Рецепта "Картофена мусака с кайма и заливка ала Бигджордж"
(за 20 порции)
500 гр. кайма
3 кг. картофи
1 л. доматен сок или 1 кг. домати
1 кг. пиперки долма
500 гр. моркови
500 гр. лук
250 мл. олио
2 с. л. червен пипер
1 щипка чубрица
1 щипка девесил
1 щипка босилек
сол на вкус
За заливката:
6 бр. кисело мляко
6 бр. яйца
Начин на приготвяне:
Обелете и измийте картофите.
Почистете и измийте пиперките, морковите и лука.
Нарежете на ситно лука, пиперките и картофите.
Настържете морковите.
В тиган сипете 150-200 мл. олио и запържете каймата, докато стане на трохи.
В десетлитрова тенджера сипете 50-100 мл. олио и запържете лука и морковите за десетина минути.
За да не стане мусаката прекалено мазна можете да използвате част от олиото, в което сте запържили каймата.
В тенджерата добавете пиперките, картофите и доматения сок.
Ако доматеният сок е домашно приготвен и в него има сол внимавайте да не пресолите мусаката.
Ако сте си купили домати - измийте ги и ги нарежете на ситно, а после ги добавете в тенджерата.
В тенджерата добавете и един литър вода.
Добавете червения пипер и подправките - чубрица, девесил и босилек.
В тенджерата изсипете и каймата.
Оставете сместа да ври за петнайсет-двайсет минути.
След това изсипете мусаката в две или три тави.
В зависимост от размера на тавите сместа може да се побере в различен брой тави.
Печете мусаката на 150 градуса за час и половина, докато водата изври.
През това време, докато мусаката се пече пригответе заливката.
За всяка тава трябва да смесите две кисели млека и две яйца.
В отделна съдина счупете и изсипете яйцата.
Ако някое яйце е развалено ще можете да го установите преди да го смесите с киселото мляко.
Разбийте яйцата с вилица.
Към тях добавете киселите млека.
Разбъркайте заливката добре.
След като мусаката се изпече я покрийте със заливката.
Запечете мусаката за още трийсет-четиресет минути, докато заливката придобие златист цвят.
Приятен апетит!
(за 20 порции)
500 гр. кайма
3 кг. картофи
1 л. доматен сок или 1 кг. домати
1 кг. пиперки долма
500 гр. моркови
500 гр. лук
250 мл. олио
2 с. л. червен пипер
1 щипка чубрица
1 щипка девесил
1 щипка босилек
сол на вкус
За заливката:
6 бр. кисело мляко
6 бр. яйца
Начин на приготвяне:
Обелете и измийте картофите.
Почистете и измийте пиперките, морковите и лука.
Нарежете на ситно лука, пиперките и картофите.
Настържете морковите.
В тиган сипете 150-200 мл. олио и запържете каймата, докато стане на трохи.
В десетлитрова тенджера сипете 50-100 мл. олио и запържете лука и морковите за десетина минути.
За да не стане мусаката прекалено мазна можете да използвате част от олиото, в което сте запържили каймата.
В тенджерата добавете пиперките, картофите и доматения сок.
Ако доматеният сок е домашно приготвен и в него има сол внимавайте да не пресолите мусаката.
Ако сте си купили домати - измийте ги и ги нарежете на ситно, а после ги добавете в тенджерата.
В тенджерата добавете и един литър вода.
Добавете червения пипер и подправките - чубрица, девесил и босилек.
В тенджерата изсипете и каймата.
Оставете сместа да ври за петнайсет-двайсет минути.
След това изсипете мусаката в две или три тави.
В зависимост от размера на тавите сместа може да се побере в различен брой тави.
Печете мусаката на 150 градуса за час и половина, докато водата изври.
През това време, докато мусаката се пече пригответе заливката.
За всяка тава трябва да смесите две кисели млека и две яйца.
В отделна съдина счупете и изсипете яйцата.
Ако някое яйце е развалено ще можете да го установите преди да го смесите с киселото мляко.
Разбийте яйцата с вилица.
Към тях добавете киселите млека.
Разбъркайте заливката добре.
След като мусаката се изпече я покрийте със заливката.
Запечете мусаката за още трийсет-четиресет минути, докато заливката придобие златист цвят.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!