biggeorge Lyrics

вторник, 17 ноември 2020 г.

Колко време ще има мир в Нагорни-Карабах?

Колко време ще има мир в Нагорни-Карабах?
Кога ще избухне следващата война между арменци и азери?

Наскоро приключи войната за Нагорни-Карабах през 2020 г. Ако не сте разбрали това беше въоръжен конфликт между Азербайджан, подкрепена от Турция, и самопровъзгласилата се Република Арцах, заедно с Армения в спорния регион Нагорни-Карабах.
Това беше последната ескалация на неразрешения конфликт за региона, който е международно признат като част от Азербайджан, но частично управляван от Арцах, отцепила се държава с арменско етническо мнозинство.
Сблъсъците започнаха сутринта на 27 септември 2020 г. по линията за контакт на Нагорни-Карабах, която беше установена след войната в Нагорни-Карабах от 1988-1994 г.
В отговор на сблъсъците, Армения и Арцах въведоха военно положение и обща мобилизация, докато Азербайджан въведе военно положение и вечерен час, по-късно обявява частична мобилизация на 28 септември 2020 г.
Турция предоставя военна подкрепа за Азербайджан, въпреки че степента на тази подкрепа е оспорена.
Смята се, че участието на Турция е опит за разширяване на сферата на нейното влияние, както чрез увеличаване на положението на Азербайджан в конфликта, така и чрез маргинализиране на влиянието на Русия над региона.
Международните анализатори смятат, че боевете вероятно са започнали с азербайджанска офанзива и че основната цел на офанзивата е да се възстановят контрола над южните райони в Нагорни-Карабах, които са по-малко планински и по този начин по-лесни за превземане от добре укрепената вътрешност на региона.
Войната беше белязана от разполагането на безпилотни летателни апарати, сензори, тежки артилерийски и ракетни удари на далечни разстояния, както и от държавна пропаганда и използването на официални акаунти в социалните медии в онлайн информационна война.
Общите жертви от двете страни може да са няколко хиляди.
Много държави и Организацията на обединените нации решително осъдиха боевете и призоваха двете страни да деескалират напрежението и незабавно да възобновят преговорите.
Хуманитарното прекратяване на огъня с посредничеството на Русия, подпомогнато от Международния комитет на Червения кръст и съгласието както от Армения, така и от Азербайджан, официално влезе в сила на 10 октомври 2020 г., но беше напълно пренебрегнато от двете страни, спирайки планираното връщане на мъртвите и размяна на ранени и затворници.
След превземането на Шуша, второто по големина населено място в Нагорни-Карабах, беше подписано споразумение за прекратяване на огъня между президента на Азербайджан Илхам Алиев, министър-председателя на Армения Никол Пашинян и президента на Русия Владимир Путин, с което се прекратява всички военни действия в района от 00:00 ч., 10 ноември 2020 г. по московско време.
Президентът на Арцах Араик Арутюнян също се съгласи да прекрати военните действия.
Съгласно споразумението враждуващите страни ще запазят контрола върху задържаните в момента райони в Нагорни-Карабах, докато Армения ще върне околните територии, окупирани през 1994 г., на Азербайджан.
Азербайджан също ще получи достъп по земя до своя ексклав Нахичеванска автономна република, граничещ с Турция и Иран.
Приблизително 2000 руски войници ще бъдат разположени като мироопазващи сили по коридора Лачин между Армения и Нагорни-Карабах за мандат от най-малко пет години.



Ето го пълният текст на споразумението, с което беше прекратена войната между Армения и Азербайджан за Нагорни-Карабах през 2020 г.
Споразумението („Изявлението на президента на Република Азербайджан, министър-председателя на Република Армения и президента на Руската федерация“) гласи следното:

Ние, президентът на Азербайджан, И. Алиев, министър-председателят на Република Армения Н. В. Пашинян и президентът на Руската федерация В. В. Путин, заявяваме следното:
1. Пълно прекратяване на огъня и прекратяване на всички военни действия в конфликта за Нагорни Карабах от 00:00 ч. Московско време на 10 ноември 2020 г. Република Азербайджан и Република Армения, наричани по-долу страните спират на настоящите териториални позиции, които заемат.
2, Област Агдам се връща в Република Азербайджан до 20 ноември 2020 г.
3, По фронтовата линия в Нагорни Карабах и по коридора Лачин ще има миротворчески контингент на Руската федерация с 1960 военнослужещи с леко стрелково оръжие, 90 бронетранспортьори, 380 военни машини и друга специална техника.
4, Миротворческият контингент на Руската федерация е разположен паралелно с изтеглянето на арменските въоръжени сили от Нагорни Карабах. Продължителността на миротворческия контингент на Руската федерация е 5 години с автоматично подновяване за следващия 5-годишен период, ако никоя от страните не посочи друго 6 месеца предварително.
5. За да се подобри ефективността на контрола върху изпълнението от страните по конфликтните споразумения, се установява команден пункт за поддържане на мира, за да се наложи прекратяването на огъня.
6, Република Армения ще върне на Азербайджан окръг Калбаджар до 15 ноември 2020 г. (това беше удължено по-късно до 25 ноември) и район Лачин до 1 декември. Коридорът Лачин (5 км (3,1 мили) широк), който ще осигурява достъп от Нагорни Карабах към Армения остава под контрола на мироопазващ контингент, който на Руската федерация. Град Шуша намиращ се в коридора ще остане във владение на Азербайджан. Със съгласието на страните през следващите три години ще бъде определен план за строителство на нов маршрут на движение по коридора Лачин, осигуряващ връзка между Нагорни Карабах и Армения с последващо преразпределение на руския миротворчески контингент, който да охранява този маршрут. Република Азербайджан гарантира безопасността на движението по коридора на Лачин на граждани, превозни средства и стоки в двете посоки.
7. Вътрешно разселените лица и бежанците се завръщат в териториите на Нагорни Карабах и прилежащите райони под контрола на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците .
8. Трябва да се извърши размяната на военнопленници, заложници и други задържани, както и останки от жертви.
9. Цялата икономическа дейност и транспортните връзки в региона трябва да бъдат неограничени. Република Армения гарантира безопасността на транспортните връзки между западните райони на Република Азербайджан и Нахчиванската автономна република, за да организира безпрепятственото движение на граждани, превозни средства и товари в двете посоки. Транспортният контрол се извършва от органите на Граничната служба на ФСБ на Русия. По споразумение на страните трябва да се извърши изграждането на нова инфраструктура, свързваща Нахчиванската автономна република с региони на Азербайджан.


На картата могат да се видят териториалните промени и е очевидно, че те са в полза на Азербайджан и ощетяват Армения:



В зелено е Азербайджан, в червено е Армения, в оранжево е настоящата територия на Нагорни-Карабах, в синьо-зелено са превзетите от Азербайджан територии на Нагорни=Карабах, а в светлосиньо са териториите, които Нагорни-Карабах трябва да предадат на Азербайджан.
С дебела червена линия е оградена изконната територия на Нагорни-Карабах.

Условията на споразумението, което сключиха Армения, Азербайджан и Русия са крайно несправедливи спрямо Армения и арменския народ.
Това вече се е случвало в световната история - след края на Първата световна война Версайската система от договори "наказва" победените държави и това води до избухването на Втората световна война.
Всички Версайски договори съдържат сходни клаузи: промени на границите, най-често във вреда на победената държава, определяне на максимално количество допустима армия и налагане на репарации.
Същото се случва в момента с Армения и Нагорни-Крабах.
Освен териториалните и човешки загуби Армения трябва да осигури на Азербайджан път за достъп до Нахичеванската автономна република.
Така между Турция и Азербайджан най-накрая ще има директна наземна връзка, по която Турция ще може да прехвърля оръжия и войски в Азербайджан.
Още в самото начало на конфликта през 1988 г. Армения винаги в искала само и единствено достъп и автономия на Нагорни-Карабах.



Ако това се беше случило още тогава последвалите войни и жертви нямаше да ги има.
Въпросите "Колко време ще има мир в Нагорни-Карабах?" и "Кога ще избухне следващата война между арменци и азери?" са ясен отговор.
Мирът в Нагорни-Карабах ще издържи, докато Русия не изтегли военните си части.
След това ще избухне нова война, в която арменците ще търсят реванш от азерите.
За да има справедлив мир Азербайджан трябва да върне на Армения всички окупирани територии от Нагорни-Карабах, както сега Армения връща всички окупирани азерски територии от войната през 1988-1994 г.



После на арменците и азерите ще им остане само да оплакват загиналите в тази безсмислена война.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!