biggeorge Lyrics

събота, 7 септември 2024 г.

Ще забранят ли използване на мобилни телефони в училищата в България?

Ще забранят ли използване на мобилни телефони в училищата в България?
Типичен пример за пропаганда!


Смартфон



Преди няколко дни в медиите излезе информация, че Гърция е наложила строги забрани за използване на мобилни телефони в училищата.
Гърция наложи строги забрани за използване на мобилни телефони в училищата
Гръцките ученици ще трябва да държат мобилните си телефони в чантите си по всяко време на занятия със започването на новата учебна година на 11 септември.
Новите разпоредби бяха обявени след среща между министър-председателя Кириакос Мицотакис и министъра на образованието Кириакос Пиеракакис. „Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден“, заяви Мицотакис при обявяването на кампанията „Мобилният телефон в ученическата чанта“.
Съгласно новите правила учениците, които не ги спазват, ще да бъдат отстранени за един ден. В случай на повторно нарушение учителите имат право да отстранят учениците от часовете за няколко дни. А всеки, който снима съучениците си или учителите си без разрешение, може да бъде изключен от училище.
Тези разпоредби са продължение на новите правила, обявени от Пиеракакис през март, според които учениците са заплашени от изключване за снимане на съученици и осмиването им онлайн.
За първи път обаче в Гърция се въвежда широка система от наказания за борба с използването на мобилни телефони в училище, което длъжностните лица наричат „значително разсейване“. Преди това съществуваше обща забрана за използване на мобилни телефони в училищата, датираща от 2002 г., но учителите заявиха, че е трудно да я прилагат.
Говорител на профсъюза на учителите в средните училища OLME заяви по гръцкото радио, че е важно да се работи за убеждаване на учениците да изключат телефоните си, а не само да ги заплашват с наказание.
Тези разпоредби идват седмица след като мобилните телефони бяха забранени в 373 училища в предимно френскоговорящия белгийски регион Валония.


Европейски училища масово забраняват употребата на телефони в клас



Два дни преди тази новина излезе друга подобна за европейски училища.
Европейски училища масово забраняват употребата на телефони в клас
Много училища в Европа забраняват мобилните телефони. Темата е станала болезнена за съвременното общество. Целта на мярката е да се бори не само с училищния тормоз, но и да позволи на учениците да общуват повече помежду си и да бъдат по-концентрирани в клас. Франция, където учебната година вече започна, е една от страните, които пробват експериментално забраната.
Всъщност във Франция използването на мобилни телефони е забранено със закон още през 2018 г. Какво е новото сега и как родители и ученици приемат промените?
„Дигиталната пауза”, както френските власти наричат мярката, предвижда телефоните да бъдат отнемани още на входовете на над 200 колежа. Те ще бъдат оставяни в индивидуални шкафове и връщане след учебните занятия. Над 50 хиляди ученици ще бъдат подложени на този своеобразен тест. Ако мярката сработи, от 1 януари 2025 г. забраната ще бъде въведена на национално ниво.
Използването на телефони се ограничава при децата след 4 клас. По-малките ученици не са обект на дискусия, тъй като повечето от тях нямат мобилни устройства.
Мярката вече работи в Испания, Нидерландия, Гърция и Белгия. Опити се правят в Румъния и Кипър.
Турското министерство на просветата също забрани ползването от учениците на мобилни телефони, лаптопи, таблети и други цифрови устройства в учебните часове. Новата мярка влиза в сила от понеделник, 9 септември, когато започва новата учебна година.

Тези новини са типичен пример за държавна пропаганда.
Очевидно е, че с тази медийна информация управляващите се опитват да подготвят българското общество за въвеждането на забрана на телефоните в училищата в България.
Отнемането на телефоните на учениците, както го правят във Франция, и прибирането им в куфари за целия престой в училище е недопустимо.
Това е нарушаване на правата на учениците за достъп до вещи, които са тяхна собственост.
Това, което българското МОН могат да въведат е да накарат учениците да си изключват телефоните по време на час и да ги прибират в раниците и чантите си.
Всичко друго е недопустимо нарушаване на правата на децата.
Другият вариант е на учениците да се купят "глупави телефони", които те да носят в училище.
С телефон с бутони не може да се влиза в Интернет.
Дори няма да се налага децата да си изключват телефоните по време на час.
И все пак тези така наречени "новини" за забраната на телефоните са пропаганда, както беше пропаганда истерията около коронавируса и психозирането около руската СВО в Украйна.
Когато всички новини се превърнат в пропаганда гледането на новинарските емисии се обезсмисля.
Сега чакаме с нетърпение да видим резултатите от пропагандата и въвеждането на забрана за използване на мобилни телефони в училищата в България.


"Глупав телефон"


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!