biggeorge Party Zone

петък, 23 декември 2016 г.

Трапезата за Бъдни вечер - няколко идеи за постни ястия

Трапезата за Бъдни вечер - няколко идеи за постни ястия





Какво да сготвите за Бъдни вечер?
Колко трябва да бъдат постните ястия на трапезата на Бъдни вечер?

Както на повечето празници, така и на Бъдни вечер, акцентът на празнуване е трапезата.
Често хората забравят смисъла на празника, но никога не забравят, какво точно трябва да има на масата за съответния празник.
И ако на Великден трябва да има варени яйца и козунак, а на Никулден шаран, то на Бъдни вечер ястията трябва да са постни.
Ако следвате традициите на трапезата на Бъдни вечер трябва да сервирате нечетен брой постни ястия, най-малко 7.
Днес ще ви дадем няколко идеи за допълване на менюто на Бъдни вечер, като събираме постните ястия на едно място.

1. Какви салати да приготвите за Бъдни вечер?

1.1. Зимна салата с моркови, целина и червено цвекло

Необходими съставки:
моркови - 3 броя
целина - 1/4 глава
червено цвекло - 1/2 глава
зехтин - 2 супени лъжици
слънчогледови семки - 2 супени лъжици
орехи - 2 супени лъжици
лимонов сок - 2 супени лъжици

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за зимна салата с моркови, червено цвекло и целина е подготовката на зеленчиците. Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата, като тази на снимката, без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.
Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, червено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.

1.2. Салата от червено цвекло и орехи

Необходими съставки:
червено цвекло - 1 глава
орехи - 30 грама
слънчогледови семки - 2 супени лъжици
чесън - 3 скилидки
балсамов оцет - 1 супена лъжица
зехтин - 2 супени лъжици

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за салата от червено цвекло и орехи е подготвянето на червеното цвекло. Червеното цвекло можете да сварите, или да изпечете във фолио във фурната. Първият вариант е по-лесен. Варенето отнема доста време, поне 40-50 минути, като необходимото време зависи от големината на главата червено цвекло и от сорта му (има сорт червено цвекло, който е салатен - много по-сочен и се сварява много по-бързо). Цвеклото е готово, когато можете спокойно да забиете вилица в него.
Свареното цвекло нарежете на малки кубчета. Добавяте нарязаните орехови ядки и слънчогледовите семки, сол, балсамико и зехтин и разбърквате. Разбира се, вместо балсамико, можете да ползвате оцет, или лимон, а вместо зехтин олио, но салатата от червено цвекло няма да стане така ароматна.

1.3. Салата от кисело зеле

Необходими съставки:
кисело зеле - 300 грама
червен пипер - 1 супена лъжица
олио - 1/2 кафена чаша

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за салата от кисело зеле изборът и подготовката на зелето. Избирате средно голяма зелка, ½ от нея трябва да е достатъчна за салата за 4 порции. Нарязвате киселото зеле на ситно и го поставяте в съда, в който ще сервирате салатата от кисело зеле.
Поръсвате нарязаното кисело зеле с червен пипер и поливате с олиото. Може да замените олиото със зехтин, така вашата салата от кисело зеле ще стане по-ароматна. Не е необходимо да добавяте сол, тъй като кисело зеле е достатъчно солено.

1.4. Бобена салата

Необходими съставки:
боб - 1 чаена чаша
магданоз - 1/2 връзка
оцет - 1 супена лъжица
олио - 3 супени лъжици
лук - 1 глава

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за бобена салата е избора на боб. Най-добре е да изберете по-едър боб, като този на снимките, защото той остава по-стегнат при варене. Разбира се, може да ползвате и дребен бял боб, или боб от вашия любим сорт.Както при всички ястия с боб, така и при бобебата салата е необходимо бобът да бъде подготвен предварително. Залейте боба с вода и го оставете да се накисне за една нощ. На следващата сутрин го прецедете, добавете вода и го сложете да заври без сол. След като заври изсипете водата и налейте нова, сложете боба отново на котлона и го оставате да ври докато омекне. Времето за увиране на боба е различно и зависи от сорта на боба. Важно е да следите бобът да не се развари, както при бобът яхния например. Бобът за бобена салата трябва да остане стегнат, за да не се разкашка в салатата.
Прецеждате боба и го оставяте на страна. Нарязвате лука на ситно и го добавяте към отцедения боб. Може да ползвате всякакъв вид лук, а през зимните месеци може да замените лука с праз. Червеният лук е най-подходящ, тъй като е много сочен и не толкова лют, а с малко по-мек вкус.Нарязвате магданоза на ситно и също го добавяте към боба.
Добавяте олиото и оцета и 1 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Бобената салата е готова за сервиране, но най-добре е да оставите салата да престои 10-15 минути преди консумация, за да бъде добре овкусена.

1.5. Шарена туршия
Т.н. царска туршия е задължителна! Ако не сте си приготвили туршия вече по всички магазини се продава.

2. Какви рецепти за основни бобени ястия да приготвите за Бъдни вечер?

2.1. Боб чорба

Необходими съставки:
боб - 1 чаена чаша
моркови - 1 брой
лук - 1 глава
чушки - 1 брой
джоджен - 1 чаена лъжица
червен пипер - 1 чаена лъжица
мащерка - 1/2 чаена лъжица

Рецептата:
Първата стъпка при всички рецепти с боб е подготовката на боба. Предварителната обработка на боба се налага поради две причини: от една страна, за да уври по-бързо и да не остане „хрупкав“, от друга, за да не ви се подуят коремчетата след като похапнете сладко купичка вкусна боб чорба. Всяка баба има своя тайна за варене на боб: някои слагат една чаена лъжица захар, други една супена лъжица ракиа, или пък малко хлебна сода. Дали тези тези трикове имат ефект е спорно. Има обаче един 100% доказан метод за по-бързо сваряване на боба: накиснете го в студена вода за около 7-8 часа. Така ако го накиснете вечерта преди да си легнете на сутринта ще е готов за варене.
Изсипвате водата, в която е стоял бобът, измивате го и го слагате да заври в голяма тенджера. След като заври изсипвате водата, измивате го, наливате 1,5 л вода и го връщате на котлона. След като заври отстранявате с лъжица пяната, която се получава. Оставяте боба да ври на слаб огън.

! Много важно е да знаете, че при варенето на боб солта се слага накрая! Ако посолите още в началото на варенето, то вашият боб няма почти никакви шансове да се свари. Дайте шанс на боба – сложете сол накрая!

Бобът ври на слаб огън около час, докато поомекне. Но тъй като на пазара има боб с различно качество, който увира за различно време най-добре е да не се доверявате на минутите, които производителят е написал на опаковката, защото те често са недостатъчни. За по-сигурно разбъркайте боба с дървена лъжица, ако не потраква и бобчетата не се удрят шумно в стените на тенджерата, значи се е посварил. Друг, много лесен и може би най-надежден начин е да пробвате едно бобче, ако е поомекнало, значи е дошъл момента да добавите ситно нарязаните зеленчуци.

2.2. Леща яхния

Необходими съставки:
леща - 1 чаена чаша
моркови - 1 брой
лук - 1 брой
домати - 1 брой
чесън - 8 скилидки
целина - 1/4 глава
червен пипер - 1 чаена лъжица

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за леща яхния е подготвката лещата. Почистете я, ако има боклучета, измийте я и я накиснете в студена вода за около час-два. Повечето домакини накисват само боба преди обработка, но ако направите това и с лещата, то така тя ще се свари по-бързо и няма да създава дискомфорт в корема Водата, в която е била лещата се изхвърля и се добавя две или три чаени чаши студена вода, в зависимост от това, колко гъста желаете да бъде лещата. Лещата се вари без сол, защото ако добавите сол още в началото това ще забави варенето и лещата даже може да остане хрупкава. Варите лещата, докато е полусварена, което означава около 20-30 минути. Времето за сваряване обаче зависи от качеството на лещата.
В около половин чаена чаша гореща мазнина се запържват ситно нарязаните зеленчуци (без чесъна и доматите), докато поомекнат след което добавяте една чаена лъжица червен пипер.
След това добавяте тази запръжка към лещата, добавяте чесъна, домата и сол на вкус, разбърквате добре и оставяте да ври до пълно сваряване на лещата.

2.3. Боб на фурна

Необходими съставки:
боб - 1 чаена чаша
моркови - 1 брой
лук - 1 брой
чушки - 1 брой
домати - 1 брой
джоджен - 1 чаена лъжица
червен пипер - 1 чаена лъжица

Рецептата:
Първо трябва да подготвите боба. Подготовката на боба за рецептата за боб на фурна е като подготовката на боба за всяка рецепта. Измивате добре боба със студена вода. Накисвате го за няколко часа, след като заври излизате първата вода, след което варите боба задължително без сол. Ако сложите сол, то бобът няма да може да се свари. Варите бобът в пропорция (приблизително) 1:3, т.е. една чаена чаша боб в три чаени чаши вода. Разбира се, тази пропорция е много относителна, защото на пазара има ако не стотици, то десетки видове боб. Най-сигурно е да следвате инструкциите на пакета и да проверявате от време на време дали зрънцата са поомекнали.
Нарязвате лука, чушката и моркова на много ситно и ги добавяте към врящия боб и оставяте боба да ври на слаб огън.
След като бобът се е посварил добавяте сол на вкус, около ½ чаена лъжица е достатъчно. Добавяте 3-4 супени лъжици олио, джоджена, червения пипер и настъргания домат / доматеното пюре и разбърквате добре.
Последната стъпка е и най-важната за тази рецепта, стъпката която прави бобът на фурна различен. Изсипвате боба в тавичка, като е добре бобената смес да е на дебел пласт, за да стане по-вкусна. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато водата напълно изври и докато придобие коричка.

2.4. Смилянски боб

Необходими съставки:
смилянски боб - 1 чаена чаша
лук - 1 брой
джоджен - 1/2 чаена лъжица

Рецептата:
Смилянският боб, ако е наистина смилянски, по принцип не е нужно да бъде обработван предварително така старателно. Но за всеки случай, за да сте сигурни, че ще уври добре и че няма да има бунт в корема след консумация, го накиснете за 2-3 часа в студена вода и след като заври сменете водата. След като отново заври добавете ситно нарязания лук и 2-3 суперни лъжици олио. Важно е, както при всички сортове боб, да варите смилянския боб без сол, за да може да уври.Важно е да знаете, че смилянският боб не се разварява, като белия зрял боб. Затова и при варенето трябва да остане сосче, а не да бъде гъст. Ако не можете да си представите бобът без домат и запръжка може да запържите една супена лъжица доматено пюре, или един нарязан пресен домат и една чаена лъжица червен пипер, които да добавите към уврелия боб. Но така ще се отклоните от оригиналната рецепта.
След като бобър уври и поомекне (това трябва да проверите като пробвате едно бобче) добавяте сол.След като бобът е вече готов добавете и ½ супена лъжица сух джоджен, а ако имате под ръка пресен то може да ползвате и пресния джоджен.

3. Какви други постни ястия да приготвите за Бъдни вечер?

3.1. Праз с ориз

Необходими съставки:
праз - 2 броя
ориз - 1 чаена чаша
домати - 1 брой
маслини - 10 броя

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за праз с ориз е подготовката на праза. Почиствате праза, измивате го и го нарязвате на тънки колелца, които изсипвате в сгорещеното олио и задушавате за 4-5 минути. След това добавяте към праза измития ориз като бъркате непрекъснато в продължение на още 5 минути.
Сваляте праза с ориза от котлона и добавяте нарязания на дребно домат / доматеното пюре и нарязаните на дребно маслини, посолявате на вкус (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) и разбърквате.
Изсипвате сместа в тавичка, добавяте три чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Празът с ориз е готов, когато оризът е набъбнал и е поел водата. Най-добре е обаче да пробвате едно зрънце от ориза и да проверите как стоят нещата, дали се е сварил. Ако не е омекнал достатъчно добавете още ½ чаена чаша вода.

3.2. Постни лозови сарми

Необходими съставки:
ориз - 1 чаена чаша
стафиди - 1/2 кафена чаша
лук - 2 глави
лозови листа - 40 броя
олио - 1/2 кафена чаша
чубрица - 1/2 чаена лъжица
сол - 1 чаена лъжица

Рецептата:
Обелвате и нарязвате на много ситно лука. Измивате ориза. След това в по-голям тиган, или в тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи добавяте ситно нарязания лук и ориза. Бъркате непрекъснато, докато оризът набъбне. Когато оризът е набъбнал добавяте подправките, солата и стафидите и разбърквате добре за около минута, след което сваляте сместа от котлона и я оставяте на страна, за да изстрине.
Идва моментът от рецептата за постни лозови сарми, който създава най-много не толкова приятни усещания за начинаещите готвачи, а именно завиването на сармите. Сместа с ориза трябва да е добре изстинала. Слагате по приблизително една чаена лъжица от сместа в средата на горната широка част на лозовото листо. Завивате лозовите сарми по следния начин – сгъвате лявата и дясната страна на листото върху сместа с ориза, така че да се получи дебела пуричка и след това завивате надолу като ролце.
На дъното на тенджера слагате няколко лозови листа, за да го покрие.Това се прави с цел да не залепнат сармичките при варенето, тъй че не пропускайте тази стъпка. Нареждате лозовите сарми възможно по-плътно една до друга, след което върху тях слагате чиния, която да ги притиска по време на варенето, в противен случай сармичките ще се разместят и ще започнат да се разхождат из тенджерата, което ще доведе до тяхното разпадане. Наливате вода, колкото да ги покрие. Слагате капака на тенджерата и варите на слаб огън, докато сармите останат на мазнина и омекнат.

3.3. Пълнени постни чушки / пиперки с ориз

Необходими съставки:
чушки - 10 броя
ориз - 1 чаена чаша
праз - 3 стръка
чесън - 4 скилидки
домати - 4 броя
дафинов лист - 3 броя
червен пипер - 1 чаена лъжица
олио - 1/2 кафена чаша
брашно - 2 супени лъжици

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за постни чушки с ориз е подготовката на плънката. Почистете и измийте добре ориза, а праза / лука почистете и нарежете на ситно. В дълбок тиган, или в тенджера изсипете подготвеното олио, след което към него добавете праза / лука и нарязания на ситно чесън и разбъркайте добре за около минута. Към тях добавете и ориза и отново разбъркайте на слаб огън. След като оризът набъбне и стане прозрачен, добавете ½ чаена лъжица сол и червения пипер и разбъркайте. Към сместа с ориза добавете 1 чаена чаша вода и оставете да къкри под капак на слаб огън докато поеме водата.
Идва моментът, в който трябва да напълните чушките със сместа. За целта използвайте чаена лъжица и пълнете всяка чушка не догоре, а на ¾ от обема ѝ, тъй като при печенето оризът ще набъбне и ако чушките са препълнени ще прелеят или ще се спукат. Отворите на напълнените чушки потопете в брашно.
В тавата, в която ще печете чушките изсипете консервата домати, или нарязаните на кубчета домати, ако ползвате пресни. Добавете останалата ½ чаена лъжица сол, две супени лъжици олио и дафиновите листа и разбъркайте. Добавете още една чаша вода и наредете напълнените чушки в тавата. Печете постните чушки с ориз в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 90 минути, но ги сложете на най-долното ниво на фурната, за да не изгорят по време на печенето. Постните чушки пълнени с ориз са готови, когато доматения сос се е сгъстил, а оризът се е сварил. За всеки случай може да пробвате отделни зрънца от ориза, за да сте сигурни.

3.4. Пълнени сушени чушки / пиперки с боб

Необходими съставки:
боб - 1 чаена чаша
лук - 2 глави
сушени чушки - 10
олио - 1/2 кафена чаша
джоджен - 1 чаена лъжица
червен пипер - 1 чаена лъжица

Рецептата:
Както във всяка рецепта с боб, така и в рецептата за пълнени чушки с боб, подготовката на боба е първата и най-важна стъпка. Бобът трябва да престои няколко часа във вода, след което се слага да заври и първата вода се излива. След това наливате вода и връщате боба на котлона и варите, докато поомекне, но не до пълно сваряване, тъй като ще бъде подлаган още на термична обработка.
Докато бобът се вари, обелете и нарежете лука на дребно. Чушките залейте с топла вода. В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и изсипете нарязания лук, задушете го докато омекне. Когато бобът е полусварен го отцедете от водата и го добавете към задушения лук, разбъркайте за още 3-4 минути. Свалете сместа от котлона, добавете подправките и 1 чаена лъжица сол. Разбъркайте добре.
Отцеждате чушките от водата и с помощта на чаена лъжица пълните бобената смес в чушките. Пълните с боб чушки нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и слагате тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 30 минути.

3.5. Кисело зеле с ориз на фурна

Необходими съставки:
кисело зеле - 1 кг
ориз - 1 чаена чаша
лук - 1 брой
червен пипер - 1 чаена лъжица
дафинов лист - 6 листа
олио - 1/2 чаена чаша

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за кисело зеле с ориз е нарязването и подготовката на зелето. Нарязвате зелето на тънки ивици, а ако се много дълги ги срязвате на две.
В тенджера изсипвате олиото, а след като се сгорещи добавяте ситно нарязания лук и измития ориз. Бъркате непрекъснато, докато оризът поеме мазнината и стане прозрачен. Към ориза и лука добавяте ситно нарязаното зеле и три чаени чаши вода. Може да ползвате една чаша зелев сок и две чаши вода, но ако използвате зелев сок не добавяйте сол. Ако варите зелето с ориз само с вода и без зелев сок, сега е моментът, в който трябва да добавите една равно чаена лъжица сол.
След като зелето е поомекнало и оризът е почти сварен, добавете червения пипер, разбъркайте добре и изсипвате сместа в тава. Добавете и предвидените дафинови листа. Печете киселото зеле с ориз в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, докато ястието леко се запече. Ако не искате вашето кисело зеле с ориз да бъде запечено, може да доварите ястието на котлона, докато оризът е напълно сварен.

4. Какъв десерт да приготвите за Бъдни вечер?

4.1. Тиквеник – баница с тиква

Необходими съставки:
точени кори - 400 грама
тиква - 1,2 кг
захар - 1 чаена чаша
стафиди - 1/2 чаена чаша
орехи - 1 1/2 чаена чаша (1/2 чаена чаша смлени, 1 чаена чаша накълцани)
олио - 1 кафена чаша
канела - 1/2 чаена лъжица
пудра захар - 1/2 чаена чаша

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за тиквеник е подготовката на тиквата. Обелвате и нарязвате тиквата на парчета, след което я настъргвате. Изсипвате тиквата в тенджера, добавяте олиото и захарта и задушавате, докато водата на тиквата поизври и се получи гъста каша. Добавяте и орехите, канелата и стафидите и слагате сместа на страна, за да поизстине.
След като тиквената смес е поизстинала разтваряте пакета кори, намазвате кората леко с олио и в тесния ѝ край слагате от сместа, след което навивате на руло и поставяте рулото в тавата. Редите тиквеника от стените към вътрешността на тавата. Ако ползвате по-фини кори, то ползвайте по две, а не по една, за да не се накъсат при завиване. Повторете процедурата за навиването на рулцата докато свършат корите и сместа. Накрая намажете баницата с олио.
Тиквеникът с готови кори се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви, за което са му необходими около 50 минути. След като е готов го извадете от фурната и го изчакайте да изстине. Изстиналият тиквеник поръсете с пудра захар.

4.2. Баница с ябълки

Необходими съставки:
точени кори - 400 грама
ябълки - 1 кг
захар - 1 чаена чаша
канела - 1 чаена лъжица
орехи - 1/2 чаена чаша
ванилия - 2 броя
краве масло - 30 грама

Рецептата:
Първа стъпка от рецептата за щрудел е подготовката на плънката. Измийте ябълките, обелете ги и ги настържете на дребно ренде. Изсипете настърганите ябълки в купа и добавете всички останали съставки и разбъркайте добре.
Намажете тавата, в която ще печете щрудела с масло. Разтворете пакета с кори. Взимате една кора, намазвате я леко с олио, върху нея слагате втора кора, поръсвате с по 1-2 супени лъжициот сместа с ябълките и завивате на руло, което поставяте внимателно в тавата. Ако правите руло не с две кори, а с една има по-голяма вероятност кората да се скъса по време на навиването и сместа да изтече, затова за по-голяма сигурност навивайте рулата с две кори. Повтаряте процедурата, докато корите и плънката свършат. След като наредите рулата в тавата нарежете останалото масло на малки парченца и ги поръсете върху цялата баница.
Нарежете внимателно баницата с остър нож, преди да сложите баницата с ябълки да се пече. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна около 40-50 минути. Важно е да не печете щруделът на силна фурна, защото така плънката няма да се изпече и ще остане кашкава. След като порозовее щруделът е готов. Изпеченият щрудел може да намажете с малко количество масло, за да не се чупят корите, когато го режете. Преди сервиране го поръсете с пудра захар. Рецептата за щрудел – баница с ябълки е изпълнена!

4.3. Печена пълнена тиква

Необходими съставки:
тиква - 1/2 малка тиква цигулка
орехи - 1/2 чаена чаша
бадеми - 1 чаена чаша
сушени плодове - 2 чаени чаши (стафиди, кайсии, сини сливи, смокини, фурми)
канела - 1 чаена лъжица
мед - 4 супени лъжици
ром - 1/2 чаена чаша

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за печена пълнена тиква е подготовката на тиквата. Най-добре е да ползвате тиква сорт „Цигулка”, защото тиквите от този сорт са много по-вкусни, по-плътни и по-сладки. За пълнене на тиквата ползвайте долната тумбеста част. Отстранете добре семките от тиквата. Използвайте по-малка тиква, защото в противен случай няма сместа от ядки няма да е достатъчна, за да се напълни.
Нарежете всички сушени плодове на едри парчета. По същия начин нарежете и ядките. Смесете ги в купа заедно с меда, канелата и рома. Ако постите заменете рома с есенция ром, като добавите и ½ кафена чаша вода. Разбърквайте добре сместа, след което напълнете почистената от семките тиква. Тиквата трябва да е пълна догоре със сместа.
Сложете пълната тиква в тава, а отворът покрийте плътно с алуминиево фолио. Печете пълнената тиква в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на два часа, след което махнете фолиото и запечете тиквата за още 30 минути.

4.4. Пълнени печени ябълки

Необходими съставки:
ябълки - 6 бр
сушени плодове - 1/2 кафена чаша
сурови ядки - 1/2 кафена чаша
мед - 3 супени лъжици
ром - 2 супени лъжици
канела - 1/2 чаена лъжица

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за печени пълнени ябълки е подготовката на плънката за ябълките. Нарязвате плодовете и ядките на дребно. Добавяте меда, канелата и рома и разбърквате добре.
Измивате добре ябълките и издълбавате ги и ги почиствате от семките. Това може да направите с лъжица или с нож.Пълните всяка ябълка с подготвената смес от ядките и сушените плодове. Последната стъпка от рецептата за печени пълнени ябълки е печенето.

4.5. Печена тиква

Необходими съставки:
тиква - 500 грама
сурови бадеми - 1 кафена чаша
сурови лешници - 1/2 кафена чаша
стафиди - 1/2 кафена чаша
сушени кайсии - 1/2 кафена чаша
захар - 1/2 кафена чаша
ром - 1/2 кафена чаша
канела - 5 пръчки
карамфил - 5 цветчета

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за печена тиква е подготовката на продуктите. Нарязвате тиквата на парчета, а ядките накълцвате на ситно.Поставяте нарязаните парчета тиква в тава, добавяте захарта и рома и разбърквате добре. Добавяте пръчките канела и карамфила и печете в предварително загрята на 200 градуса фруна за около 50 минути.
След като тиквата е почти готова добавяте и нарязаните на ситно ядки, както и нарязаните на парчена кайсии и стафидите и разбърквате старателно с дървена лъжица. Печете още около 15 минути. Причината ядките и плодовете да се слагат в по-късен момент е, че ако се сложат в самото начало на печенето ще изгорят и няма да имат приятен вкус, докато когато ги прибавите в края на печенето те едновременно ще се се изпекат и ще поемат от вкуса и аромата на печената тиква.

4.6. Содена питка

Необходими съставки:
брашно - 2 1/2 чаена чаша
хлебна сода - 1 чаена лъжица
сол - 1 чаена лъжица
мед - 1 чаена лъжица
газирана вода - 1 1/3 чаена чаша
семена - 50 грама

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за содена питка подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.
Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто. Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.

Хубав празник и добър апетит!
------------------------------------------------------------------------
Източник: Трапезата за Бъдни вечер – няколко идеи за постни ястия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!