biggeorge Lyrics

сряда, 25 декември 2019 г.

Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!






Честито Рождество Христово, скъпи читатели!

Бъдете здрави и щастливи! Нека в живота ви има много светлина и любов!

Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ - в народния календар с обичая коледуване. На този ден честваме рождението на Божия син - Исус Христос, който се появява на земята за да изкупи човешките грехове.

Според Евангелието Исус Христос е роден в град Витлеем, провинция Юдея. Малко преди раждането майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е различно-коледари, коладници, коледаре, коледници... Още на Игнажден те си избират водач (станеник, старец) и се организират по групи по 10-15 човека. В групата има и по-малки момчета, които обикновено се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване.

Коледарите се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството — от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие и благополучие, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.

Днес имен ден празнуват: Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кристиян, Кристияна.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Към тези празници се числи и Стефанов ден - 27 декември, с който Коледните празници завършват.
------------------------------------------------------------------------------
Източник: Честито Рождество Христово!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!