biggeorge Lyrics

вторник, 17 януари 2017 г.

Дванайсетте най-скъпо струващи домашни животни в света

Дванайсетте най-скъпо струващи домашни животни в света





Хората, които обичат животните са готови едва ли не на всичко за тях. Срещат се по-специални случаи, при които в стремежа си да придобият желаното животно, някои хора са готови да похарчат цяло състояние. Едва ли сте предполагали, че има кучета, котки и други питомци, които струват много повече от годишната ви заплата. Ето по-известните от тях:

1. Бенгалска котка - цена между 800 и 3000 долара

Бенгалските котки са хибридна порода животни. Създадени са от кръстоска между домашна късокосместа котка и азиатска леопардова котка. Целта на това смесване е да се създаде домашна котка с екзотична външност и отпечатък от дивата природа. Котките, представители на трето поколение, са още по-скъпи, защото тъкмо тогава търсеното съчетание между външност и изражение са възможно най-добре балансирани.

2. Снежна маймунка - цена 3 500 долара

Тази порода маймунки се наричат още японски макак. Тя обитава най-северните части на Япония. Характерни са тях са червеникавите лица и сива гъста козина, която покрива цялото тяло, освен областта на ръцете и лицето. Тези примати се определят като високо интелигентни. Те са едни от малкото бозайници заедно с енотите и хората, които измиват храната си преди да я ядат. Макаците се водят застрашен от изчезване вид.

3. Английски булдог – цена 2000 - 5000 долара

С тази висока търговска стойност булдогът се причислява към една от най-скъпите породи кучета. Причината да струва толкова много са големите разходи и труд, които отиват за развъждане, отглеждане и дресировка. Странното телосложение и тегло на мъжките създава пречки при оплождане на женските и това налага да се прави изкуствено осеменяване. Почти във всеки случай се налага на женските да раждат малките си с помощта на цезарово сечение. Причината е, че главите на бебетата са твърде големи и не могат да излязат лесно. Но грижите не спират дотук. Женските нерядко раждат мъртви бебета, а някои смачкват малките си по невнимание. Тези кучета са предразположение към много болести, което налага редовни прегледи и лечение, което не е евтино. Затова ентусиастите, които държат на тази порода, трябва да бъдат готови да полагат много грижи за животните. Имайки предвид, че английския булдог се счита за предано куче и добър другар, може да заключим, че грижите и разходите по неговото отглеждане си заслужават.

4. Китайско голо качулато куче – цена 5000 долара

Тази малка порода кучета без козина всъщност се търгува на доста висока цена. Предвид не толкова привлекателния външен вид и липса на пухкава козина, тази порода е подходяща за ексцентрични хора с неограничени финансови възможности. Китайското гребенесто куче не тежи повече от 4,5 кг. Има гладка нежна кожа с малко козина около лапите и главата. Най-известният представител на тази порода носи името Сам и се прочу с това, че за три последователни години (2003-2005) бе титулуван за най-грозното куче в света.

5. Маймуна Мона Гвенон - цена 6000 долара

Изключително екзотично животно, което се среща в тропичните гори на Западна Африка, но може лесно да се приспособява да живее в най-различна среда, поради което се предлага и като домашен любимец. Гвеноните са коткоподобни маймунки, наричани още морски котки. Водят се рядко срещан и застрашен от изчезване вид. Има легенда, според която през XVI век такива маймунки са били гледани като домашни любимци по кораби, откъдето идва другото им название морски котки.

6. Котка Савана – цена 4000 - 10 000 долара

Това е най-голямата и най-скъпо струващата порода котки в света. Саваните се определят като много социални и лоялни към своите стопани, разбират се добре и с други породи котки. Атрактивното при тях е, че са кръстоска между домашна и африканска дива котка. Те имат аристократично излъчване и се считат за екзотичен домашен любимец. Израз на приликата им с диви котки са техните размери - саваните достигат до 3.5 м дължина и средно тегло около 7-14 кг. Саваните са много интелигентни котки. Подобно на кучетата и те могат да се възпитават и разхождат на каишка. В някои страни се считат за опасни, поради което тяхното отглеждане и развъждане е забранено от закона.

7. Маймунка Дебраза – цена 10 000 долара

Тази маймунка обитава тресавищата в Централна Африка и места с горещ климат. Като малки маймунките Дебраза се проявяват като схватливи и предани на стопаните си, но в природата си носят и дивото, което ги превръща в непредсказуеми животни, които държат на територията си. Представителите на породата Дебраза се считат са много добри в криенето, поради което учените не могат да установят колко приблизително наброява техния вид, но едно поне е сигурно - тези маймунки не са застрашени от изчезване. Макар да има пазари, на които се търгуват свободно, в някои страни и щати на САЩ е незаконно да се отглежда такова животно в домашни условия.

8. Хиацинтов Ара - цена между 6500 и 12 000 долара

Родината му е Южна Африка. Води се най-едрият по размери представител на вида Ара и най-големият летящ папагал в света. Отличава се с красива окраска с тъмни лилаво-сини пера. Достига големина не повече от 100 см и тегло средно около 1,20-1,82 кг. Високата му цена е продиктувана от факта, че тези папагали си остават диви птици и приспособяването им към домашна среда и живот в плен костват доста разходи и усилия.

9. Тигров питон албинос – цена 15 000-20 000 долара

Първият представител на този вид питон е открит в Африка през 2003 г. Интересното при него е, че той няма обичайните бели шарки, характерни са животните албиноси. При него се наблюдава смесица от бяло и светли мрежовидни тигрови (лавандулови) цветове, които подчертават изразителните му искрящи рубинено червени очи. Тигровият питон албинос е истински шедьовър на природата. Това, както и факта, че се среща много рядко, обуславят високата му цена.

10. Шимпанзе - цена между 60 000 и 65 000 долара

Шимпанзетата се отглеждат като домашни животни от далечни времена. Хората от африканските села са едни от първите, които ги приемат в живота си. По-късно тази традиция се разпространява в Европа и Америка. Шимпанзетата са много интелигентни и лесно се привързват към човека. Средното им тегло е около 45 кг. Продължителността на живота им е близо 60 години като някои успяват да надживеят стопаните си. Не всички страни разрешават отглеждането на шимпанзета като домашни любимци.

11. Бели лъвчета - цена 138 000 долара

Тези красиви пухкави животинки носят в кръвта си много рядък ген, което ги прави особено атрактивни. Все по-рядко се срещат в дивата природа, но са сметка на това хората сравнително навреме са започнали да ги развъждат и гледат в домашни условия, с което се стимулира надеждата, че няма скоро да се превърнат в изчезващ вид. Закупуването им е скъпо и става трудно, защото има само няколко развъдника на в целия свят. За съжаление, въпреки упоритите усилия на хората да продължат вида, тези лъвчета често имат здравословни проблеми, в резултат на които някои изгубват белия си цвят.

12. Тибетски мастиф - цена 2 милиона долара

От тази година има ново попълнение в класацията за най-скъпо струващи животни в света и това е куче от породата тибетски мастиф, което през март е продадено за 2 милиона долара. Щедрият купувач е търговец на недвижими имоти и среща новия си пухкав приятел на изложба на расови кучета в Китай. Вече все по-рядко се среща чистокръвен тибетски мастиф и това е основната причина, поради която цената е толкова висока. Породата е особено популярна сред китайските милионери, любители на кучета. До момента обаче разточителните им покупки на животни не са надвишавали суми от 170 000 долара.
------------------------------------------------------------------------
източник: Най-скъпо струващите домашни животни в света

2 коментара:

  1. Ние хората какво ли не правим за да ни бъде угодено. Трябва да се питаме защо тези животни са рядкост и вместо да се дават милиони за тях и за единични бройки да се направи нещо за тяхното развъждане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, съгласен съм. :(
      Всеки ден изчезват животински видове, а ние развъждаме екзотични животни като домашни любимци. :X

      Изтриване

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!