biggeorge Lyrics

събота, 6 май 2023 г.

Къде е мястото на България в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото за 2023 г.?

Къде е мястото на България в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото за 2023 г.?В началото на месец май 2023 г. "Репортери без граници" публикуваха своята класация за свобода на словото.
България е поставена на 71 място със следната рецензия:

Свободата на медиите в една от най-бедните и корумпирани страни в Европейския съюз е крехка и нестабилна.
Малкото независими гласове в България работят под постоянен натиск.

Медиен пейзаж

Телевизията ( БНТ, bTV, Нова и др.) и интернет медиите са основните източници на информация, като печатните издания постепенно губят влияние. Политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии се отразява негативно на редакционната независимост на обществените медии, докато независимостта на частните медии е застрашена от интересите на техните собственици в регулирани сектори. Радио Свободна Европа (РСЕ) отвори отново бюрото си в София през 2019 г.

Политически контекст

Сплашването от политици, както и административният и съдебен натиск срещу издатели и журналисти са честа практика. След близо 12 години непрекъснато управление на премиера Бойко Борисов, по време на което медийната свобода беше в упадък и определени медии бяха използвани за упражняване на политическо влияние, България премина през поредица от предсрочни избори през 2021 г.

Правна рамка

Като отговаря на изискванията на Европейския съд по правата на човека и неговата съдебна практика, общата законодателна рамка определя минимални стандарти за защита на журналистите. В същото време корупцията, недостатъчната независимост и ниската ефективност на съдебната система правят държавата много често беззъба по отношение на нарушенията на свободата на печата. Независими медии и разследващи журналисти редовно са жертви на процедури за злоупотреба или SLAPPs.

Икономически контекст

Медиите са почти изцяло зависими от приходи от реклама, в която държавата играе важна роля. Разпределянето на национални и европейски средства за медиите от страна на правителството е напълно непрозрачно, което позволява търговия с публично финансиране за благоприятно отразяване на политиците от медиите.

Социокултурен контекст

Разследващи репортери, отразяващи организираната престъпност и корупцията, редовно са заплашвани. Освен това медиите, специализирани в проблемите на малцинствата или финансирани от фондации от Западна Европа и Съединените щати, често се сблъскват с кампании на враждебност и омраза.

Безопасност

Заплахите и физическите нападения срещу журналисти в България са постоянен проблем, но още по-голям проблем е нежеланието на властите да ги разследват или осъдят. Журналистите, работещи извън столицата, са още по-изложени на подобни заплахи.


Нещата, които са написали за българските медии са същите като миналата година.
Затова за мен е необяснимо защо България сега е по-напред с 20 позиции и е на 71 място, след като няма никаква промяна за изминалата година.
Според мен България трябваше да падне надолу, а не да се изкачва нагоре в класацията.
Започвам да си мисля, че класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото е резултат от политическото влияние на колективния Запад, а не се определя от обективни фактори и критерии.
Истинското място на България в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото е между Сирия и Северна Корея.
А като погледнем къде са съседните ни държави можем да изпаднем в шок:
Северна Македония, чието население е изпълнено с омраза към съседите си, е на 38 място.
Румъния е на 53 място.
Частично признатата държава Косово е на 56 място.
България е на 71 място.
Украйна, която вече 9 години води война срещу собственото си население и срещу Русия, е на 79 място.
Сърбия е на 91 място.
Албания е на 96 място.
Гърция е на 107 място.
Турция е на 165 място.
Норвегия е на 1 място, въпреки че там не можеш свободно да задаваш въпроси за адекватността на мерките за защита на децата и въпреки че именно там се появи човек като Андеш Брайвик.
Цялата класация на "Репортери без граници" за свобода на словото можете да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!