biggeorge Lyrics

четвъртък, 13 февруари 2020 г.

Машинното гласуване поредната измама на управляващите ли е?

Машинното гласуване поредната измама на управляващите ли е?
Изборът на машини за гласуване ще определи дали ще има изборни манипулации!

Бойко Борисов

Днес на заседание на Министерски съвет Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.
Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори
Цитирам част от новината:
Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да гласуват "за" извънредната точка от дневния ред на заседанието на Министерски съвет на следващите парламентарни избори да бъде въведено машинно гласуване.
"Ние сме длъжни да изпълним, това което пише в Изборния кодекс", обърна се Борисов към министрите.
Все пак, министър-председателят отбеляза, че ще сме единствената държава в ЕС, която ще практикува такова гласуване. "Ще похарчим много пари, не съм убеден, че с това ще се реши нещо. Но възлагам на вицепремиера Томислав Дончев, заедно с ЦИК - да го направим", категоричен бе Борисов.
От своя страна Дончев добави, че се работи по въпроса и всяка изборна секция ще е съоръжена с машина за гласуване. Борисов му заръча да се обмисли добре въпросът - защото изборите са парламентарни, а не президентски. "Хартия ще има ли, 12-13 000 машини трябват, къде ще ги държат...", попита той.
Томислав Дончев му отговори: "15 000 трябва да са машините, за да има резервни, трябва да се вземе решение кой от трите типа машини да бъде използван". "За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи - машинно и хартиено гласуване, това прави изборите безумно скъпи и не виждам причина от хартия", каза Дончев.
"Щом искат машини, последните избори струваха 70 млн.лв.... И понеже казват "те са против", не ние сме "за" машинното гласуване и се включваме в общия хор на подкрепящите го", категоричен бе Борисов.
Подробности какви да са машините даде вицепремиерът Томислав Дончев: "Трябва да са нови и произведени за нас, в никакъв случай наемани, държавата трябва да ги притежава и да ги ползва за всички избори".
"Възлагайте, купувайте мислете къде ще се складират, с охрана, как ще бъдат защитавани от кибератаки. Ние ставаме водещи по тази тема, гласувайки. Приемаме точката", каза в заключение Бойко Борисов.
Припомняме, от ГЕРБ и ОП изненадаха с внасяне на предложение за промени в Изборния кодекс през юли 2019 г., с което се отменя машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Предложението бе подкрепено и от "Воля". Като мотив бе посочен сложността на вота с наличието на балотаж и високата цена. Тогава от ГЕРБ се позоваха на доклада на ЦИК за проведените през май месец избори за Европейски парламент, в който се посочват много грешки, нуждата от корекции на СИК и цената от 60 лв. на машинен глас.

И така на 12 февруари 2020 г. правителството на България реши, че гласуването с бюлетини се заменя с машинно гласуване.
Но вероятно си спомняте как се проведе конкурса за избор на машини при предишни опити за въвеждане на машинното гласуване и кой доставчик беше избран.
Понеже паметта на българите е много къса припомням с няколко линка какво се случи.
На 14 феруари 2019 г. в ефира на БНТ беше демонстрирана българска машина за гласуване, която е невъзможна за манипулации и за фалшивифициране на изборите.
Инж. Чобанов: Машинно гласуване ще има
Цитирам част от новината:
В правната комисия на парламента, която гледа и поправките в Изборния кодекс, ръководителят на Националното училище по роботика инж. Александър Чобанов демонстрира машина за гласуване, конструирана от неговата фирма.
Той беше гост и в Сутрешния блок на БНТ, за да направи публична демонстрация на машинното гласуване.
Инж. Александър Чобанов: Нашата цена е 1900 евро, ако започнем сега да правим машината. Ние дадохме много ниска цена и за преинсталирането на новия софтуер - защото за евроизборите е един, а за местните друг.
Единственият ни апел е ЦИК час по скоро да направи така, че да може да стартираме процеса с купуване на частите, обясни още експертът.
Как работят двете машини и как точно ще можем да гласуваме с тях - вижте повече във видеото!

инж. Александър Чобанов

После се проведе конкурс за избор на машина за гласуване.
Три фирми искат да доставят машини за гласуване за 26 май
Цитирам част от новината:
Три оферти за доставяне на нужните по закон 3000 машини за евровота на 26 май са подадени вчера в ЦИК, съобщиха от комисията. Фирмите, спазили крайния срок за подаване на документи за участие бързата обществена поръчка, са Сиела Норма АД, Лекс.БГ АД и Български машини за гласуване ООД.
Комисия от 7 членове на ЦИК ще отвори и разгледа офертите и трябва да избере една от тях до 25 април. Евровотът е на 26 май, т.е. месец по-късно.
Компанията "Сиела Норма" АД е доставяла машините по време на всички избори от 2015 г. досега - между 300 и 500 бройки, взети под наем. На това основание се смята за потенциален фаворит. От въвеждането на машинен вот в законодателството само на парламентарния вот през 2017 г. такъв нямаше - заради забавяне на търговете. В резултат ЦИК беше осъдена няколко пъти от Върховния административен съд заради нарушение на закона и неосигуряване на "машинна" опция за избирателите, каквато им се полага.
"Сиела Норма" досега е работила с машините на "Смартматик", компания, базирана във Венецуела. Устройствата са ползвани на много места по света - в Уганда, Замбия и Сиера Леоне, Филипините, Венецуела, но също така и Белгия.
В Белгия машинното гласуване претърпява пълен провал - установени са над 2000 инцидента с машините по време на местния вот, заради което белгийските власти отказват да платят на фирмата. На Филипините са ползвани над 90 000 машини на компанията, но през 2016 г. избухва скандал заради пробив във сигурността на централната система за отчитане на гласовете. Устройствата са изкарани от употреба и договорът със "Смартматик" не е подновен.
Във Венецуела пък от "Смартматик" сами признаха, че е имало манипулация на над 1 млн. гласове от общо 8,1 млн. гласували на последните избори през 2017 г.
Освен самите устройства и техния софтуер, изпълнителят на обществената поръчка ще трябва да осигури логистика и обучение на хората, които ще работят с тях, става ясно от документите.

На конкурса беше избрана фирма "Сиела Норма" АД, която да достави 3000 броя венецуелски машини за гласуване.
В сутрешния блок на БНТ: Демонстрация на машинното гласуване
После изобретателите на българските машини за гласуване от "Българските машини за гласуване" ЕООД обжалваха избора на венецуелските машини в съда.
Българските машини срещу машините на "Смартматик"
Цитирам част от новината:
"Български машини" ООД не са доволни от решението на ЦИК за провеждане на машинното гласуване с машината на венецуелската "Смартматик" и са подали жалба до Висшия административен съд чрез ЦИК, какъвто е редът. Спазен бе срокът за обжалване и бе насрочено дело на 30 април тази година от 10 часа. Вносните машини имат "червен картон" в цяла Европа от няколко години насам. Държавата трябва да подкрепя българските производители. За машинното гласуване у нас се говори още от 2009 г., но и досега то не се случва.
Минаха седмици от обявяването на обществената поръчка за избор на фирма, осигуряваща машинното гласуване, с която ЦИК възложи, поне засега, тази задача на "Сиела Норма" АД. На конкурса се разбра, че те ще предложат на ЦИК наемане на венецуелските машини "Смартматик", които са отхвърлени и нежелани от всички страни на Европа. На същите машини се проведоха изборите у нас през 2016 г. и показаха много недостатъци. Тези слабости на машините станаха причина за непризнаването на резултатите от избора на Н. Мадуро и за искането за провеждането на нови легитимни избори във Венецуела. По-важното е, че Европа отхвърля тези машини и не ги ползва,защото са податливи на хакерски атаки и външна намеса. Те могат да покажат такива резултати, каквито им се заповяда. Самата фирма миналата година си призна, че на президентските избори е имало повече от един милион недействителни бюлетини. Нека да припомня, че "Сиела Норма АД" е похарчила досега на българския данъкоплатец 1 812 000 лева за наеманите от нея - пак такива - 1000 машини за гласуване. От 2014 г. досега за четири избора се ползват все тези машини, което буди основателно корупционни съмнения.
Още повече че те не дават тази гаранция, която дават българските машини. Без съмнение тази компания обслужва венецуелската "Смартматик", която упорито "търси" контакти с интерес от българската администрация (изводът е на "Сова 5" АД при пазарното проучване на ЦИК за тези избори през миналата година). Очевидно тя си търси нови пазари и "Троянски кон" в Европейския съюз. Дано България не се окаже този троянски кон.
А сега малко новини от кухнята на конкурса за елиминирането на "Български машини" ООД.
От показаните демонстрации знаем, че с тях се гласува бързо, лесно и без грешки. На езика на програмистите те не съдържат т. нар. зловреден софтуер. Те осигуряват верния резултат на избирателя, но не е удобна за ГЕРБ, защото безгрешно отчита вота. На конкурса е проявена некоректност към родните машини. С оценката на ЦИК косвено се признава, че и "Сиела Норма" е неправилно избрана, тъй като в доклада на ЦИК за избора се казва, че венецуелската "Смартматик", с която кандидатства "Сиела Норма", също не изпълнява техническите изисквания, изработени от консултанта. А поради същата причина българската машина е отхвърлена.
По оценката на консултанта "Български машини" не изпълнява осем несъществени изисквания, а предложените за наемане от "Сиела Норма" не изпълняват седем. Според техническото задание българските машини нямат вграден четец, тесен процеп от 1-2 мм, в който избирателят трябва да вкара картата за гласуване. Вместо вграден четец българските машини имат четец чрез допир, което е нарочно направено. Това е предимство за избиратели, които се затрудняват от вкарването на картата в процепа. В същото време това се отчита от консултанта като минус, което е несправедливо. Освен всички друго в доклада на ЦИК некоректно са избелени/изтрити и не се четат недостатъците на машините на "Смартматик", докато тези на "Български машини" са оставени да се четат от всички, което е нелоялно и говори за неравнопоставеност. За техническите изисквания на консултанта създателят на българските машини инж. Александър Чобанов директно заяви: "Бил Гейтс да дойде с негови 20 програмисти, няма да може да изработи машини със софтуера на консултанта за по-малко от три месеца денонощна работа. На зададения въпрос към консултанта Александър Станев има ли представа какво е сътворил и дали може да го изпълни с екипа си за посоченото време, той нищо не отговори." Очевидно е, че изпълнява нечия поръчка отгоре. ЦИК не отстрани българските машини за гласуване, но те бяха елиминирани от консултанта с неговите тенденциозни и невъзможни за изпълнение в краткия срок технически изисквания. Освен това в Протокола на консултанта - първо сгрешен, после поправен, отново липсват данни за важни качествени характеристики на българската машина, показани му от автора като: а. Представен и доказан от машината много сигурен алгоритъм със 100% сигурност. б. Авторски изобретен СЕЙФ за сигурност, който се патентова и в който се съхранява информацията до следващите избори, което е финалният хартиен носител.
ВАС подкрепи ЦИК в спора за машинното гласуване. "Сиела Норма" ще осигури 3-те хиляди устройства, необходими за гласуване на предстоящите евроизбори. Съдът отхвърли жалбата на "Български машини" - фирмата, която ЦИК отстрани от обществената поръчка под предлог, че не удовлетворява техническите изисквания.

Венецуелски машини за гласуване

В крайна сметка на изборите за Европейски парламент на 26 май 2019 г. бяха използвани именно венецуелските машини, но само в 3000 секции,
Изобретателят Ал. Чобанов: Милионите за венецуелските машини за гласуване са неоправдани
Цитирам част от новината:
„Купихме си котка в чувал“ и едва ли някой може да оправдае милионите дадени за машинно гласуване на тези избори. Цяла Европа е против използването на венецуелските „Смартматик“, а у нас, не само че никой не успя да убеди ЦИК, че устройствата не са надеждни, а бяха похарчени 7,5 млн. лв. за наем.
Това коментира в ефира на Дарик радио българският изобретател инж. Александър Чобанов, който е председател на Консорциум „Математици, Информатици и Роботици без граници“ и създател на българските машини за гласуване, които отпаднаха от конкурса за обществена поръчка, обявен от ЦИК преди Евроизборите.
Инж. Чобанов отбеляза, че парите са похарчени за наем и то на несертифицирани машини за гласуване. По думите на Чобанов в официалните протоколи са „замазани“ всички технически характеристики на наетите устройства.
По повод факта, че блокираха машини в различни секции в страната, ученът обясни, че причина за това е процепът на четящото устройство, който е по-тънък, дори от този на банкоматите. Затова много избиратели не успяха да си мушнат правилно картите и се отказаха от машинното гласуване, уточни той.
Чуйте още от него, с инж. Александър Чобанов разговаря Искра Койчева.

За местните избори през 2019 г. машинното гласуване беше отменено изцяло.
Без машинно гласуване на местни избори
На местни избори ще се гласува с бюлетини, на останалите - с машини

И така до днес, когато машинното гласуване беше прието от Министерски съвет.
Дали ще остане така и за напред, един Бог знае.
Бойко Борисов си сменя мнението по три пъти на ден, затова не е 100 % сигурно, че на следващите избори ще има машинно гласуване.
Но след решението на Министерски съвет на следващите парламентарни избори през 2021 г. гласуването трябва да бъде изцяло машинно.
Съдейки по случилото се при предишните опити за въвеждане на машинно гласуване мога да направя обосновано предположение, че и този път машините за гласуване няма да са произведени от "Българските машини за гласуване" ЕООД, въпреки че техните машини са по-безопасни и по-евтини от другите.
Вероятно пак ще бъдат избрани машини за гласуване от Венецуела.
Управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти са заинтересовани машините за гласуване да бъдат лесни за манипулиране, за фалшифициране и за подмяна на вота на българските избиратели.
Политиците нямат никаква сметка вота на гражданите да бъде отчетен.
Накрая искам да коментирам още нещо.
Възможно е някой да ме обвини, че лобирам за "Българските машини за гласуване" ЕООД.
Но аз не познавам инж. Александър Чобанов и една стотинка не съм получил от него.
Запознат съм с българските машини за гласуване от демонстрациите, които са правили в различните телевизии.
Ако искате да разгледате българските машини за гласуване, можете да го направите тук:
БЪЛГАРСКИ МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ - Александър Чобанов, Национално училище по роботика

Български машини за гласуване

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!