biggeorge Lyrics

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Погреба ли Европейският съюз свободния Интернет?

Погреба ли Европейският съюз свободния Интернет?
Нов европейски закон може да се използва срещу всички потребители в Интернет!

Днес излезе новината, че ЕС е приел закон за блокиране на сайтове без съдебна заповед.
Ето и пълният текст на новината:
Европейският съюз гласува и прие нов закон, който дава допълнителни правомощия на регулаторите за защита на потребителите в страните-членки. Законът обаче има доста общо определение, което им дава възможност да блокират достъпа до интернет сайтове без да им е необходимо съдебно разрешение, предупреждава евродепутатът Джулия Реда в своя сайт.
Реда е член на германската "пиратска" партия, като е и сред най-активните противници на закона. В реч пред парламента преди гласуването на закона тя казва, че тези мерки не са нито подходящи, нито пропорционални за гарантирането на сигурността на потребителите и са без задължителния съдебен надзор.
В блога си Рида допълва още, че новият закон на практика позволява на регулаторите да заповядват на интернет доставчиците да блокират сайтове по тяхно усмотрение. Освен това новият закон автоматично влиза в сила за всички страни-членки и няма нужда от индивидуалното им одобрение.
Онлайн изданието BleepingComputer отбелязва още, че законът е доста променен и разводнен спрямо първоначалната му идея от 2016 г. Махната е например възможността регулаторите да налагат задължителни компенсации за потребителите, когато става дума за търговец в нарушение и оставя компенсациите доброволни. Махната е и възможността регулаторите да искат от нарушителите да върнат печалбите, които са придобити по нечестен път.
Вместо това обаче са дадени правомощия на регулаторите да изискват от интернет доставчиците информация за притежателите на домейни и сайтове. Ако преценят, че сайт нарушава правата на потребителите, регулаторите могат не само да блокират достъпа до тези сайтове, но и да получат контрол над техните домейни.
На теория тези правомощия трябва да се използват срещу измамни и фалшиви онлайн магазини или сайтове, които не връщат парите на потребителите, които са поискали това. Според Реда обаче липсата на участие на съда в процедурата означава, че регулаторите могат да злоупотребяват, а доставчиците трябва да изградят и поддържат необходимата за блокирането инфраструктура. Всичко това означава, че тя може да се използва и за налагане на цензура, твърди Реда. Тя е предложила поправки в закона, които да конкретизират правомощията на регулаторите, но те са били отхвърлени при гласуването.


С това си решение Европейският съюз подписа смъртната присъда на свободния Интернет.
В държави с псевдодемокрация и скрита диктатура (като България, Унгария, Полша ...) това решение ще бъде използвано от властите, за да заглушат гласа на свободното слово.
Има голяма вероятност да бъдат блокирани и спирани сайтове без основание, само защото са си позволили да критикуват управляващите.
Благодарение на Европейския съюз ръцете на диктаторски мислещите хора вече са развързани и те ще могат да установят своята диктатура.
Този закон все едно е изкаран от книгата "1984" на Джордж Оруел.
Уважаеми потребители, от сега нататък знайте, че Големия европейски брат ви наблюдава денонощно.
Внимавайте какво пишете в Интернет, за да не ви дойдат на гости ДАНС, МВР и прокуратурата.
За финал ще цитирам Джордж Оруел: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила".
Долу диктатурата!
Да живее свободния Интернет!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!