biggeorge Lyrics

неделя, 24 април 2022 г.

Вечният въпрос: Защо образованието не отговаря на нуждите на работодателите?

Вечният въпрос: Защо образованието не отговаря на нуждите на работодателите?
Защо училищата не обучават ученици по търсените от работодателите специалности?



Защо Министерство на образованието и науката не се координира с Министерство на труда и социалната политика?


В началото на месец април реших да се разходя до техникума, в който учих преди 20 години.
Направих малко снимки, които можете да разгледате в края на тази публикация.
Още докато бях ученик преименуваха Техникума по хранително-вкусова промишленост (ТХВП) на Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм (ПГХТТ).
Тогава училището нямаше патрон и не беше наименувано на никого.
Днес ТХВП/ПГХТТ има ново име.
Сега се казва Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов".
Това, което ме шокира не беше новото име, а факта, че вече няма специалности свързани с общественото хранене и обслужване и хранително-вкусовата промишленост.
Когато аз бях ученик имаше паралелки, в които се учеше за готвачи, сервитьори, бармани, сладкари, хлебари, лаборанти, техници и т.н.
Такива работници се търсят и днес в Бюрата по труда.
Обявите за работа ясно показват какви специалисти са нужни на работодателите.
Само че училищата не обучават ученици по търсените специалности.
И тъй като свободните работни места на пазара на труда не могат да останат незаети, работодателите наемат чужденци.
А българските ученици стават емигранти още на 18 г., защото не могат да си намерят работа по специалността, която са завършили в средното си образование.
Т.е. училищата в България подготвят едни бъдещи гастербайтери.
И после всички се питат защо населението намалява и България се обезлюдява?!?
Най-очебийният пример за слепотата, безхаберието и лошото управление на образователните институции е собственото ми училище, в което съм учил четири години.
Вместо да се подготвят квалифицирани кадри за ресторантите и хотелите, в Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" са обявили прием за следните специалности за учебната 2022/2023 година:
Специалност: "Кетъринг"/професия; "Ресторантьор"
Специалност: "Екскурзоводско обслужване"/професия: "Екскурзовод"
Специалност: "Организация на хотелиерството"/професия: "Хотелиер"
Специалност: "Спедиция, транспортна и складова логистика"/професия: "Спедитор-логист"
Когато учениците завършат някоя от тези специалности къде точно ще си намерят работа?
А най-жалкото е, че в различните класове и паралелки има много незаети места.
Причината за това е, че през последните 30 години раждаемостта беше ниска и сега няма достатъчно ученици, които да запълнят паралелките.
В момента в Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" обучават фотографи и аниматори.
На кого са нужни подобни специалности, след като работодателите нямат спешна нужда от професионални фотографи и аниматори?!?
Търсят се готвачи, сервитьори, бармани, сладкари, хлебари, лаборанти, техници ...
Защо такива специалисти не се подготвят?
И какви мерки ще предприеме Министерство на образованието и науката, за да задоволи търсенето на квалифицирани кадри на пазара на труда?

Чудя се дали българските политици осъзнават, че образователната и трудовата политика на България са неразривно свързани.
Тогава защо Министерство на образованието и науката не се координира с Министерство на труда и социалната политика?
Дали някой ще отговори на въпросите или институциите ще се направят на слепи и глухи?

Техникумът по хранително - вкусова промишленост - гр. Ямбол е създаден през 1963 година със заповед № I-A-11A/29.03.1963г. на Министерството на просветата и културата за подготовка на кадри за консервната и местна промишленост.
Обучението се провежда първоначално в 4 класни стаи на Техникума по механотехника "Димитър Димов" - Ямбол.
Девет учители, ръководени от първата директорка неуморната инж. Стоянка Еркекова, дават квалификация на първите 160 ученика, бъдещи специалисти.
През 1967/68 учебна година към техникума се открива и СПТУ за подготовка на изпълнителски кадри за хранително - вкусоватa промишленост.
На 11 декември 1970 година е открита нова учебна сграда на ТХВП с кабинети по всички изучавани предмети, лаборатории по химия и техно - химичен контрол и микробиология, учебна работилница, физкултурен комплекс и стол.
Времето не спира своя ход и училището живее с новите промени.
Директорът - Тонка Петрова полага началото на Единното средно политехническо училище за обучение на ученици от 8 до 11 клас.
От 1986/87 година са обучавани и ученици от 1 до 3 клас.
За кратко време техникумът се утвърждава като авторитетно учебно заведение,  въвеждат се нови професии и специалности, увеличава се броят на учениците.
Многобройни са и наградите, с които е отличен Техникума по хранително - вкусова промишленост:
- Национален първенец за 1971 г. по педагогически опит;
- Сребърен орден на труда 1982 г. ;
- Областен колектив - първенец;
Вълшебното завладява всички учители и ученици /бивши и настоящи/ на ТХВП в навечерието на първия юбилей - 25-та годишнина.
Директорът инж. Елена Петкова и колектива са изключително удовлетворени - орденът "Кирил и Методий" I степен е доказателство за положените усилия.
Днес, не техникум, а Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, училището обръща поглед към своята история, за да отстоява настоящето.
Получената награда - златен герб от Общински съвет - гр. Ямбол във връзка с 40 годишнината е резултат от всеотдайността и професионализма на нашия колектив.
За тези години в училището са обучени над 4000 специалисти - технолози, техници, оператори, апаратчици, лаборанти за всички подотрасли на хранително - вкусовата промишленост, а в последните 10-12 години и хотелиери, баничари, сладкари, готвачи, бармани и сервитьори.
В настоящият момент ние имаме основание за гордост, защото продължавайки традициите и съобразявайки се с промените в нашето общество успяхме да утвърдим нашето училище като търсено и водещо професионално учебно заведение.
За това допринасят настоящите 580 ученика в 23 паралелки по 13 специалности, 46 учители и 25 служители.
Собствената учебно - производствена база на учебното заведение включва 21 класни стаи, 3 компютърни кабинета, 1 кабинет за чуждоезиково обучение, снабден с компютърна техника, 3 лоборатории, 8 учебни работилници със самостоятелни работни места по: шлосерство и стругарство, ремонтна практика, хладилна техника, производство на хлебни и сладкарски изделия, на млечни продукти, обществено хранене и сервиране.
Част от производственото обучение се провежда и в базовите предприятия, частни фирми от ХВП и заведенията за обществено хранене.
Съвременната материално - техническа база, както и квалифицираният педагогически колектив са условията, с които разполага учебното заведение за подготовка на перспективни кадри и специалисти в съответствие с изискванията на пазарната икономика.

Но всичко това е минало.
Сега ТХВП/ПГХТТ се е превърнало в Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов".
Може би промяната на името на училището и на специалностите се дължи на новата директорка Цветанка Николова, която е учителка по География.
Тъй като тя е много компетентна по географските въпроси, затова и гимназията вече е с туристическа насоченост.


Цветанка Николова, директор на Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол

И като се замисля няма никакъв смисъл учениците пет години да учат за готвачи, след като могат да участват в кулинарно реалити предаване за любители готвачи и да ги дават по телевизията.
Така само за три месеца ще станат известни, ще се научат да готвят професионално под ръководството на опитни майстор-готвачи и ще имат възможността да спечелят награда от 100 000 лева.
Такива неща никое училище не може да осигури.
А за размислите и страстите на новата директорка Цветанка Николова местните медии пишат статии:
"Цветанка Николова: "Здравословни ястия и десерти също могат да бъдат много вкусни - в ПГХТТ знаят как!"
Ден на здравословното хранене имаше днес в Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм Ямбол.
В представителната част на фоайето в училището имаше, както винаги, интересни и вкусни кулинарни съвършенства.
Този път обаче всичко поднесено бе в пълно съответствие със здравословния начин на хранене – без консерванти, без продукти, преминали през дълга обработка, само пълнозърнест хляб и др.
И както си е традицията – всичко бе приготвено от ученици в различните специалности на гимназията и бе подредено, съгласно изискванията на прецизния кетъринг – отново от ученици от ПГХТТ, специалност „Кетъринг”.
Денят на здравословното хранене бе открит от зам. кмета на община Ямбол Илияна Бицова.
Гости в училището бяха директори на детски градини и част от училищата в Ямбол.
Те присъстваха на лекция за здравословните менюта в учебните заведения и забавачките, поднесена от д-р Р. Русева от РЗИ Ямбол.
„В Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм Ямбол се обръща винаги внимание на това, колко е важно ястията и десертите да бъдат не само вкусни, но и да са направени в съответствие със здравословното хранене.”, подчерта директорът на ПГХТТ Цветанка Николова.
„Обикновено се смята, че здравословната храна не е вкусна. А това не е така. Ето тук има поднесени блюда с много вкусни неща, които са напълно съобразени с изискванията на здравословното хранене. Можете да ги опитате! Културата на хранене е част от общата култура и затова тя е много важна. В нашата гимназия обучаваме учениците и на това – че те трябва да подчертават важността на кулинарната култура чрез начина на приготвяне на ястията и десертите.”, сподели още Цветанка Николова.
Колко е важно в детските градини и учебните заведения да са здравословни храните и доколко менюто за децата е съобразено с изискванията за здравословно хранене чуйте в отговорите на Ваня Станева, Пепа Господинова и Людмила Балахурова, директори на детски градини в Ямбол (в прикачения файл)."

Накрая искам да ви докажа, че Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" подготвя учениците си за емиграция в чужбина.
Доказателството е тази публикация в Интернет, която "хвали" новата директорка Цветанка Николова:
"Нова директорка в ПГХТТ
ПГХТТ има нова директорка Цветанка Николова учителка по География млада и амбициозна.
Учениците смятат това за положително защото е пълна с идеи.
По проект на директорката "още преди да стане такава" най-добрите ученици заминаха на практика в Германия."

Поклон пред гения на ръководството на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол!

 
Снимка 1: Сградата на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол.


Снимка 2: Сградата на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол снимана от по-далече.


Снимка 3: Задната част на сградата на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол. В дясно е ниската, жълта сграда на физкултурния салон.


Снимка 4: Входът на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол.


Снимка 5: На първият етаж са работилниците. На горните етажи са класните стаи, кабинети, лаборатории и т.н.


Снимка 6: Когато бях ученик входа беше по-различен. Най-жалкото е, че знамето на България е сгърчено на пилона, вместо да се вее.


Снимка 7: На плаката пише: "Опознай Родината, за да я обикнеш! Алеко Константинов".


Снимка 8: Това е сградата на учебната практика на ТХВП/ПГХТТ. Вече не се използва по предназначение.

 
Снимка 9: Сградата е със сменена дограма и е ремонтирана, но без учениците училището е мъртво отвътре.


Снимка 10: Физкултурният салон е най-големия в града. По-голяма е само Спортна зала "Диана".


Снимка 11: Сградата на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол погледната от физкултурния салон. На вторият етаж третият прозорец от дясно на ляво е отворен и пердето се подава навън. На никого не пука за това.


Снимка 12: Игрището на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол. Тук сме играли футбол и сме правили обиколки на пистата.

 
Снимка 13: Пътеките за бягане.


Снимка 14: Входът на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол.


Снимка 15: Преди години входа се затваряше вечер.


Снимка 16: Преди години от тази будка продаваха закуски, произведени в училището от учениците от специалност "Хляб и хлебни изделия".

 
Снимка 17: Дворът на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол. Преди години беше обрасъл с дървета и храсти, но сега всичко е отсечено.


Снимка 18: Името на училището все още е Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм. Плакатът е за приема на ученици за учебната 2021/2022 година. Професиите са написани на син фон, а специалностите са отдолу - спедитор-логистик, екскурзовод, фотограф, ресторантьор и хотелиер.


Снимка 19: Сградата на учебната практика на ТХВП/ПГХТТ отблизо. Сега не се използва по предназначение. В ляво беше закусвалнята, в дясно - готварницата.


Снимка 20: Готварницата вече не се използва. Напуснали са я толкова бързо, че чиниите с храна още стоят по плотовете.


Снимка 21: Сградата на учебната практика на ТХВП/ПГХТТ отдалече.


Снимка 22: Закусвалнята на ТХВП/ПГХТТ. Сега е фитнес салон с уреди, които реално не се ползват от никого.


Снимка 23: Фитнес уредите стоят неизползвани в тъмното.


Снимка 24: Освен фитнес уредите, тук са прибрали и футболните врати.

 
Снимка 25: Вместо да трупат мозък, учениците трупат мускули. ;)


Снимка 26: Класната стая на учебната практика. В дясно е готварницата. Всичко е изоставено.


Снимка 27: Входът на учебната практика. Зад вратата се вижда закачалка, на която са окачени мантите и работните дрехи на учителите и персонала.


Снимка 28: Директорката на Професионалната гимназия по туризъм" Алеко Константинов" - Ямбол Цветанка Николова е пълна с идеи, а двора на училището е пълен с боклуци.


Снимка 29: Тази шахта си имаше капак, когато бях ученик. На пълната с идеи директорка това не й прави впечатление.


Снимка 30: Графити на стената на учебната практика. Пълната с идеи директорка не е забелязала това.


Снимка 31: Счупените прозорци и олющената стена на училището не правят впечатление на пълната с идеи директорка.


Снимка 32: Страничният вход към учебната практика. Има още графити. Пълната с идеи директорка не е забелязала и това.


Снимка 33: Контейнерът е пълен с боклуци и се е превърнал в малко сметище, но това не прави впечатление на пълната с идеи директорка.


Снимка 34: Училищни документи се въргалят по земята. Пълната с идеи директорка не се интересува от такива неща.


Снимка 35: Графити на стената на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол. Пълната с идеи директорка надали ги е видяла.


Снимка 36: Мръсната стена на Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" - Ямбол не прави впечатление на пълната с идеи директорка.

 
Снимка 37: Скамейките, на които стояхме като ученици сега стоят самотни в тъмното.


Снимка 38: Няма кой да седи на тези скамейки вече.


Снимка 39: Паметник в двора на училището. Поставен е от ученици от випуск 1986/1987 г. Надписът на него гласи: "Алея на зрелостника посветена на мира, 11б клас, випуск 1986/1987".
Жалко е, че нашия випуск не направи подобен паметник, който да остане след нас. :(


Снимка 40: Пълното с боклуци кошче не прави впечатление на пълната с идеи директорка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!