biggeorge Lyrics

петък, 9 ноември 2012 г.

Защо българите сме различни?

Защо българите сме различни?
Какво не ни е наред?!?Или ние сме в ред,а света не е!?!

Сега прочетох статията във в. Дневник:Една българка в Бруклин след урагана "Санди"
Защо в САЩ има такава солидарност и съпричастност след урагана "Санди",пък и след всяко друго голямо трагично събитие?
Това се случва и в други страни,но не и в България,не и в такива мащаби.
След пернишкото земетресение очаквах,че ще се получи нещо подобно,но не би.
Имаше съпричастност след наводнението в с. Бисер,но това беше за кратко и след три дни всички беше забравено.
Може би просто не сме такива хора ... или може би не ни пука за другите ... не знам,но се чудя ...
Какво не ни е наред?!?
Или ние сме си нормални,а американците не са "в час"?
Аз лично ще изкарам разклонител на улицата кога "марулите цъфнат"!
Нали ако го сложа отвън към моята мрежа ще се закачи целия квартал!?!
Проблема при мен е,че като покажа солидарност и съпричастност хората започват да ме мислят за глупав и наивен и се възползват от добрината ми!
Ех,умря циганката дето ме хвалеше,та реших сам да се похваля колко съм добър.
Защо българите сме различни?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник:Защо българите сме различни?

5 коментара:

  1. Проблемът не е в това, че не сме солидарни, а в това, че журналистите в България не афишират това. Всичко е въпрос на манипулация. Искат да ни покажат – „виждате ли как го правят американците, а ние колко сме зле?!” Точно заради такава псевдо журналистика българите нямаме самочувствие и не защитаваме националните си интереси! В България има стотици инициативи и всеки може да помогне, стига да иска. Най-интересното е, че тези инициативи са организирани не от местни, държавни власти или корпорации, а от обикновените хора. Аз например, помагам на една група във фейсбук, които се занимават с бездомни животни. Инициаторите са най-обикновени хора, които са съпричастни към животинките и искат да им помогнат. Не е нужно да се случи природно бедствие с катастрофални последици, че хората да покажат солидарност. Това се случва всеки ден и в България, просто медиите умишлено не го отразявят. Ако помниш преди няколко години стартира една инициатива по Бтв „Добрата новина” и беше много хубаво, че я имаше, но я спряха. Сега останаха само лошите новини, за да създават чувство за обреченост и безизходица у хората.
    „Защо в САЩ има такава солидарност и съпричастност след урагана "Санди",пък и след всяко друго голямо трагично събитие?” – отговорът се крие във въпроса ти. Не можеш да сравняваш България със САЩ, защото това са държави с много по-различен капацитет и възможности. Само погледни размерите на САЩ на картата и населението й от над 350 милиона души и ще си дадеш сметка, че сравнение между двете държави трудно може да има. Сравни и материалното състояние на населението на САЩ и това на България и можеш да си представиш колко може да помогне един американец и колко един българин. Но най-важното е, че в България, поне до момента, не е имало голямо трагично събитие с катастрофални последици. Не може да се сравнява ураганът Санди със земетресението в Перник. Заради Санди стотици хора загубиха домовете си, (загубиха в буквален смисъл – къщите им изгоряха, няма ги изобщо). Докато в Перник не падна нито една сграда. Да, има сгради, които се нуждаят от ремонт, но хората имат домове и най-важното всички са живи и здрави. Не може да се каже същото за жертвите на Санди. Наводнението в Бисер, което споменаваш, също не може да се сравнява по катастрофални размери с един ураган от рода на Катрина или Санди. И специално за наводнието в Бисер имаше дарителска акция, не само за средства, но и за дрехи. Включиха се много българи. Хора и фирми доброволно предоставиха превозни средства, за да се извозят дрехи и провизии на пострадалите. Куриерските фирми безплатно доставяха помощи до с. Бисер. Така, че солидарност имаше и в България. Друг е въпросът, че това не се афишира в медиите. Може би не искаха да правят „безплатна реклама” на тези фирми и лица, които безвъзмездно предоставиха средства, човешки ресурси и оборудване.
    Навсякъде има хора с чувство за съпричастност и такива, които биха се възползвали от ситуацията. Американците нито са най-солидарния, нито най-толерантния народ. Прочети само малко Американска история, например за геноцидът срещу индианците http://znanie.eu/archives/2599 и ще ти стане ясно, че днешните американци живеят с доста гузна съвест. Има още доста благородни дела да извършат, за да изкупят греховете на дедите си. А за нас българите, дано не идват такива сериозни изпитания, когато да се наложи да доказваме колко сме съпричастни и солидарни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми се иска и за България да се говорят подобни положителни неща. :/
      Омръзна ми все да сме най-черните и най-лошите. :(

      Изтриване
    2. Всички чужденци, с които съм разговаряла са очаровани от българското гостоприемство и отзивчивост. Винаги първото нещо, което казват, че им е направило впечатление са хората. Така, че от нас зависи в каква светлина виждаме себе си. На теб ти е повлияно да мислиш, че българите сме черните овци, все сме лоши, некадърни, нелюбезни, темерути, но не е така. Аз пътувам постоянно из цяла България, общувам много с местните хора и съм удивена колко са любезни и отзивчиви. Особено хората в Родопите. Там един дядо се втурна да ни черпи с кисело мляко от овцете му и ракия и каквото там има, без изобщо да ни познава. Това трудно ще се случи на туристи някъде в Америка, ако не си платиш. Така, че българите имаме много големи сърца и точно затова сме оцеляли толкова векове в мизерия и робство, защото сме си помагали.

      Изтриване
    3. Срещала си гостоприемни хора,затова си настроена така положително - ако веднъж срещнеш някой,който не те харесва и не иска в дома си ще ти стане ясно,че има всякакви хора. :/

      Изтриване
    4. да, има всякакви хора, но за щастие лошите са по-малко, добрите са повече:) Сега много хубаво ми стана като разбрах, че една българска фирма доброволно ще дари 30% от приходите си за месеца на обсерваторията в Рожен. А аз започвам да събирам пари от приятели и ще ходя да ги даря лично на обсерваторията в края на месеца, защото засега има само банкова сметка и хората не искат да дават пари на банките за такси! Много хора се организираха и се надявам да спасим обсерваторията от затваряне. Аз все пак вярвам, че добрите хора в България са мнозинство!:)

      Изтриване

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!