biggeorge Lyrics

вторник, 9 август 2011 г.

Метеорния дъжд Персеиди над България!

Метеорния дъжд Персеиди над България!

Метеорния дъжд Персеиди ще се изсипе през следващите дни у нас.
Според старо поверие падащите звезди сбъдват всякакви желания,ако човек ги види и си намисли нещо.
Персеидите могат се наблюдават с просто око.
Те принадлежат на рой,остатък от кометата Суифт - Тътъл.
Всяка година през август при движението на Земята около Слънцето нашата планета пресича този рой и около дванайсти - тринайсти август преминава през най - плътната му част,като от осми август активността на Персеидите превишава активността на спорадичните метеори и останалите потоци.
Наричат Персеидите още Сълзите на свети Лаврентий,защото пикът им е около деня на светията,който е покровител на подрастващи,библиотекари и готвачи.
Много хора бъркат метеорния дъжд с метеоритен,но няма нищо общо помежду им.
Метеоритът е камък,който пада от Космоса,но достига до земната повърхност,докато метеорите са каменни или ледени частици,които се врязват в атмосферата и от високата скорост се нагряват,светят и изгарят без да стигат до земята.
Светлинното замърсяване не позволява наблюдение на потока в градски условия,така че ако искате да наблюдавате метеорния дъжд,намерете си някое слабо осветено място,разположено нависоко и се насладете на шоуто.
Приятно гледане!----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник:Метеорния дъжд Персеиди над България!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!