biggeorge Lyrics

събота, 14 септември 2019 г.

Ще има ли импийчмънт за президента Румен Радев?

Ще има ли импийчмънт за президента Румен Радев?
Кои са хората, които го искат и имат ли основание за това?

Румен Радев


От години България се тресе от непрекъснати скандали.
В последните дни и седмици обаче ситуацията започва да ескалира.
На 9 септември 2019 г. избухна шпионски скандал.
Разследват шпионаж в полза на Русия (Обзор)
Членове на ръководството на Национално движение "Русофили" бяха отведени за разпит на 9 септември по разследване на шпионаж в полза на Русия.
Те са разследвани заради връзките си с генерал Решетников и с бизнесмена Константин Малофеев, на които бе наложена забрана да влизат в България.
Леонид Решетников нашумя у нас покрай отречената по-късно интрига, че бил посочил на Корнелия Нинова кандидатурата на Румен Радев като подходяща за президентската надпревара през 2016 г.
Решетников: Американците започнаха кампания "Руски шпиони в България"
Обвинение в шпионаж получи председателя на движение "Русофили" Николай Малинов.
Николай Малинов отрече да е получавал пари от тях, както се твърди в обвиненията.
Обвиненият в шпионаж Николай Малинов: Първи ми се обади Малофеев
Всякакви хора коментираха случващото се:
Боян Дуранкев: Мишена: „Русофили“ или Румен Радев?!
Татяна Дончева за шпионския скандал: Бойко Борисов играе театър
Проф. Николай Радулов: Шпионският скандал няма да свърши добре за организаторите му
Ген. Атанасов за шпионския скандал Манипулират общественото мнение предизборно
Мнение изказаха дори и напълно некомпетентни хора:
"Шпионският" скандал ми напомня времето на Майкъл Чорни и Денис Ершов, обяви Борисов
Плевнелиев: Шпионският скандал е автентичен
Огнян Минчев: Шпионският скандал е предизвикан от целенасочен опит за смяна на властта
Волен Сидеров: Шпионският скандал е поръчка срещу Борисов и ГЕРБ
Антоний Гълъбов: Шпионският скандал осветли Румен Радев като лоялен и автентичен говорител на руски среди, близки до Кремъл
Атлантици настояват и Румен Радев да бъде разследван по руската намеса
Единствено президентът Румен Радев се изказа умерено по темата.
Пред журналисти в Пловдив държавният глава каза, цитирам:
"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти. В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий".
И допълни: "Безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети - Шенген, еврозона, мониторингов механизъм, стратегически инвеститор - това безсилие се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящето".
Радев Здравият разум напуска управляващите
Радев не вижда заговор срещу себе си в руското разследване
Президентът Румен не вижда заговор срещу себе си в разследването на руски шпиони в България.
За съжаление той е твърде добронамерен към управляващата шайка.
За разлика от него аз подозирам, че има организиран заговор за свалянето на президента от поста му и поставянето на по-удобно за управляващите лице на негово място.
Тези мои размисли бяха породени от конкретни медийни изяви.
От цялата пропаганда, която се изля по медиите най-голямо впечатление ми направи именно коментара на бившият министър на отбраната Николай Ненчев, който заговори за импийчмънт на Румен Радев заради шпионския скандал.

Николай Ненчев


В предаването "Лице в лице" по bTV той заяви, че информацията за шпионския скандал вероятно е дошла от чужди служби и е достатъчно достоверна, за да бъдат арестувани български граждани с много сериозни обвинения.
Николай Ненчев Сигналът за шпионския скандал вероятно е от чужди служби
"Мое лично мнение е, че сегашният сигнал е получен от чужди служби. За мен държавата ни е в много тежка криза. Има две хипотези за случая. Президентът може да не е бил уведомен от ДАНС за шпионския скандал, което чупи държавата. Другата е, че президентът е бил уведомен, но той отрича. Пак ще повторя, че тази информация е получена от чужди служби и за това последва такава реакция - изказвания на главния прокурор, на ДАНС, на МВР. Чуждите служби не са длъжни да уведомяват президента. Според мен има възможност в тази информация да е бил уличен и президента, което ще вкара държавата в много тежка политическа криза. За мен може да последва импийчмънт. Конституцията е категорична по тази тема. Президентът не веднъж е показвал, че е склонен да служи на чужди интереси. Очаквам развръзката и се надявам, че тя ще бъде в полза на всички български граждани. Вие журналистите трябва да продължите да задавате въпроси и истината да излезе наяве", завърши Ненчев.
Николай Ненчев заговори за импийчмънт на Румен Радев заради шпионския скандал
Тук искам да припомня какво е импийчмънт:
Импийчмънт (среща се и като импичмънт) (от англ. - обвинение, дискредитиране) се нарича процедурата, с която законодателен орган официално подвежда под отговорност лице, което е висш представител на властта, за държавна измяна, корупция или друго тежко престъпление.
Импийчмънт невинаги означава отстраняване от длъжност - това е само формалното отправяне на обвиненията, подобно на обвинителния акт в наказателното право, и е само първата стъпка за евентуалното отстраняване.
След като лицето бъде подложено на импийчмънт, законодателният орган провежда гласуване за вината му, което, ако е успешно, води до отстраняването му от длъжност.
И сега нека да погледнем какво пише в Чл. 97. от Конституцията на Република България:
Чл. 97.
(1) Пълномощията на президента и на вицепрезидента се прекратяват предсрочно при:
1. подаване на оставка пред Конституционния съд;
2. трайна невъзможност да изпълняват правомощията си поради тежко заболяване;
3. при условията на чл. 103;
4. смърт.
(2) В случаите на т. 1 и 2 пълномощията на президента и вицепрезидента се прекратяват с установяване от Конституционния съд на посочените в тях обстоятелства.
(3) В случаите на ал. 1 вицепрезидентът встъпва в длъжността президент до края на мандата.
(4) При невъзможност вицепрезидентът да встъпи в длъжност правомощията на президента се изпълняват от председателя на Народното събрание до избирането на президент и вицепрезидент. В този случай в двумесечен срок се произвеждат избори за президент и вицепрезидент.
За пояснение ще добавя и Чл. 103.:
Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.
А сега нека да разтълкуваме Чл. 97. и Чл. 103. от Конституцията.
Ако приемем хипотезата на Николай Ненчев и Атлантическия съвет, че президента Румен Радев е агент на Русия в България, какво следва от това от гледна точна на Конституцията?
Според Чл. 103., ал. 1.: "Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията".
Ако приемем, че агентурната дейност за друга държава е държавна измяна, тогава в сила влиза Чл. 103., ал. 2.: "Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това".
Т.е. нужни са подписите на най-малко 60 народни представители и гласовете на най-малко 160 народни представители, за да се повдигне обвинение на президента пред Конституционния съд.
Според Чл. 103., ал. 3.: "Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват".
Т.е. Конституционния съд решава дали президентът е извършил държавна измяна и за да вземе подобно решение са нужни солидни доказателства, а не празни приказки хвърлени на вятъра.
Ако всичко описано по-горе се случи по описания от мен начин според Чл. 103., ал. 4.: "Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване".
Ако пълномощията на президента бъдат прекратени при някои от условията описани в Чл. 97., ал.1., тогава според Чл. 97., ал. 3.: "... вицепрезидентът встъпва в длъжността президент до края на мандата".
Ако пълномощията на президента и вицепрезидента бъдат прекратени при някои от условията описани в Чл. 97., ал.1., тогава според Чл. 97., ал. 4.: "При невъзможност вицепрезидентът да встъпи в длъжност правомощията на президента се изпълняват от председателя на Народното събрание до избирането на президент и вицепрезидент. В този случай в двумесечен срок се произвеждат избори за президент и вицепрезидент".
Т.е. дори правомощията на президентът и вицепрезидентът да бъдат прекратени от Конституционния съд председателя на Народното събрание ще заеме мястото на президента, докато в двумесечен срок се проведат нови президентски избори.
Във всички случаи вакуум във властовата йерархия не може да има и въпреки че някои хора си представят как с лекота ще извършат преврат срещу президента Румен Радев, това на практика не може да стане толкова лесно.
Дори и за малките деца вече е ясно, че една от целите на шпионския скандал е атака насочена срещу президента Радев.
Остава да разберем кои са организаторите и дали това активно мероприятие има и други цели.

Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Делян Пеевски (от ляво надясно)


Примерно дали управляващите се опитват да отклонят вниманието от местните избори, от избора на нов главен прокурор, от провалената сделка за американски самолети, които вече платихме, а ще получим най-рано след четири години и т.н.
Без точен отговор остава въпросът дали с целият този шум Прокуратурата, ДАНС и МВР се опитват да прикрият нещо друго или просто симулират дейност пред българската и чуждестранната публика?!?
Поживём увидим!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!