сряда, 28 ноември 2018 г.

Осемнайсет странни деликатесни ястия, които можете да опитате по света

Осемнайсет странни деликатесни ястия, които можете да опитате по света





Цените ли вкусната храна?
А искате ли да опитате нещо наистина различно?

Предлагам ви кулинарна разхода из някои от най-странните блюда, които могат да ви сервират по света:

1. Супа от костенурки
Тя се приготвя от определени видове костенурки с по-мека черупка и се счита за деликатес в Китай и Източна Азия.

2. Хакарл
Исландското национално ястие се прави от вид акула, която е оставена да ферментира в продължение на месеци, а след това се суши.

3. Апинг
Това е пържена тарантула, сервирана с черен пипер.
Става популярна при глада в Камбоджа през 70-те години, а днес е деликатес.

4. Сурстрьоминг
Херинга, оставена да ферментира почти до разлагане, която има ужасна миризма.
Консумира се в Швеция.

5. Сурово конско месо
С малко мазнини и калории, то се поднася като част от порция суши в Япония.

6. Жабешки бутчета
Пържени или печени, те вървят с гарнитура от чесън.
Имат вкус на пиле и са популярни във Франция.

7. Фугу
Едно ястие, с което рискувате живота си, тъй като този вид риба е изключително отровна.
Готвачите трябва да имат специална подготовка.

8. Каш
Ястие от сварени кравешки крака и глави, сервира се с вид хляб и чаша водка.
Консумира се в Близкия изток.

9. Смрадливи главички
Името е противно, но зад него се крият оставени да ферментират рибешки главички и вътрешности, най-често от сьомга.
Яде се от индианците в Аляска.

10. Крокодилско месо
Определено не е от по-конвенционалните местни ястия.
Комбинира вкус на пилешко и рачешко.
Яде се в Австралия и Югоизточна Азия.

11. Биволски тестиси
Панирани и сервирани като бърза храна в американския Запад и Западна Канада.

12. Казу Марцу
Екстремен вид сирене, приготвено от овче мляко, като в него се съдържат живи ларви.
Произход - Сардиния.

13. Тъпоклюна кайра
Тази птица е защитена в някои страни, а в други като Исландия се яде като деликатес.

14. Отлежали яйца
Китайците ги запазват в специален разтвор в продължение на месеци.
Жълтъкът позеленява, а белтъкът става тъмно кафяв.
Миризмата пък е доста силна.

15. Червей Мопане
Доста голям и сочен червей, видът Мопане се приготвя с чили, домати и чесън.
Консумира се в Южна Африка.

16. Пържена гърмяща змия
Ястие, традиционно за югозападните американски щати.
Месото се одира от костите и се пържи.
Има вкус, сходен с пилешкото месо.

17. Нсенене
Това е вид скакалец в Уганда, пържи се в мазнина и се сервира с лук.

18. Месо от кит
Обработено на грил или дори сурово, то се яде в Скандинавските страни и Япония.

Няма коментари: