biggeorge Lyrics

четвъртък, 16 март 2017 г.

Цензурата и автоцензурата в Интернет и в медиите в България!

Цензурата и автоцензурата в Интернет и в медиите в България!
Вече тичаме към диктатурата с бясна скорост!

Днес в най-големия и един от най-старите форуми в България се появи съобщение, че ще бъде закрит.
От 1 юли 2017 г. АБВ Форуми престава да съществува.
Ето и съобщението:
-------------------------Цитат-------------------------
Здравейте! Благодарим ви, че посещавате форума на АБВ Поща. Платформата ще бъде активна до 1 юли 2017, а след тази дата няма да бъде достъпна за потребители.Екипът на АБВ прекратява поддръжката на форума, за да развива и подобрява АБВ Поща, както и актуални продукти в портфолиото на Нетинфо. Благодарим ви, че посещавахте forum.abv.bg и участвахте активно в дискусиите, в него.
--------------------------------------------------------
Това е поредният случай на закрита Интернет платформа за споделяне на мнения.
Първо махнаха форума на Мтел.
После закриха форума на радио fresh!.
На път е да затворят форума на Предавател.ком.
В доста новинарски сайтове има надпис, че коментарите са забранени заради решение не Европейския съд.
Ето и новината за решението на Европейския съд от 18 юни 2015 г.:
-------------------------Цитат-------------------------
Медиите отговарят за писаното във форумите им, реши съдът в Страсбург
Голямата камара на Европейския съд за правата на човека сложи окончателен край на продължила 10 години сага с коментарите във форума на естонски интернет портал и кой носи отговорност за тях.
На 16 юни бе публикувано решението, с което се постановява, че издателят има достатъчно възможности да контролира случващото се на негов терен и затова може да бъде наказван, когато коментарите на трети страни накърняват достойнството на конкретен човек или заплашват сигурността и живота му.
Решението се отнася до Естония, но съдържа препоръка всички държави, страна по Европейската конвенция за правата на човека, да заложат в националното си законодателство тази нова отговорност на интернет медиите.
Делото "Делфи" срещу Естония е заведено по иск на медията на 4 декември 2009г. с основен аргумент, че е наручен Член 10 от Конвенцията чрез наказването на компанията за коментар в неин интернет портал, но дело на трета страна. На 8 януари 2014г. съдиите по делото решават то да бъде внесено в т.нар. Голяма зала, където случаят се обсъжда в разширен състав с право на засегнатите страни да изложат позициите си. След това при закрити врати са продължили дебатите на 9 юли миналата година и на 18 март 2015г., когато е взето и окончателното решение, огласено едва тази седмица.

Форумът под статия – как е регулиран

"Делфи" публикува около 330 статии на ден по времето, когато се случва въпросният инцидент, и е един от най-големите новинарски портали в Естония. На него се публикуват новини на естонски и руски, а сайтът оперира и в другите две балтийски републики.
На дъното на достъпните за коментари статии може да се добави мнение, като идентифицирането чрез електронна поща, например, е доброволно. Коментарите се публикуват автоматично, не се редактират или модерират от медията. През 2009г. в "Делфи" са правени по около 10 000 коментара дневно и повечето от тях са публикувани под псевдоними.
Порталът обаче е давал възможност всеки читател да уведоми изданието, че някой коментар е обиден, прекалено подигравателен или подстрекаващ, след което е възможно отстраняването на текста. Налице е била и система за автоматично изтриване на коментари с нецензурни думи и изрази. "Делфи" е имала и механизъм засегнатата страна да уведоми редакцията и коментарът веднага е бил заличаван.
На сайта подробно е било отбелязано, че мненията във форума не изразяват позиция на редакцията и е било описано, че авторите на коментари носят отговорност за думите си, когато нарушават изложените на специално място правила.

Какво точно се е случило

Проблемите за започват през септември 2005г., когато седмичникът Eesti Ekspress публикува отворено писмо до Министерството на правосъдието с оплакване от хулите, клеветите и лъжите в интернет сайтове в страната и "Делфи" изрично е посочен като място за брутални и арогантни коментари. Министърът отговаря, че засегнатите лица имат право да защитят честта и репутацията си в съда и да поискат обезщетение, а Главният прокурор обяснява кои закони по-точно са нарушени.
Три месеца по-късно транспортна компания се възползва от това. Под статия за нейната дейност от 24 януари 2006г. за два дни са направени 185 коментара, от които около 20 съдържат лични нападки и заплахи срещу собственика на компанията. На 9 март адвокатите на бизнесмена официално искат премахване на обидните коментари и обезщетение от 500 000 крони (около 32 000 евро) за понесените морални щети.
Точно 6 седмици след публикацията от редакцията заличават въпросните коментари, но отказват да платят обезщетение. Тогава адвокатите на засегнатия предприемач завеждат граждански иск срещу издателя на "Делфи" на 13 април 2006г.

Съдебната сага

След редица съдебни перипетии, отхвърляне на иска и обжалване на отхвърлянето, случаят стига до Върховния съд на Естония на 21 януари 2008г. Пет месеца по-късно съдът постановява, че изброените мерки за форума на "Делфи" са били недостатъчни да защитят личните права на споменатите там хора. Поради това редакцията се смята за издател и на коментарите и не може да бяга от отговорност само с едно уточнение на сайта, че форумистите си носят вината.
Няма проблем със статията, обясняват съдиите, но коментари под нея са вулгарни, обидни и накърняват честта, достойноството и репутацията на засегнатото лице далеч отвъд нивото на опрадвани критики. Свободата на словото не може да е оправдание за това и засегнатият трябва да получи обезщетение от 5000 крони (320 евро).
Обжалването в следващите месеци не променя резултата – издателят на "Делфи" не е просто технически посредник в публикуването на коментари, позицията му не е автоматична и пасивна, а е подканил потребителите да участват във форума, решават апелативните съдии. Окончателното решение в рамките на естонското правораздаване идва на 10 юни 2009г.
"Делфи" са принудени да предприемат мерки, които да им спестят нови проблеми и инвестират в специален екип от модератори. На 1 октомври 2009г. е обявено, че всеки, написал обиден коментар, губи право на последващ, докато не прочете и не приеме Правилата за коментиране. От около 190 000 коментара през август са отстранени 15 000 (около 8%) - предимно спам и коментари извън темата на статията. Делът на клеветите, обидите и заплахите е бил под 0.5%.

Позицията на съда в Страсбург

Европейският съд за правата на човека – след като обширно изрежда регулации и съдебни решения в ЕС и мнение на професионални и правозащитни организации – заявява, че решението на естонския Върховен съд е показало, че ако от "Делфи" бързо бяха махнали спорните коментари, това щеше да им спести обвинение в клевета. Точно този момент – че коментарите под статията са останали 6 седмици – е посочен като основание издателят да бъде наказан.
Съдиите потвърждават присъдата на естонския Върховен съд и глобата от 320 евро, като изтъкват, че мерките, които "Делфи" са въвели след инцидента, не са накърнили бизнес модела им. Дейността на модераторите на "Делфи" не са равносилни на "частна цензура", а що се отнася до разходите за тях, защитата на фундаментални човешки права остава над икономическите интереси на която и да е фирма в интернет.
Решението отива и по-далеч, доколкото окуражава отделните държави да заложат този принцип и в националните законодателства: "Правата и интересите на отделни лица и на обществото като цяло позволяват на страните-членки да наложат отговорност на новинарските портали в интернет (…) ако те не успяват да вземат мерки за незабавно премахване на очевидно незаконни коментари, включително и когато не са били уведомени от предполагаемата жертва или от трети лица".

--------------------------------------------------------
Единственото логично обяснение на решението за затваряне на АБВ Форуми е, че вероятно някой заплашва НетИнфо със съд заради писанията на форумистите.
И понеже администраторите не могат да наложат цензура и не могат да проверяват всеки написан пост се налага да затворят форума.
Най-вероятно след време ще махнат секцията за коментари под всички сайтове в портфолиото на НетИнфо, за да нямат съдебни проблеми.
Всъщност решението на Европейския съд засяга само клеветите, обидите и заплахите написани в коментар в Интернет медиите, но в България нещата се израждат за пореден път.
Всяко мнение в Интернет, което е различно от общоприетото е заплашено от преследване и наказване от закона с цялата му сила.
Това е причината медиите в България да се самоцензурират.
Радиа, телевизии, вестници, сайтове - всички цензурират различното от общоприетото мнение, за да нямат съдебни проблеми.
И понеже съдебната система в България е нереформирана тя се използва като бухалка срещу свободното слово.
Държавните институции като прокуратура, съд, полиция, СЕМ, ЦИК се използват от диктаторски мислещи хора, за да наложат пълна забрана на свободното слово и изразяването на лично мнение.
А в Конституцията на Република България пише:
-------------------------Цитат-------------------------
Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
Чл. 30.
(1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
Чл. 34.
(1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.
Чл. 37.
(1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними.
Чл. 40.
(1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.

--------------------------------------------------------
Само че свободата е като салама - рано или късно свършва.
Преди правехме стъпки по пътя към диктатурата, после започнахме да вървим към диктатурата, а сега направо тичаме към нея с бясна скорост.
Затова в момента се подготвя ситуацията за една бъдеща диктатура в България.
Как и кога може да се случи това?
Ето какъв е най-логичния сценарий за България по пътя към диктатурата:
След като преминат предсрочните парламентарни избори от 26 март 2017 г. партиите ще бъдат неспособни да сформират правителство.
Ще го направят умишлено, за да всеят хаос в държавата и да блокират вземането на адекватни решения на случващото се в и извън България.
В тази мътна ситуация съседна на България държава с голям брой мигранти на територията си ще ги изсипе на нашата граница.
Влизайки в България те ще предизвикат криза - политическа, икономическа, социална, здравна, образователна, трудова.
Кризата ще бъде на всички нива на държавното управление.
В така създалата се ситуация единственото решение ще се окаже диктатурата.
Затваряне на границите, затваряне на медии, спиране на Интернет, спиране на комуникациите, ограничаване на свободата на придвижване на гражданите, прекратяване на търговията и т.н.
В крайна сметка тези мерки няма да решат проблема с мигрантите, но ще превърнат Република България в Народна Република България.
Разбира се тези ограничения няма да важат за всички граждани.
Верните на народната власт ще могат да правят каквото си искат - за тях законите няма да важат.
Да му мислят обикновените хора.
Защо това трудно може да се случи в САЩ и в страните от Западна Европа?
Защото там има гражданско общество, което контролира управляващите политици, държавните и общински власти.
Ако Тръмп си позволи да създава диктатура ще му направят импийчмънт и ще изхвърчи от Белия дом.
За сравнение, когато Плевнелиев си позволи да вкарва България в конфликт с Русия нищо не му се случи, а трябваше да започне процедура по импийчмът и да бъде изгонен от президентството, за да стане ясно, че правилата важат за всички.
Вместо това той довърши мандата си и дори и днес продължава да внася хаос в международните отношения на България.
Ако някой западен политик се опита да направи диктатура ще бъде незабавно отстранен от политическата сцена.
Дори и Найджъл Фарадж не успя да постигне целта си - диктатура във Великобритания.
Единственото, което успя да направи с лъжите си е, че успя да изкара Великобритания от ЕС.
В Австрия и Холандия национализма не успя да победи, въпреки милионите, които "някой" наля в крайнодесните партии.
Без отговор остава въпросът: "Кой е този, който иска да по целия свят да има децентрализирани локални диктатури?".
Може би ако се проследят парите инвестирани в диктаторски мислещите партии и личности ще се разбере кой е източника на тази зловредна световна тенденция.
В България няма гражданско общество, което да упражнява контрол над политическата класа.
Тук изборите се правят за заблуда на западняците, за да си мислят, че при нас има демокрация.
Е, в България никога не е имало, няма и няма и да има демокрация, уважаеми западняци!
Диктаторски мислещите хора в България винаги са искали комунизма да се върне под една и друга форма и сега ситуацията в света позволява това да се случи безпроблемно.
Когато съседната държава се управлява от диктатор, а в другите държави по света на ключови постове са застанали диктаторски мислещи хора няма кой да се противопостави на процесите в България.
Това положение, в което е изпаднал света напомня за 30-те години на 20 век, когато никой не се е противопоставил на Хитлер.
Като резултат са умрели приблизително 60 милиона човека.
Но тогава не е имало ядрени, биологични оръжия и Интернет.
Сегашните технологии, включително транспортните и комуникационните, позволяват да бъдат убити милиарди хора по света.
Дано тези мои прогнози останат само фантазии, защото ако се осъществят на практика Втората световна война ще ни се стори като детска игра, в сравнение с това, което ни очаква в бъдеще.
Първата стъпка към световната диктатура е направена.
Сега чакаме продължение!
To be continued ...

3 коментара:

  1. Затова ще бягаме на запад.Тука някои новинарски сайтчета публикуват обидите на някои глупаци и това не ги притеснябва а като се защитиш и му отвърнеш на тъпото лай..о със същото ме трият и ме блокирват.Чак пък толкова стегнация къде се връщаме .Верно има нужда да се поизтрие тук таме да му мяса ама чак пък толкова.Ще блогвам вече в западни блогове да им се невиди маймуните

    ОтговорИзтриване
  2. Мислех да си направя собствен блог поне да правя кинти от такива шма..ки дето чакат да вляза за да ме засичат и обиждат,ама то като гледам слънчевото затъмнение дето е в нашата мила съседка ще се пренесе и унас

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление затъмнението ще обхване целия свят. :(

      Изтриване

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!