолет Еърбъс А380 и космическа совалка. Изображение
Шегувам се - и пукнат лев нямам,безпаричен съм като църковна мишка,но ти обещавам,че гладен няма да останеш!
Моля те,не ме мрази - аз,обикновения ъплоудър,се опитвам да популяризирам вашите продукти,а не себе си,опитвам се да провокирам размисли в зрителите и слушателите,да активизирам мисловната им дейност,докато гледат и слушат вашите филми и музика!
Изобщо не ми пука за популярност или за значки - искам само българската музика и филми да заемат своето място на световната музикална сцена!
Поздрави,biggeorge! Изображение

Авторските Права С Асен Блатечки btv Репортерите 26.05.2012 г.

27.05.2012 г.

Забележка на автора:Внимание!Всякакво съвпадение на реално съществуващи имена,лица и събития е напълно случайно!Моля това да се има в предвид от всички читатели!

7 коментара:

  1. бе я да спрат да говорят глупости...торентите не са незаконни и те така са измислени да не бъдат.Торент тракерите са инструмент чрез които си споделяме файлове които са на личните ни компютри.Какво значение има дали тези файлове са музика филми игри или каквото и да било.Аз смятам че не нанасям каквато и да било финансова щета на когото и да било като гледам безплатно филм който не бих си купил или гледал на кино така или иначе са го направили и хляб и вода не иска повече защо да не го гледам.Все пак те си търсят публика и когато я намерят започват да реват за пари ако искат да продават картофи да го правят на селския пазар ако искат да правят изкуство да го правят ако няма защо да го правят да не го правят никой не ги кара на сила но тяния продукт е нищо без нашите очи и уши за това да се съобразяват с финансовите възможности на българските потребители.

    ОтговорИзтриване
  2. От Алекс.

    Нещата са елементарни: Докато минималната заплата е арогантно ниска, през това време корупмираните ни политици си пълнят гушите и на практика ни управляват шайка мутри, не ще крада филми и авторски права ами ако мога цялата държава ще ограбя! Като заживея в държава която ме уважава и ми отдава полагаемото и не ме експлоатира, и на кино ще ходя и дискове ще си купувам и билета в градския ще си дупча и всички данъци ще си плащам. С едно още по-кратко простовато и арогантно изречение - Мен ме ебават, и аз ебавам както мога.

    ОтговорИзтриване
  3. Да,Алекс,прав си!
    Снощи щях да пиша за доходите на българите,но ми изхвърча от ума.
    Нормално е хората в западните държави да си плащат за всичко,което потребяват - те имат пари,за да го направят.
    А ние имаме жълти стотинки.
    Не е нормално да правим избор между плащане на сметки,хранене и забавления.
    Ако ни накарат да направим този избор медийната индустрия в България ще изчезне!

    ОтговорИзтриване
  4. Дано повече хора осъзнаят, че живеем в държава където хиляди деца умират или са с увреждания заради немарливост. Ако сина ми се разболее в събота(не го е срам да боледува в събота!) когато личният лекар не си вдига телефона, а в спешното отделение ми казват че "не съм за тях" какво трябва да направя? Отивам при частен лекар ако мога да платя, а ако не мога се моля да оцелее до понеделник, когато ще отидем да чакаме на опашка заедно с други деца, част от които здрави.
    Отплеснах се, но мисълта ми е, че не може да говорят за кражба на интелектуална собственост и престъпници докато немарливи лекари, убийци на деца и престъпни полицаи се разхождат безнаказано.

    ОтговорИзтриване
  5. Оставам анонимен по навик, но ето какво имам да кажа и аз по темата :
    в музикалния бизнес отдавна се ориентираха и печелят много, в пъти повече от концертна дейност. Във филмовия бизнес пак си печелят, но не им е достатъчно.
    Искам да попитам ей така за сравнение някой музкиант - автор, на когото съм закупил оригинален диск - Колко е спечелил от него? Къде отива разликата в цената (изключвам ДДС-та и пр. данъци). Отговора е - тези които реват, че ги ограбваме, но това не са авторите. Защо тогава се реве за авторските права, като не са авторски, а продуцентски? А Асенчо нима не си е получил хонорара за снимките? Да, определено получава и процент после на база билети и т.н., но това зависи от договора. И освен това Асенчо да не би да е АВТОР, че реве за авторски права?. Много могада питам и все риторично...
    Иначе поздрави за дебрата статия! напълно подкрепям мнението, както и на по-горе писалите.

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!