biggeorge Lyrics

четвъртък, 12 април 2012 г.

Цензурата и медиите - две неразделни другарчета!

Цензурата и медиите - две неразделни другарчета!
Размисли за българската медийна среда!

Е,това от bTV не го очаквах. Изображение
Усещах от 5-6 години,че нещо се е променило,но не разбирах точно какво ... днес ми се изясни.
И най-страшното не е,че в bTV има цензура ... най-страшна е мисълта:"Какво ли става във всички останали медии,които не са бивша американска собственост,национални,ефирни и с милиони зрители?".
Става това,че в България никога не е имало и никога няма да има свободни медии,защото както знаем медиите са четвъртата власт,а точно тя е в услуга на другите три власти,които пък се самозадоволяват една друга,преливайки простотия от пусто в празно.
Лошо е,когато в една държава има безвластие,но е по-лошо,когато има единовластие.
Тогава има цензура,арести посред нощ,присъди без съд,разстрели и масови гробове.
Медиите трябва да са коректив на властта,трябва ... ама не са!
Вместо това те излъчват простотии и селяндурщини. Изображение
Във вестниците,радиата и телевизиите работят хора,които не могат да напишат две изречения правилно,допускайки повече правописни грешки от сляпа къртица и повече смислови грешки от Мунчо от романа "Под Игото".
А ако някой прояви свободна мисъл и си позволи да напише или каже истината бива дисциплинарно уволнен за "несправяне с работата".
В други страни(като Афганистан и Сомалия) убиват физически журналистите.
В България убийството е морално и етично,мисловно и духовно.
"Как да работим в условията на постоянна цензура,на ширещи се редакторски произволия,на анонимна собственост на най-големите електронни медии,на зависимост към икономически,политически и криминални групировки?Това е въпросът!" ... който всеки ден журналистите си задават.
До кога ли ще продължи това? Изображение
Зрителите и слушателите не са идиоти,въпреки опитите за пълното им видиотяване.
Рано или късно всички ще се усетят накъде отиват нещата и че всичко,което става е умишлено,целенасочено,планирано.
Какво ще направят тогава медиите?
Как ли ще се оправдаят,че са били подлоги на бизнесмени,политици и престъпници?!?
Сигурно ще се окаже,че са били принудени,че са били изнудвани,че са нямали друг избор ... но това не е вярно!
Журналистите имат реалната власт! Изображение
Докато политиците само си мечтаят за власт,то всички печатни и електронни медии държат в ръцете си истинската власт,защото всеки ден говорят на хората,за хората,със хората.
Ако искат могат да разкъсат оковите си и да бъдат истински свободни,но оковите са в умовете им,не около ръцете и устите им.
За съжаление вестниците,радиата и телевизиите са под чужд контрол,а както знаем от историята - който контролира медиите,контролира цялата държава.
На надгробната плоча на Яне Сандански пише: "Да живееш, значи да се бориш. Робът - за свобода, а свободният - за съвършенство."
На надгробната плоча на българските медии ще пише:"Внимание!Фекална яма!".
Та така ... жалко за нас зрителите и слушателите! Изображение
Борете за свободата си,журналисти!
Не бъдете слуги,а господари на перата и умовете си!
Дали?
Надали! Изображение

12.04.2012 г.

4 коментара:

  1. Ами те медиите имат само една цел - отвличане вниманието на хората от истинските проблеми. Цензурата е само едната страна на нещата.Другата е, че това, което не се цензурира се изопачава до такава степен, че няма нищо общо с действителността. И всичко това за да се манипулира общественото мнение. Ти казваш, че "зрителите и слушателите не са идиоти", но аз съм на точно обратното мнение. Ако можеха поне малко да разсъждават щяха да си предадат телевизорите за скрап и да се ориентират към интернета. За мен традиционните медии отдавна са мъртви. Интернет е най-обективният източник на информация, тъй като там има ако не всички, то поне всички гледни точки по даден проблем. Да не говорим, че информацията не идва само от платени драскачи, а от безпристрастни хора като теб и мен, които не са зомбирани от масмедиите :)

    ОтговорИзтриване
  2. Нали си наясно,че това,което си написала за Интернет важи само за младите,компютърно грамотни хора,не за всички!
    Не за пенсионерите,не за циганите,не за бедните ... всички те разчитат на вестниците,радиото и телевизията.
    Затова тези средства за информация все още имат твърде голямо влияние върху обществото ни.
    Например,когато започнаха да поскъпват яйцата производителите синхронизираха действията си чрез телевизионните репортажи.
    Освен това медиите са подходящ канал за предаване на агитационна информация,като големи групи хора се командват по най-елементарния начин - през новините.
    Затова не подценявай журналистите - те са най-подходящите маши за мръсната работа - да оплюеш някого,да детронираш някой самозабравил се,да издигнеш нов лидер(както стана с Бойко Борисов).
    Благодарение на медиите той стана истински популярен.
    Ако не бяха журналистите той още щеше да гаси пожари и да пази остарели диктатори.
    Един ден същите тези медии ще свалят Б.Б. от престола му и Господ няма да може да го спаси.
    Въпросите са:"Кой дърпа конците на медиите?Кой решава какво,кога и къде да се публикува?Кой цензурира и кой толерира определено медийно съдържание?".
    Във вестниците,радиата и телевизиите трябва да има плурализъм(принцип на обществено устройство, който предполага множественост на мнения, становища, изяви, политически организации и др.),само че няма и това е големия проблем.
    През последните двайсет години винаги е имало по една - две телевизии,в които се е казвала истината,но сега всички говорят лъжи и простотии и манипулират хората.
    А манипулираните човешки маси са оръжие!
    Кой контролира,кой насочва,кой използва оръжието?
    Хубави въпроси без отговор! :|

    ОтговорИзтриване
  3. Принципно си прав, че е така. Медиите все още имат влияние над големи маси хора. Но имай предвид, че откакто настана ерата на интернета, все повече хора се отказаха да се информират чрез традиционните средства за дезинформация. Дори "малоумните" американци вече масово не гледат канали като CNN и други манипулативни телевизии, а четат блоговете и сайтовете на независими журналисти. Зад големите медии е ясно кой стои - еврейските банкери, които държат парите на целия свят, всеки от тях си има по 2-3-5 телевизии и още толкова вестника. Но все повече хора се усетиха какво всъщност се случва и нещата наистина се променят към по-добро. Аз съм сигурна, че до края на годината в света и в мисленето на хората ще настъпят големи промени. Ако не ми вярваш, прочети за ефекта на "100-те маймуни". Факта, че аз и ти и много хора по целия свят виждат матрицата, в която сме принудени да живеем, е показателен, че скоро ще достигнем онази критична маса хора, която ще промени световната история! (може да звуча малко патетично, но така ще стане:))

    ОтговорИзтриване
  4. Прочетох за ефекта на "100-те маймуни". :)
    Много интересно. ;)
    Това означава,че ако едно дете не иска да си яде зеленчуците за обяд и още поне 99 деца откажат да си изядат зеленчуците за обяд,според ефекта на "100-те малки,сладки маймунки" всички останали деца на планетата ще спрат да си ядат зеленчуците за обяд. :D
    Ако говорим сериозно може би най-прякото доказателство на тази теория е факта,че през последните 500 години едновременно в различни точки по света учени са правили едни и същи открития,независими едни от други.
    Затова има една поговорка:"Великите умове мислят еднакво!". (sun)
    И аз вярвам,че хората ще променят начина си на мислене!
    Не знам дали ще стане точно до края на 2012 година,но ще стане със сигурност! :)

    ОтговорИзтриване

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!