biggeorge Lyrics

събота, 4 април 2020 г.

Защо беше създаден Медицинския експертен съвет към Министерския съвет и кой имаше най-голяма полза от него?

Защо беше създаден Медицинския експертен съвет към Министерския съвет и кой имаше най-голяма полза от него?

Проф. Коста Костов

Медицинският съвет към кабинета прекратява дейността си
Създаденият към кабинета медицински съвет, от който се очакваше допълнителна медицинска експертиза в борбата с коронавируса, прекратява дейността си, съобщи Би Ти Ви.
Медията цитира изказване на председателя на съвета проф. Коста Костов, което е потвърдено и от други членове на съвета.
До разпускането на съвета се стигна след серия от остри сблъсъци с членовете на националния щаб.
Още със сформирането си съветът влезе в остро противоречие с щаба по темата използване на бързи тестове.
Стигна се до закани от страна на началника на щаба ген. Венцислав Мутафийски, че няма да позволи търгаши да подвеждат държавата за закупуване на тестове, които не са точни.
По темата с бързите тестове бе намерено компромисно решение-масово тестване да се прави в края на епидемията, но последва още по-остър сблъсък - по цялостната стратегия на щаба около мерките и отлагането на пика.
Д-р Атанас Мангъров от съвета настоява да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез облекчаване на мерките.
"Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори, е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор", реагира остро премиерът Бойко Борисов.
Медицинският съвет е създаден с решение на МС, още няма данни то да е отменено. Членовете на съвета са готови и занапред да помагат, уверява в интервю пред Дарик радио проф. Коста Костов.

Но защо беше създаден този Медицински експертен съвет към Министерския съвет?
И кой имаше най-голяма полза от него?

Ако погледнем какво се случи вчера можем да разберем отговорите на тези два въпроса.
Вчера Медицинският експертен съвет към Министерския съвет смекчи категоричната си подкрепа за "бързите тестове" за коронавирус.

Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски

Медицинският съвет смекчи категоричната си подкрепа за "бързите тестове" за коронавирус
На деветия ден след първото си представяне медицинският съвет за справяне с коронавируса към правителството показа документа, който трябва да е насока за лекарите в страната при пациенти с COVID-19.
Още в началото от краткото представяне на доклада пролича, че медицинският съвет е смекчил позицията си за масово тестване с т.нар. бързи тестове като мярка за яснота каква част от населението е инфектирано.
Председателят на медицинския съвет проф. Коста Костов каза, че "следва да отбележим, че липсата на единно становище в Европейския съюз относно надеждността на скрининговите бързи тестове ограничава засега употребата им и оправдава изчакването, докато са налични такива, които да отговарят на изискванията".
На 24 март медицинският съвет беше значително по-категоричен, че трябва да се направи "масов скрининг" на населението с тестове за коронавирус, които изследват наличието на антитела и резултатите от тях излизат за 10-15 минути.
Затова станаха обществено популярни като "бързи тестове".
На различна позиция бяха от националния щаб за справяне с коронавируса, чийто председател е генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.
Той многократно е заявявал, че няма от т.нар. бърз тест, който да дава сигурни резултати, и само тестовете по PCR метода показват надеждни данни.
Те пък не могат да бъдат масови, защото изискват апаратура и много добре обучен персонал.
На брифинга на медицинския съвет присъстваха генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски и премиерът Бойко Борисов, но отсъстваше доц. Атанас Мангъров, който е инфекционист, член на медицинския съвет и е сред най-активните защитници на масово изследване с "бързи тестове".
Министър-председателят също подчерта, че всички имат едно и също мнение по отношение на тестването: "Държах и колегите са го написали в крайния извод, че поради липсата на достатъчно надежден тест ние сме длъжни да изчакаме такъв."
Според Борисов след 2-3 седмици в Европа или Съединените щати ще бъде направен надежден тест и тогава България ще получи от Европейския съюз 1 млн. тестове.
Тогава щели да се изследват по 20-30 хил. души на ден.
Премиерът открито показа недоволството си от доц. Мангъров заради позицията му, че за да се спре разпространението на новата инфекция, трябва поне 70% от населението на страната да я прекара и да си изработи имунитет.
"Със съвета вчера много време говорихме: всяка мисъл в посока "дайте, ще пуснем младите напред, за да създадат имунитет", това означава да кажем, че едни ще умрат, другите ще оживеят! С цялото ми уважение към господин Мангъров. Когато говори, създава дезинформация в обществото, защото това, което говори, е невъзможно", отсече премиерът.

Доц. д-р Атанас Мангъров

Откъде Бойко Борисов знае кога ще има надеждни тестове?
Откъде Бойко Борисов знае, че България ще получи от Европейския съюз 1 млн. тестове?
Бойко Борисов новата Ванга ли е?
Защо при създаването на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет членовете му бяха категорични, че "бързите тестове" и "масовото тестване" са полезни за българския народ, а след 10 дни "гореща обработка" от Бойко Борисов си промениха мнението?
Този медицински експертен съвет беше ли създаден, за да легитимира едноличното решение на Бойко Борисов "масовото тестване" да бъде отхвърлено завинаги?
Този медицински експертен съвет беше ли създаден, за да отхвърли "бързите тестове" като неточни и напълно излишни?
Този медицински експертен съвет беше ли създаден, за да оправдае липсата на реални действия от правителството в борбата с COVID-19?
Този медицински експертен съвет беше ли създаден, за да оневини Бойко Борисов?
Този медицински експертен съвет беше ли създаден, за да "измие ръцете" на управляващите?
Този медицински експертен съвет беше ли разпуснат, защото вече е безполезен за Бойко Борисов и Националния оперативен щаб?
Какво ще се случи от тук нататък с доц. д-р Атанас Мангъров, който си позволи да опонира на Бойко Борисов и генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски?
Дали и той като братя Галеви ще изчезне?
Дали и той като Мишо Бирата ще умре от "естествена смърт"?
Дали управляващите ще се саморазправят с доц. д-р Атанас Мангъров?
Защо Бойко Борисов не иска да проведе масово тестване?
За да не може да се разбере колко хора са болни от COVID-19?
За да може да се удължи периода на извънредното "военно" положение до безкрай?
За да може българския народ да обеднее и задлъжнее и като резултат от това управляващите да държат хората в зависимост?
Още колко от гражданските права на българския народ ще бъдат нарушени?
Кога ще приключи диктатурата на националистите?
Докога българския народ ще търпи извращенията на управляващите?

И къде се скриха повечето политици?
Къде се покри Красимир Каракачанов?
Нали уж беше заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната?
А къде са Йорданка Фандъкова, Валери Симеонов, Волен Сидеров, Росен Плевнелиев, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Делян Пеевски, Ахмед Доган?
Къде са всички онези знайни и незнайни псевдополитици, които залъгват народа по време на избори?


Красимир Каракачанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!