biggeorge Lyrics

събота, 3 декември 2011 г.

Спите ли?

Спите ли?
Нема такава държава!

Днес попаднах на две статии,които заинтригуваха вниманието ми.
Предлагам ви първо да разгледате тази във вестник "Дума".
След това прочетете и тази в "24 часа".
Според мен втората статия изключва първата.
В обществото и във времето,в което живеем интелигенцията няма място - тя е излишна.
Още повече,че автора предлага технократите в обществото със средствата на простотията и пошлостта да изметат същата тази простотия и пошлост.
Това означава интелектуалната част от обществото да падне на нивото на масата,да излезе по площадите и с пяна на уста да крещи разпалено:"ДОЛУ ПОСРЕДСТВЕНОСТТА!НЕ НА ПОЛУГРАМОТНОСТТА!ДА ЖИВЕЕ ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА!".
Странно как в анализа си на последните 130-150 години Панко Анчев е пропуснал да спомене годините на комунизма,в които интелигенцията беше или избита,или стъпкана в прахта сред нищета и мизерия.
Може би тази част от историята е умишлено пропусната,защото и в момента интелигентната част от обществото е там - долу в калта.
Следователно след 1989 година нищо не се е променило - преди ни управляваха простаци ... и сега ни управляват същите хора,преди ни следяха поголовно ... и сега ни следят същите хора,преди работа(и доходи) имаха своите и нямаха чуждите ... и сега работа имат(или нямат) същите хора.
Но защо според мен втората статия изключва първата ... защото след като целенасочено докараха обществото до пълен духовно-интелектуално-морален провал,сега интелигенцията е излишна.
Тя само пречи - някакви хора мрънкат за пари за образование и наука.
За какво да се хабят пари за театри,след като и без това в тях никой не влиза.
По - добре те да се дадат за нови магистрали - не че има къде да отидем или пари,с които да си платим бензина,но поне транзитно преминаващите чужденци ще могат по - бързо да се изнесат от клоаката,в която живеем.
За какво ни е да строим училища - учениците и без това не искат да учат.
Нека вместо това да се строят публични домове - така и така всички(и стари,и млади) изглеждат като проститути,поне да оползотворим външността им.
Така транзитно преминаващите чужденци ще има къде да облекчат нуждите си - положителното е,че държавата повече няма да страда от липса на ДНК,то даже ще ни е в излишък,ще се задавяме с него.
За какво са ни болници - ние и без това нямаме пари за лечение,след като така или иначе ще умрем,нямаме нужда от лекарски грижи.
По - добре тези пари да отидат за построяването на още хотели,вили,къщи за почивка,бунгала,къмпинги,а,бе,комплекс до комплекс,майно льо.
Така транзитно преминаващите чужденци ще има къде да си починат и малко да похарчат парите си,след като са се уморили от дългия път.
Ето така България ще предлага пълно обслужване на пътниците.
Ние сме родени точно за това - да обслужваме,без значение кого.
Само пари да падат - те са най - важни,те са нашият бог,те са нашата религия,банките са нашите църкви,телевизията е амвона,от който млади пастори,всичко изчаластрили и добросърдечни монахини,предизвикателно облечени,ни убеждават,че трябва с отворени обятия да приемем дара божи и да влезем в редиците на праведните вярващи ... като вземем по един дългосрочен кредит.
Алилуя!
Само да не забравяме,че този начин на живот,който двайсет години ни се насажда,в други страни започва да се отрича и отхвърля като остарял и ненужен,затова съвсе-е-ем скоро пак ще се окажем на опашката на световната история.
И накрая искам да отбележа още нещо.
Ивайло Дичев споменава и абитуриентските балове ... преди време в този форум разказах как един абитуриент си рискува безсмислено живота,минавайки от една хотелска стая в друга,като стъпваше на климатиците монтирани отвън,на петнайсет етажа над земята,с единствената цел да докаже мъжествеността си.
Тогава всички във форума ми казаха да не съдя никого и да оставя дИцата да си правят каквото си искат.
По същата логика двайсет години от всички медии се повтаря като мантра едно и също:"Нека бъде слободия,за да има демокрация!".
Демокрацията не е пълната и повсеместна липса на контрол,демокрацията това е общество,в което има ясни правила,които доброволно(ненасилствено) се спазват от всички.
Тези,които не ги спазват поемат отговорност за действията си и си получават отреденото от закона наказание - така има справедливост,законност и ред.
Боже,какви глупости говоря ... култура,морал,демокрация,отговорност,наказание,справедливост,законност,ред ... забравени думи,без смисъл и значение в 21 век.
Все едно зимен сън съм спал двайсет години ...  
А вие спите ли?
Или сте будни?
Или живеете в сън наяве?
Виждате ли какво се случва около вас?
Виждате ли накъде отиваме или просто си затваряте очите?
Или и вие си казвате "Нема такава държава!"?

Слави Трифонов - Нема такава държава


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Източник:Спите ли?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!