biggeorge Lyrics

понеделник, 12 декември 2016 г.

Действия при пожар или какво да правите, ако избухне пожар в жилищна или обществена сграда!

Действия при пожар
Или какво да правите, ако избухне пожар в жилищна или обществена сграда!





1. Запазете спокойствие.

2. Съобщете за пожара на телефон 112, като обясните накратко:
- къде е пожара - адрес и местоположение;
- има ли хора в опасност;
- какво гори;
- кой се обажда.

3. Ако имате възможност и знаете как да действате с противопожарните уреди можете да пристъпите към гасене на пожара, но не правете компромис със собствената си безопасност.

4. Ако нямате възможност да извършите гасене - напуснете по най-бързия начин горящото помещение, като затворите вратата му.

5. При евакуацията използвайте най-краткия, надежден и безопасен път.
Не използвайте съоръжения с електрическо задвижване (асансьори, ел. врати), тъй като при пожар вероятността за автоматично изключване на електричеството е голяма и може да се окажете блокирани в горящата сграда или помещение.

6. При преминаване през задимена среда или влизане в задимено помещение поставете на дихателните си органи (носа, устата) мокра кърпа, движете се с приведено ниско към пода тяло, където димът е по-рядък и се опирайте по стената.

7. Ако пътя ви за евакуация е блокиран останете в банята, а при невъзможност да стигнете до нея - в някоя от стаите.

8. Уплътнете пролуките около вратата с мокри хавлии, чаршафи, одеяла, парцали и други подобни.
По този начин ще забавите проникването на дима в помещението, където се намирате.

9. Покажете се на прозореца, за да бъдете забелязани и за да можете да дишате чист въздух.
Ако е невъзможно да използвате прозорец пуснете чешмата силно, доближете устата си до повърхността на водата и дишайте.
Непосредствено над повърхността на водата концентрацията на кислород е най-голяма и е достатъчна за протичането на жизнените процеси, дори и при задимяване на помещението.

10. При възникване на пожар в електрическата инсталация е необходимо най-напред да се изключи електрическия ток от етажното ел. табло и след това да се пристъпи към пожарогасене.

11. При възникване на пожар в нафтови и газови уреди трябва първо да се спре притокът на гориво и след това да се пристъпи към пожарогасене.

12. При пожар предизвикан от ел. уреди трябва да се изключи електрическия ток от ел. таблото и тогава да се пристъпи към пожарогасене.

13. Ако се запалят дрехите ви - не бягайте, така ще разгорите огъня, веднага ги съблечете, ако не можете, тогава ги загасете.
Най-често това става като залеете дрехите с вода (не винаги е на разположение в този момент), пясък, покриете горящата дреха с друга, за да задушите огъня или легнете на пода на онази страна, която гори и го задушите чрез търкаляне, търкане, зариване в земята.
Ако гори друг човек, бутнете го на земята и го изгасете.

2 коментара:

  1. Много полезно, опитвам се да науча децата как да постъпват в подобни ситуации и мисля да се водя по Вашите стъпки, изброени тук!

    ОтговорИзтриване

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!