biggeorge Lyrics

сряда, 28 септември 2022 г.

Законни и действителни ли са референдумите в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон?

Законни и действителни ли са референдумите в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон?

Преди да отговорим на главния въпрос трябва да разберем нещо друго:
Каква е оценката на международната общност за референдумите в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон?




Окупационните власти отчитат почти 100% подкрепа на референдумите за присъединяване към Русия
Проруските референдуми в областите Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк приключиха във вторник на фона на продължаващата на изток украинска контраофанзива.
Руските държавни медии съобщиха, че почти всички гласували са поискали да се присъединят към Русия.
Според РИА Новости в Донецка област това са - 98,69% от гласувалите, в Луганск - 97,93%, в Запорожка област - 97,81%, а в Херсонска - 96,75%.
Продължилото през последните пет дни допитване за присъединяването на въпросните територии към Русия беше предварително отхвърлено от Киев и Запада, защото противоречи на международното право.
Киев и неговите съюзници заклеймиха гласуването като измама и казаха, че Западът никога няма да признае резултатите от гласуването, което противоречи на Хартата на ООН.
Украйна свика заседание на Съвета за сигурност на 27 септември заради проруските референдуми.
На този фон американският президент Джо Байдън определи проруските референдуми като нищо друго, освен “фалшив претекст за опит за анексиране на части от Украйна със сила”.
Сърбия няма да признае резултатите от референдумите в Украйна
Подкрепяните от Русия власти в четирите региона твърдят, че мнозинството е гласувало "за" присъединяването към Русия.
По-голямата част от международната общност се противопоставя на подобен ход, наричайки тези референдуми "незаконни" и "фиктивни".
"Бутафорни референдуми. Фалшиви резултати. Ние не признаваме нито едното, нито другото".
Това написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Очаква се руският президент Владимир Путин да обяви анексирането на четирите области - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка - в своя реч в петък.
Представител на Русия в ООН: Готвим още референдуми, Украйна да признае грешките си
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш наскоро определи евентуалното анексиране на териториите като нарушение на международното право.
На този фон Европейският съюз (ЕС) обяви, че вече планира нов пакет от санкции срещу организаторите на “незаконни, нелегитимни референдуми”.
Такива вече бяха приети от Великобритания.
“Ще има последствия за всички хора, които участват в незаконните, нелегитимни референдуми“, каза Петер Стано, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, пред журналисти във вторник.
Ден по-рано Обединеното кралство обяви нови санкции в отговор на т.нар. референдуми, като ги нарече “явно нарушение на международното право, включително устава на ООН”.
Те засягат много висши руски служители, участващи в организирането на гласуването, както и десетки лица от свързани с Русия организации, които според Лондон продължават “да финансират руската военна машина”.

Какво ще с случи от тук нататък с Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон?




Проруските референдуми в областите Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк се проведоха по подобен начин, по който Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г.
Една от първите стъпки е преброяването на бюлетините, след което избирателните комисии във всяка от четирите области, ще обявят предварителните резултати.
При обявяване на победа за искащите присъединяване към Русия, руската Държавна дума ще одобри договор, който официално включва четирите региона към руската територия.
През уикенда руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА Новости цитираха източници от парламента, според които законопроектът за анексиране може да бъде предложен във вторник вечерта и одобрен от Думата в сряда.
След това законопроектът ще бъде одобрен от горната камара на парламента - Съветът на федерацията.
Тази формалност може да приключи в сряда или четвъртък, съобщават руските информационни агенции.
При такъв развой последният етап от анексирането на четирите територии включва то да бъде обявено официално от Путин под формата на обръщение в Кремъл към членовете на едната или двете камари на парламента.

Накрая нека да отговорим на главния въпрос:
Законни и действителни ли са референдумите в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон?




Да, референдумите в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон са законни и действителни.
Референдумите в четирите области са проведени според международното право и са легитимни.
Референдуми се провеждат от стотици години.
Конфедерация Швейцария се управлява с референдуми.
Това се нарича пряка демокрация.
Всъщност единствената страна в днешно време, която се управлява в решаваща степен чрез пряка демокрация, е Швейцария.
Това става не само чрез общински събрания на имащите право на глас, а най-вече чрез референдуми на общинско, кантонално и федерално ниво (с бюлетини, по пощата или вече и електронни), инициирани от самите граждани, като няма никакви ограничения за темите и въпросите, които те уреждат.
При това гражданският вот дефинитивно веднага се приема за закон, независимо от позицията на избираемите политици – тяхната роля е само да прилагат и изпълняват това, което гражданите са наложили чрез своя вот.
Дори в България са се провеждали референдуми.
Последните референдуми в България се проведоха през 2013, 2015 и 2016 г.
През 2013 г. се проведе референдум за изграждане на нова ядрена електроцентрала.
През 2015 г. се проведе референдум за дистанционното гласуване.
През 2016 г. се проведе референдум за промяна на избирателната система.
И сега Европейския съюз, САЩ, Швейцария и много други уж демократични държави не желаят да признаят референдумите в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон?!?
Искам само да припомня, че Косово обяви независимост от Сърбия след войната през 1998-1999 г., етническо прочистване проведено от албанците срещу неалбанското население и нарушаване на международното право.
Ето фактите:
На 17 февруари 2008 г. Косово обявява едностранна независимост от Сърбия.
На 9 април 2008 г. Парламентът на Косово приема конституция на страната, която влиза в сила на 15 юни 2008.
Съгласно нея Косово е обявена за „независима и суверенна държава“ с форма на държавно устройство „парламентарна република“.
През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН сезира Международния съд в Хага с искане, той да се произнесе, дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина, не противоречи на международното право.
На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право.
На 27 юли 2010 г. Сръбският парламент приема резолюция, в която заявява, че въпреки това решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.
Властите в Косово така и не провеждат референдум за независимост от Сърбия.
Защо Косово може да обяви независимост и да се отдели от Сърбия, като според всички това действие не нарушава международното право, а Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон не могат да обявят независимост и да се отделят от Украйна, като според всички това действие нарушава международното право?
За мен двойният стандарт в тълкуването на едни и същи процеси и събития е очебиен.
Ако някоя руска република обяви независимост от Москва и поиска да се отдели от Руската федерация, САЩ и ЕС ще бъдат първите, които ще я признаят.
Чудя се какво би станало, ако се случи обратното - някой от щатите в САЩ, Шотландия, Северна Ирландия, Каталуния или Корсика обявят независимост от държавите, към които принадлежат?
Дали тогава САЩ и ЕС с лека ръка ще признаят тяхната независимост?

Лицемерието на колективния Запад се вижда в действията им и ме е срам, че България е част от него.
В заключение искам да поздравя гражданите на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон за проведените демократични, законни и действителни референдуми и да им честитя предварително присъединяването към Руската федерация.
Пожелавам им за напред да са щастливи и доволни от живота си в една държава заедно с руските си братя и сестри, отколкото бяха осем години под диктата на украинските нацисти и фашисти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!