biggeorge Lyrics

неделя, 8 септември 2024 г.

В памет на Иван Гарелов: Поклон!

В памет на Иван Гарелов: Поклон!




Помня Иван Гарелов от предаването "Панорама" по БНТ.
Той наистина задаваше правилните въпроси на точните хора и умееше да изкопчва от тях отговори.
Помня как пътуваше до горещите точки по света, за да прави репортажи за актуалните събития.
Той намираше правилния подход към всеки един интервюиран и така успяваше да влезе зад всяка врата затворена за всички други журналисти.
Иван Гарелов даваше пример на младите журналисти как се работи тази професия.
За да си журналист се искат знания и компетентност, които липсват на повечето млади хора днес.




Много ми хареса какво е казал президентът Румен Радев за него:
Румен Радев на сбогуване с Иван Гарелов: Прощаваме се с една от най-забележителните личности на българската журналистика (СНИМКИ)
"Прощаваме се с една от най-забележителните личности на българската журналистика", каза президентът Румен Радев на сбогуване с Иван Гарелов в софийската черква "Свети Седмочисленици".
Той заедно със съпругата си Десислава Радева беше сред десетките приятели, роднини и колеги, дошли да се поклонят пред легендарния журналист.
"Разделяме се с цяла епоха, в която се полагат основите на свободна, обективна, просветена журналистика. Иван Гарелов беше в челните редици на тези процеси със своята ерудиция, професионализъм и със смелостта си да отстоява истината докрай. Ще липсва много най-вече на младите журналисти, той ги подкрепяше много. Водената от него "Панорама" наистина успя да се превърне в национална институция. Ще липсва", каза президентът.
С поклон журналистът бе изпратен и от учениците си в БНТ и "Панорама", сред които бяха Бойко Василев, Елена Йончева, Евгения Атанасова, Невена Андонова, Албена Колчакова, Весела Петрова, Добрина Чешмеджиева, Христина Христова, Симеон Иванов.
"Той остави следа, остави школа, обучавайки десетки млади хора, като им позволи да се изграждат. Въведе стандарти, които сам следваше в телевизионната журналистика и никога не загуби своя ентусиазъм", каза за него Елена Йончева.
Свещичка за сбогом запалиха композиторът Стефан Димитров, актьорът Антон Радичев, Уляна Пръмова, бившият шеф на БНР Валери Тодоров, Янаки Стоилов, Тома Биков, Велислава Дърева, писателят Георги Тенев, журналистката Къдринка Къдринова от Съвета за електронни медии.
"Няма кой да вземе това, което тв водещият даде на журналистиката и българското общество", каза Габриела Наплатанова, също член на СЕМ, за която Гарелов е оставил най-дълбок отпечатък върху българската журналистика.
Големият тв водещ бе изпратен и от приятелите си предприемачи Динко и Даниела Диневи, както и Йордан Динев и приятелката му Екатерина.
С поклон пред Гарелов изразиха своя респект и представители на кувейтското посолство у нас.
Също и поетът Александър Петров, журналистките Ива Дойчинова и Нели Хаджийска и много друго.
Фасадата на църквата бе покрита с венци от министър-председателя, министъра на вътрешните работи, министъра на културата, Министерство на образованието, посланика на Кувейт - негово превъзходителство Гази Хамед Алфадли, както и от БНТ, Би Ти Ви Медия груп, БТА, СЕМ, жителите на село Смилец, от църквата "Света Богородица" в Пампорово, от Даниела и Динко Диневи.
От партиите БСП, ГЕРБ, "Има такъв народ" също оставиха венци.
Легендарният журналист си отиде на 3 септември след тежка черепна травма и кръвоизлив в мозъка, получени след падане в курорта Свети Влас през юли.
81-годишният тв водещ бе транспортиран до "Пирогов", където повече от месец бе в кома, а лекарите в реанимацията на най-голямата спешна болница се бориха да спасят живота му.
В продължение на десетилетия Иван Гарелов посвети живота си на телевизията.
Той започва работа в БНТ като репортер през 70-те години на миналия век.
След това в продължение на 21 години бе водещ на седмичното обзорно предаване "Панорама", откъдето е и прословутата му фраза "часът и мястото на срещата са известни".
Недовършена остана най-новата му - осма, книга - "За какво мечтаят жените", която той пишеше това лято в Свети Влас.
Прахът на Иван Гарелов ще бъде положен в алеята на творците в Централните софийски гробища - до съпругата му радиожурналистката Донка Стамболийска, която си отиде миналата година.



Накрая публикувам едно интервю-разговор на Мартин Карбовски с Иван Гарелов:

В памет на Иван Гарелов. Интервю, след което не следва продължение


След загубата на Милен Цветков, сега загубихме и Иван Гарелов.
Остава ни само да слушаме и гледаме пропагандата по националните медии и да търпим малоумните въпроси на неграмотните журналисти.

събота, 7 септември 2024 г.

Ще забранят ли използване на мобилни телефони в училищата в България?

Ще забранят ли използване на мобилни телефони в училищата в България?
Типичен пример за пропаганда!


Смартфон



Преди няколко дни в медиите излезе информация, че Гърция е наложила строги забрани за използване на мобилни телефони в училищата.
Гърция наложи строги забрани за използване на мобилни телефони в училищата
Гръцките ученици ще трябва да държат мобилните си телефони в чантите си по всяко време на занятия със започването на новата учебна година на 11 септември.
Новите разпоредби бяха обявени след среща между министър-председателя Кириакос Мицотакис и министъра на образованието Кириакос Пиеракакис. „Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден“, заяви Мицотакис при обявяването на кампанията „Мобилният телефон в ученическата чанта“.
Съгласно новите правила учениците, които не ги спазват, ще да бъдат отстранени за един ден. В случай на повторно нарушение учителите имат право да отстранят учениците от часовете за няколко дни. А всеки, който снима съучениците си или учителите си без разрешение, може да бъде изключен от училище.
Тези разпоредби са продължение на новите правила, обявени от Пиеракакис през март, според които учениците са заплашени от изключване за снимане на съученици и осмиването им онлайн.
За първи път обаче в Гърция се въвежда широка система от наказания за борба с използването на мобилни телефони в училище, което длъжностните лица наричат „значително разсейване“. Преди това съществуваше обща забрана за използване на мобилни телефони в училищата, датираща от 2002 г., но учителите заявиха, че е трудно да я прилагат.
Говорител на профсъюза на учителите в средните училища OLME заяви по гръцкото радио, че е важно да се работи за убеждаване на учениците да изключат телефоните си, а не само да ги заплашват с наказание.
Тези разпоредби идват седмица след като мобилните телефони бяха забранени в 373 училища в предимно френскоговорящия белгийски регион Валония.


Европейски училища масово забраняват употребата на телефони в клас



Два дни преди тази новина излезе друга подобна за европейски училища.
Европейски училища масово забраняват употребата на телефони в клас
Много училища в Европа забраняват мобилните телефони. Темата е станала болезнена за съвременното общество. Целта на мярката е да се бори не само с училищния тормоз, но и да позволи на учениците да общуват повече помежду си и да бъдат по-концентрирани в клас. Франция, където учебната година вече започна, е една от страните, които пробват експериментално забраната.
Всъщност във Франция използването на мобилни телефони е забранено със закон още през 2018 г. Какво е новото сега и как родители и ученици приемат промените?
„Дигиталната пауза”, както френските власти наричат мярката, предвижда телефоните да бъдат отнемани още на входовете на над 200 колежа. Те ще бъдат оставяни в индивидуални шкафове и връщане след учебните занятия. Над 50 хиляди ученици ще бъдат подложени на този своеобразен тест. Ако мярката сработи, от 1 януари 2025 г. забраната ще бъде въведена на национално ниво.
Използването на телефони се ограничава при децата след 4 клас. По-малките ученици не са обект на дискусия, тъй като повечето от тях нямат мобилни устройства.
Мярката вече работи в Испания, Нидерландия, Гърция и Белгия. Опити се правят в Румъния и Кипър.
Турското министерство на просветата също забрани ползването от учениците на мобилни телефони, лаптопи, таблети и други цифрови устройства в учебните часове. Новата мярка влиза в сила от понеделник, 9 септември, когато започва новата учебна година.

Тези новини са типичен пример за държавна пропаганда.
Очевидно е, че с тази медийна информация управляващите се опитват да подготвят българското общество за въвеждането на забрана на телефоните в училищата в България.
Отнемането на телефоните на учениците, както го правят във Франция, и прибирането им в куфари за целия престой в училище е недопустимо.
Това е нарушаване на правата на учениците за достъп до вещи, които са тяхна собственост.
Това, което българското МОН могат да въведат е да накарат учениците да си изключват телефоните по време на час и да ги прибират в раниците и чантите си.
Всичко друго е недопустимо нарушаване на правата на децата.
Другият вариант е на учениците да се купят "глупави телефони", които те да носят в училище.
С телефон с бутони не може да се влиза в Интернет.
Дори няма да се налага децата да си изключват телефоните по време на час.
И все пак тези така наречени "новини" за забраната на телефоните са пропаганда, както беше пропаганда истерията около коронавируса и психозирането около руската СВО в Украйна.
Когато всички новини се превърнат в пропаганда гледането на новинарските емисии се обезсмисля.
Сега чакаме с нетърпение да видим резултатите от пропагандата и въвеждането на забрана за използване на мобилни телефони в училищата в България.


"Глупав телефон"