biggeorge Lyrics

четвъртък, 26 март 2020 г.

Каква е истинската причина Нарек Оганисян да не може да получи българско гражданство?

Каква е истинската причина Нарек Оганисян да не може да получи българско гражданство?
Защо хора, които обичат България, цял живот са живели и израснали тук и искат да продължат да живеят и работят в България не могат да получат българско гражданство, а престъпници и терористи си купуват български паспорти и българско гражданство?



Преди няколко седмици в предаването "Преди обед" по бТВ беше излъчен репортаж за Нарек Оганисян.
Ето накратко историята му:
Млад мъж вече 24 години живее в България без документи
Нарек Оганисян пристига в България още като бебе и от тогава насам има една мечта - да има лична карта и българско гражданство.
Нарек и майка му идват съвсем лесно в страната ни, защото тогава не е имало подобен визов режим.
Тя намира лесно работа и двамата продължават живота си в България.
Вторият съпруг на майка му го отглежда като свое дете, но не може да го припознае, защото Нарек има само акт за раждане без никакви други документи нито в България, нито в Армения.
И така попада в един омагьосан кръг, в който той е ничий.
Сега проблемът му става още по-голям, защото той връщайки се в Армения, трябва да изкара двугодишна военна служба в страна, която му е абсолютно чужда и непозната.

И още:
Арменец живее като призрак
"Да имам документи - това е детската ми мечта", казва 24-годишният арменец.
Два пъти гонен от България в Армения от дирекция "Миграция" и два пъти "връщан" от Върховния административен съд.
Щастливо женен с дъщеричка Марая, без да може да сключи граждански брак и да може да припознае детето си.
Това е животът на Нарек - емблематичен случай на парадокс на националното ни законодателство, който засяга не само него, но много хора в неговото положение, невидими за обществото ни.
"Без законови промени, положението на Нарек, на десетките арменски граждани и на стотици други лица в България няма да може да бъде адекватно адресирано. Това засяга не само чуждите граждани, а сигурността на цялото ни общество", смята адвокат Диана Радославова.
Тя е директор на "Център за правна помощ - Глас в България", който работи по случая на Оганисян от края на 2017 г.
От центъра и група граждански организации, работещи в сферата на човешките права, запретват ръкави и създават експертна работна група, която да изработи предложения за законодателни промени с цел уреждане статута на хора като Нарек.
Целта е да се установят ясни норми в Закона за чужденците, които да уреждат всички права и задължения на идващите у нас в няколко групи според времето на пребиваване, липсата или не на престъпления, постоянна работа и т.н.
Така ще бъде решен въпросът и с издаването на документи и възможността за сключване на брак, припознаване на деца, кандидатстване за работа, достъп до здравеопазване и образование.

Защо трябва да се създават промени в закони или да се правят чисто нови закони, след като по сегашните закони и наредби на Нарек Оганисян може да му бъде дадено българско гражданство?
Първо, Нарек има акт за раждане издаден от Армения.
Въз основа на този документ общината на територията, на която живее Нарек Оганисян е длъжна да му издаде нов български акт за раждане и да му дадат ЛНЧ (личен номер на чужденеца, което е ЕГН за чужди граждани).
Служителят в служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) в конкретната община е длъжен да издаде нужните документи.
В едно предаване преди време Нарек Оганисян разказа, че служителите в общината отказват да му издадат акт за раждане, защото биологичния му баща, който е вписан в арменския му акт за раждане не може да бъде вписан в българския му акт за раждане.
Това обаче не е пречка за издаване на български акт за раждане.
В случая на Нарек Оганисян в българския му акт за раждане ще бъде вписана само майка му, а полето за баща ще бъде оставено празно, евентуално ако биологичния му баща се появи и заяви бащинските си права.
Това, че ще му издадат нов български акт за раждане без да впишат в него биологичния му баща не е закононарушение и не е издаване на документ с невярно съдържание, както са му излъгали в общината.
В случая на Нарек Оганисян това ще бъде издаване на документ с непълно съдържание, защото биологичния му баща не е в България и няма как да декларира, че той е негов баща, за да го впишат и него в новия му български акт за раждане.
Това, че десетки години общинската администрация отказва на Нарек Оганисян да му издадат нужните документи е плод на тяхната безкрайна омраза.
Това е единственото логично обяснение за тяхното ненормално поведение.
После заедно с новия му български акт за раждане трябва да му издадат и ЛНЧ (личен номер на чужденеца).
След като Нарек Оганисян има нов български акт за раждане и ЛНЧ от Президентството могат да му дадат българско гражданство.
Ако общинската администрация откаже да издаде нов български акт за раждане на Нарек Оганисян, тогава трябва да му напишат писмен отказ с мотивите защо му отказват, а не да му отказват устно.
После след като получи отказа от общината по местоживеене той може да отиде в по-горната инстанция в София - в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД "ГРАО") и да поиска те да му издадат нов български акт за раждане и ЛНЧ.
Ако и ГД "ГРАО" откажат да изпълнят служебните си задължения, тогава и те трябва да му напишат писмен отказ с мотивите защо му отказват, а не да му отказват устно.
После въз основа на отказите, които е получил той може и трябва да съди общината и ГД "ГРАО" за това, че отказват да си свършат работата.
Общинската администрация и ГР "ГРАО" нямат правно основание да му отказват да му издадат нова български акт за раждане и ЛНЧ.
Години наред държавните институции са баламосвали Нарек Оганисян, за да има време други държавни институции да го депортират от България.
Генералният извод от тази история е, че хората, които са заели ключови държавни постове са изпълнени с омраза и ненавист към всички различни от тях хора.
Без отговор остават няколко въпроса:
Кога административният проблем на Нарек Оганисян ще бъде разрешен и кога ще получи българско гражданство?
Кога Нарек Оганисян ще може законно да се ожени за жена си и да припознае биологичната си дъщеря?
Кога българската администрация ще се излекува от вируса на омразата?
 

Друг подобен случай е този на Артак Арутюнян:
Млад арменец, прекарал цял живот у нас, години се бори безуспешно за български паспорт
Млад мъж от арменски произход от 4 години се бори с институциите за получаване на българско гражданство.
Въпреки че е роден в Армения, Артак Арутюнян от 5-годишен живее в Русе, тук е завършил училище, тук са приятелите му и се чувства преди всичко българин.
Въпреки това от 2009 година насам той „удря на камък” в опитите си да се сдобие с паспорт.
Миналото на младия мъж е изпълнено с куп перипетии и трагични моменти.
През 1988 година земетресение със сила 7,2 по Рихтер разтърсва Армения и отнема живота на около 25 000.
Сред тях са и родителите на Артак.
Двойка възрастни арменци го осиновява и всички се преместват да живеят в България.
По-късно обаче съдбата се развива така, че се налага младежът да живее в социален дом, но не желае да говори за този период от живота си.
„Горд съм с това, че съм израснал в България, не мога да разбера защо трябва цялата ми трагедия да се разбере, за да ме чуе някой”, казва пред bTV Артак Арутюнян.
Едва от 2002 година той получава документ за постоянно пребиваващ в страната чужденец.
Тъй като по закон с този си статут всеки чужд гражданин трябва да има поне 5-годишен престой у нас, мъжът кандидатства за българско гражданство през 2009 година.
Проблемът е обаче, че официално той не се е отказал от арменското гражданство.
Артак обаче не знае езика, няма и пари, за да осъществи процедурата в Армения, а старият му паспорт, с който е дошъл в България, отдавна е изтекъл.
Младият русенец е подложен на множество проверки от страна на институциите, както и на изпит по арменски, който той отказва, тъй като не знае езика.
От президентството са категорични, че Артак Арутюнян няма да получи гражданство, докато не се откаже от арменското.
Той обаче никога сам не си е вадил арменски паспорт, а и ще има проблем да докаже с документи произхода си пред арменското посолство.

Този случай също е много странен, защото в България е позволено на българските граждани да имат двойно гражданство.
Защо тогава Артак Арутюнян трябва да се откаже от арменското си гражданство, за да получи българско гражданство?
Единственият логичен отговор е, че през 2013 г. (когато случая на Артак Арутюнян е огласен публично) в Президентството са работели хора изпълнени с омраза.

Росен Плевнелиев
(президент на България от 22 януари 2012 до 22 януари 2017 г.)

По същото време националистите от ВМРО са продавали български паспорти и българско гражданство на престъпници и терористи от цял свят.
Защо хора, които обичат България, цял живот са живели и израснали тук и искат да продължат да живеят и работят в България не могат да получат българско гражданство, а престъпници и терористи си купуват български паспорти и българско гражданство?
Това е срам за България! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!