biggeorge Lyrics

четвъртък, 1 август 2019 г.

Пламен Георгиев ли ще е новия кандидат за главен прокурор?

Пламен Георгиев ли ще е новия кандидат за главен прокурор?

Пламен Георгиев


Според едно проучване на Европейския институт за стратегии и анализи новия главен прокурор трябва да бъде мъж, със стаж поне 20 години като юрист и да е учил в Софийския университет.
Изследването е проведено сред 1000 души на възраст над 18 години.
Според тях следващият главен прокурор трябва да бъде излъчен от съдебната система.
„Очевидно е, че от тук нататък прокуратурата трябва да бъде още по-прозрачна. Основните очаквания са гилдията, съдебната да излъчи гл. Прокурор и да не се допуска по никакъв начин намеса на политици както по отношение на избора, така и по отношение на тяхната бъдеща работа”, коментира Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи.

Иван Гешев - подходящ за ГЕРБ, неподходящ за всички останали

Иван Гешев


Иван Гешев е много подходящ за управляващите от ГЕРБ, защото е послушен изпълнител на тяхната воля.
Но също така Иван Гешев е конфликтен, изпълнен с омраза и е готов да обвини дори и новородено бебе в извършване на тежко криминално престъпление.
За съжаление прокурорската колегия номинира единодушно Иван Гешев за главен прокурор, а Министъра на правосъдието Данаил Кирилов отказа да номинира кандидат.
След като Иван Гешев даде интервю за БНТ, в което изговори един куп глупости, включително, че не одобрява разделението на властите хората започнаха да протестират.
Пред Съдебната палата в София се проведоха няколко протеста срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.
Организатор на протестите е инициатива "Правосъдие за всеки”.
На място има и привърженици на Десислава Иванчева, която на първа инстанция получи присъда от 20 години затвор по обвинение за провокация за подкуп.
На място присъстват и членове на партия "Демократична България”. Христо Иванов, един от лидерите на партията като министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2” проведе съдебна реформа според която Висшия съдебен съвет се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска.
Именно според нея прокурорската колегия предлага и номинациите за нов главен прокурор.
"Основният мотив е, че ролята и функцията на главния прокурор е толкова важна за управлението на държавата, че кръгът от онези, които трябва да могат да правят номинации трябва да е максимално широк, като това да гарантира истински дебат”, коментира Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки".
"Организира го партия, но аз съм тук от своя собствена гледна точка. Защитаваме една позиция”, казва Тихомир - един от протестиращите.
От инициатива "Правосъдие за всеки” обявиха, че са внесли в Народното събрание предложение за промени в закона за съдебната власт.
Според него не просто трябва да бъде оттеглена номинацията на Иван Гешев, но и да се променят условията, при които се правят номинации.
Според организаторите сред хората, които имат право да номинират кандидати за главен прокурор трябва да бъдат включени по-широк кръг, неправителствени организации, научните среди, както и Висшия адвокатски съвет.

И тъй като единствения кандидат за поста на главен прокурор Иван Гешев е крайно неодобряван от българското общество се търси негова алтернатива.
Новият кандидат за главен прокурор трябва да е мъж, да е учил в Софийския университет и да има трудов опит в прокуратурата.
Пламен Георгиев отговаря на тези условия.

Кой е Пламен Георгиев?

Пламен Георгиев


Пламен Георгиев Димитров е роден през 1976 година в София.
Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 2001 година.
Кариерата му започва в Столичната следствена служба през 2002 година, където остава в отдела за разследване на стопански и криминални престъпления до 2005 година.
След това за година е прокурор в Софийската районна прокуратура.
През 2008 г. Георгиев прави неуспешен опит да стане съдия, но не се класира, а през 2009 година е командирован в градската прокуратура.
След това стига до Върховната касационна прокуратура, където става част от специализирания екип за корупционни престъпления.
Сред делата, по които работи, са тези за "Софийски имоти", завършили с оправдателни присъди, разследването срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, което беше върнато от съда на прокуратурата, а впоследствие беше прекратено, депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер.
От този период най-ключовото дело, по което Георгиев работи и което така и не стига до съд, е скандалът с подслушването на покойния директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов.
Разговорите му с тогавашния министър на финансите Симеон Дянков, неговия заместник Владислав Горанов и тогавашния зам.-директор на Агенция "Митници" Антоний Странджев изтекоха в медиите.
От публикуваните телефонни разговори между тях се разбираше, че е имало опит за натиск в проверките, които митничарите са правили в пивоварна на покойния вече бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата.
Разрешението за подслушването на Ваньо Танов е било поискано именно от прокурор Пламен Георгиев, който го прави в проверката по сигнал, че ген. Танов е замесен в контрабанда.
Въпреки съмненията за намеса в работата на митниците, които разговорите пораждат, записите са унищожени и за тях не е изготвено т.нар. веществено доказателствено средство, което би позволило трансформирането им в доказателства, по които да се проведе разследване.
Делото срещу Танов е прекратено.
В края на 2011 година Пламен Георгиев печели конкурс за прокурор в Специализираната прокуратура и дори е номиниран за неин зам.-началник.
Пост, който не успява да заеме, защото Георгиев е поканен за заместник-министър на правосъдието по времето на Диана Ковачева (която оглави ведомството, след като Маргарита Попова стана вицепрезидент).
Пламен Георгиев остава в правосъдното ведомство, където отговаря за затворите, до януари 2013 година.
Месец преди първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка, в рамките на един ден Георгиев е освободен като зам.-министър на правосъдието, възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен от премиера за председател на Комисията за незаконно придобито имущество.
Година по-рано законът, по който работи тази структура, е бил поправен от депутатите.
През 2019 г. след избухването на скандала с "Апартаментгейт" председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев се оказа в центъра на разследване за незаконно придобито имущество.
Проверката на апартаментите на хората във властта беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от трима души, сред които и Пламен Георгиев.
Според в. "Капитал" Пламен Георгиев не е разполагал с доказани средства, за да купи апартамента си на три нива, намиращ се срещу сградата на външно министерство в София.
Шефът на КПКОНПИ е придобил (поне по документи) апартамента за 150 хил. евро, а преди това той е бил обявен за продажба на близо двойно по-висока цена - 265 хил. евро.
При възникването на казуса Георгиев обяви, че е готов да си подаде оставката, ако има каквито и да е съмнения.
"И до ден днешен не разбирам как изобщо бях замесен в цялата тази ситуация. Всъщност парите ми са кристално чисти – имам кредит и наследствен апартамент", е мнението на председателят на КПКОНПИ.
Отделно върви проверка и за законността на постройка, изградена на тераса, ползвана от Пламен Георгиев.
Община "Слатина" се очаква да се произнесе по казуса до края на август 2019 г.
Случаят се заплете на 24 юни, когато директорът на общинския "Строителен контрол" - арх. Влади Калинов, спря назначената процедура по събарянето на постройката без документи.
Два дни по-късно на среща с Фандъкова той подаде оставка, тъй като не можа да покаже строителните книжа на въпросната постройка.
В декларацията за имущество за 2018 г. председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е декларирал, че има да изплаща остатък от ипотека, който е изчислен на 165 513 лв.
Той е посочил, че разполага с 10 000 лв., а освен това има 4 депозита в страната.
Общата стойност на банковите влогове на Георгиев е 29 533 лв.
Декларирал е и един на съпругата си Ирена, който е за 499 лв.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Източници:
Какъв трябва да е новият главен прокурор?
Кой е Пламен Георгиев - кандидат на управляващите за шеф на новия антикорупционен орган
Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е подал оставка
Пламен Георгиев: Жертва съм на медийна истерия, връщам се на работа в прокуратурата
Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор
Иван Гешев ексклузивно пред БНТ: Аз съм несистемен играч
Протест срещу номинацията на Иван Гешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!