biggeorge Lyrics

вторник, 5 март 2019 г.

Нов главен прокурор!

Нов главен прокурор!
Според вас кой ще бъде избран?

От известно време гледайки новините забелязвам все едно и също лице да се мярка на екрана на телевизора.
Започнах да търся информация в Интернет за избора на нов главен прокурор и попаднах на една интересна статия:
------------------------------------------------Цитат------------------------------------------------
Догодина - нов главен прокурор и 10 млрд. лв.
За хората, които са на власт, следващата година година е като лятото за зърнопроизводителите - жъне се.
Дългогодишните усилия по осигуряване на "тил" в съдебната власт ще кулминират в избора на нов главен прокурор. Този пост е ключов за всяко управление. Без него ГЕРБ ще бъде изключително уязвима. 2019 г. е и ключова в цикъла на еврофондове. Тя е предпоследната година от сегашния програмен период, когато предстои да се изберат изпълнители за някои от най-големите и скъпи проекти.

Новият главен

След като Сотир Цацаров не успя да стигне до Конституционния съд, той най-вероятно ще изкара мандата си, който изтича през януари 2020 г. Процедурата за избор на негов наследник може да бъде открита шест месеца по-рано, т.е. още през юли.
Кой ще е на власт е от ключово значение за този избор:
Първо, номинация за главен прокурор може да се издига или от прокурорската колегия, или от министъра на правосъдието. Влизането в процедурата на независим играч от един служебен правосъден министър например може да помрачи публичния образ на един предизвестен иначе избор на кандидат, издигнат от прокурорската колегия, в която Цацаров има хегемония.
Второ, значителна част от избраните от парламента членове на ВСС могат да загърбят лоялността си към ГЕРБ, ако не е на власт - това Борисов и Цветанов вече го усетиха след оставката през зимата на 2013 г.
Пълният монопол, който главният прокурор има над това срещу кого, за какво и кога ще бъде повдигнато обвинение заедно с дългия му мандат (седем години) и практическата му безконтролност го превръщат в една от най-силните политически фигури в държавата. Затова налагането на лоялен кандидат е дългосрочна инвестиция. Сред спряганите имена за наследник на Цацаров са близкият до Пеевски и Борисов шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, многократно доказвал своята лоялност към тях. Друг потенциален кандидат е зам. главният прокурор Иван Гешев. От два източника "Капитал" научи, че в ГЕРБ се обсъжда и името на евродепутата Емил Радев.
Без главен прокурор зад гърба си на управляващите няма да им е толкова лесно и с другият ключов процес през следващата година - разпределянето на рекордно много средства от бюджета и еврофондовете.

Елате, милиарди, при батко

Догодина предстои раздаването на няколко транша държавни и европейски пари, които биха се оказали доста важен лост за който и да упражнява властта.
Първо, разбира се, са пътните строежи. Предстои огромната поръчка за последния дял на магистрала "Струма" - през Кресненското дефиле. За този най-скъп и най-противоречив етап от целия проект ще бъде избран изпълнител, като прогнозната му стойност е около милиард лева. Чаканите поръчки за "Хемус" са две - отсечката от "Боаза" до разклона Плевен - Ловеч и оттам - до Велико Търново. Първата поръчка е почти готова за пускане и е около половин милиард, втората е все още далеч от проектна готовност, с прогнозна стойност 850 млн. лв. Отделно са други пътни поръчки като Ботевград - Мездра и Южната дъга на околовръстното на София, които са между 100 и 200 млн. лв.
След това идва контролът върху еврофондовете: тази магическа пръчка за всеки министър и кмет. Към момента ГЕРБ логично са овладели всички програми, като все по-явно е, че контролът върху най-важните като "Регионално развитие" и "Околна среда" е минал в кръга около Цветан Цветанов. Те са важни по две причини. Първо, защото така се контролира местната власт - всички големи градове се финансират по тях и зависят от решението на Министерството на регионалното развитие. Второ, по "Околна среда" догодина най-накрая водните асоциации трябва да започнат да раздават собствените си поръчки за обновяване и ремонти на водопроводната мрежа в страната. Говорим за още 1.2 млрд. лв, които формално ще минат през новосъздадените асоциации. Техен принципал обаче е отново МРРБ.
Доколкото 2019 е и предпоследната година от програмния период, по традиция ще се усили "усвояването" на средства. Ако държавата е отговорила на критериите, заложени от ЕК до края на 2018 г., би трябвало да бъдат отключени още 5% от парите. Това означава, че ако догодина ГЕРБ не е на власт, някой друг ще получи контрола върху тези средства (или ще обвини Борисов, че не се е справил и затова парите са спрени).
Да не забравяме и традиционните руски проекти. АЕЦ "Белене" отново е на дневен ред. Проектът беше размразен тази година в очакване на оферти, най-вече от китайските инвеститори. Ако има такава оферта, управляващите догодина ще може да уточнят правилата, по които централата ще бъде строена и евентуално да сключи договора. Говорим за проект, чиято стойност вече е поне 17 млрд. лв.
"Турски поток" наближава българската граница и предстои решението дали България ще получи една от тръбите на газопровода - за транзит към Европа. Освен геополитически това е важно и чисто финансово. Евентуален строеж на нова тръба - от турска до сръбска граница, ще струва 2.8 млрд. лв. Отделно предстои и изборът на строител на междусистемната връзка с Гърция, която е за 145 млн. евро.

Скъпата игра на войници

През следващата година правителството трябва да вземе решения за модернизация на въоръжените сили на стойност над 4 млрд. лв. Става дума за трите проекта за превъоръжаване на армията с нов тип натовски изтребители, бронирани машини за пехотата и модулни патрулни кораби. Тях данъкоплатците ще изплащат през цялото следващо десетилетие, независимо кой е на власт.
В най-напреднал етап е процедурата за избор на бойни самолети на стойност 1.8 млрд. лв. Основните конкуренти са американските F-16 и шведските Gripen. В нея има много геополитика и изборът е в много голяма степен предизвестен - предпочитанията са за американските самолети. Сделката не е сред най-любимите на властта - тъй като няма конкуренция и продавачът не е склонен на скрити договорки, цялата печалба от нея ще отиде зад океана. За местните политици няма да остане нищо.
Не така обаче стоят нещата с доставката на нови бронирани машини за сухопътните войски на стойност 1.46 млрд. лв. Програмата е от критично значение за реалната боеспособност на армията и участието й в операциите на НАТО, тъй като именно пехотинците са изпращани на мисии в 99% от случаите. Въпросният проект е и потенциално най-удобен за прокарване на лобистки интереси по линия на фирмите подизпълнители, които доставят различните подсистеми - въоръжение, куполи на машините, комуникации, компютри, софтуер и т.н. В крайна сметка компанията, която бъде избрана в тръжната процедура, на практика ще е системен интегратор, зад който може да се скрие и някой друг любимец на властта.
Най-любопитното е, че уж аутсайдерът на проектите – програмата за строеж на два патрулни кораба за 984 млн. лв., през последните дни отново изплува от небитието с потенциал пак да изпревари пехотата. Според командира на бойния флот контраадмирал Митко Петев се очаква 7 фирми да подадат оферти до 15 февруари, до началото на април да има победител и до края на май да бъде подписан договор. За разлика от Сухопътни войски, които още не са изпратили официални искания за обвързващи оферти.

По темата работиха:
Росен Босев,
Огнян Георгиев,
Момчил Милев
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
След като я прочетох ми стана ясно защо виждам този човек отново и отново.

Иван Гешев


Иван Гешев беше прокурор по делото за КТБ, което сигурно ще приключи с оправдателна присъда около 2035 г.
Забелязва се как в последните месеци всяка акция на прокуратурата се отразява активно по медиите и във всеки репортаж може да се види лицето на заместник главния прокурор Иван Гешев.
Преди пред камерите излизаше говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, но сега никаква я няма.
Вижда се само физиономията на Иван Гешев и то месеци преди да започне процедурата по избор на нов главен прокурор.
При всеки репортаж си личи колко е агресивен и изпълнен с омраза.
Направо не ми се мисли какво ще стане, ако той заеме поста на главния прокурор - сигурно ще коли и ще беси, както и комунистите не са го правили.
Иначе ефект от работата му няма, защото нито една негова акция не е завършила с осъдителна присъда.
Точно обратното - задържаните ги освобождават, защото прокуратурата не може да представи доказателства за извършени от тях престъпления.
Остава да видим дали с помощта на Иван Гешев прокуратурата ще се превърне в наказателна бригада срещу инакомислещите и дали със съдействието на ДАНС и КПКОНПИ цялата опозиция ще бъде разчистена от политическата сцена?!?
Така българските Уго Чавес и Мадуро ще могат да си управляват на спокойствие.
Най-важното обаче за българският Уго Чавес е да внимава да не бъде отровен от българския Мадуро, както се случи с истинските Уго Чавес и Мадуро във Венецуела.
После българския Мадуро ще обвини Русия, че е пратила агент-отровител.
Да се чуди човек кое е по-лесно - агент от чужда държава да отрови някой политик или този, който яде и пие до него да го направи?!?
В статията обаче са допуснали една фактологична грешка - цената за построяването на АЕЦ "Белене" не е 17 милиарда лева, а 4,5 милиарда лева.
Ако имахме главен прокурор, който си върши работата той щеше да разследва защо АЕЦ "Белене" струва четири пъти повече от реалната си цена и в чии джоб ще отидат тези допълнителни пари.
Само че нямаме и няма и да имаме главен прокурор, който да си свърши работата както трябва!
От статията се разбира, че през 2019 г. ще се решава колко пари от еврофондовете ще се откраднат от хора близки до управляващите.
Така гербаджиите ще станат още по-богати, а българския народ ще стане още по-беден!
Да живее новото БКП (ГЕРБ)!
Да живее новия главен прокурор (Иван Гешев)!
Да живее народно-демократична, християн-консервативна, национал-социалистическа ре(с)публика България!

П.п.: Според вас кой ще бъде избран за нов главен прокурор?
Напишете вашето предположение и да видим кой ще отгатне името му!
Голямата награда за позналия ще е от 3 до 5 години в Централния софийски затвор.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник: Нов главен прокурор!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!