biggeorge Lyrics

сряда, 5 юни 2019 г.

110 граждани сезираха институциите за пропаганда в предаване на Карбовски

110 граждани сезираха институциите за пропаганда в предаване на Карбовски

110 граждани и обществени личности изпратиха отворено писмо до институциите във вторник, с което ги сезират за опасна пропаганда и дезинформация в предаването “Карбовски: Втори план“.
Те настояват за реакция от страна на бТВ и СЕМ и апелират държавните институции да противодействат на надигащата се в последните месеци вследствие на подобна дезинформация психоза сред българите, че “някой ще дойде да им вземе детето“.
Писмото е адресирано освен до бТВ и СЕМ, също и до премиера, президента, главния прокурор, полицията, парламентарната комисия по култура и медии, министрите на социалната политика и външните работи, посолството на Нидерландия, Асоциацията на европейските журналисти и др.
Повод за отвореното писмо е излъченото в Деня на детето 1 юни предаване  “Карбовски: Втори план“ на тема “Системата, която решава кое е най-добра за детето ви: Трагедията на българския баща и неговото дете, отнето от ювеналната юстиция в Холандия.“.
Авторите на писмото повдигат въпроса, че предаването е в унисон с цялостната чудовищна кампания срещу Стратегията за детето, на която сме свидетели през последните месеци и допълват, че това е част от по-обща кампания срещу Европейския съюз и европейските ценности и затова призовават властите да вземат мерки.
Освен това настояват телевизията да свали предаването, да преразгледа договора си с Мартин Карбовски за посоченото предаване и да преосмисли политиката си в бъдеще при отразяване на случаи на деца, които са обект на закрила от страна на държавните институции
Ето и пълния текст на писмото:
----------------------------------------------------------------------------------
ОТВОРЕНО ПИСМО ПО ПОВОД РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ В ПРЕДАВАНЕТО "КАРБОВСКИ: ВТОРИ ПЛАН" ПО БТВ

ДО:
СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА, СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ
АТАНАС ГЕНОВ, АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ РАДИО И ТЕЛЕВИЗИОННИ ОПЕРАТОРИ
ВЕЖДИ РАШИДОВ, КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА И МЕДИИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
БТВ МЕДИЯ ГРУП

КОПИЕ ДО:
БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
РУМЕН РАДЕВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
БИСЕР ПЕТКОВ, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА, МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
ЕЛЕОНОРА ЛИЛОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО
СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МАЯ МАНОЛОВА, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
АСОЦИАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „БОРБА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ“ КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
ПОСОЛСТВО НА КРАЛСТВО НИДЕРЛАНДИЯ В БЪЛГАРИЯ

ОТНОСНО: Отворено писмо на 110 граждани и общественици по повод разпространение на дезинформация и подвеждащ журналистически материал от ефира на БТВ

Уважаеми дами и господа,

Вярваме, че в БТВ Медия Груп работят много отдадени и достойни български журналисти, които се съобразяват с професионалните стандарти. За наше голямо разочарование, точно на празника на детето, Първи юни БТВ разпространи информация, която според нас е в нарушение на българското законодателство и етичните стандарти на журналистиката. Става дума за предаването „Карбовски: Втори план“ на тема „Системата, която решава кое е най-добра за детето ви: Трагедията на българския баща и неговото дете, отнето от ювеналната юстиция в Холандия.“ Този материал дезинформира и всява необоснована паника сред българските родители и съдържа твърдения, които не отговарят на истината. Нещо повече: той е в противоречие с изискването да не се допускат предавания, внушаващи страх, ненавист, омраза и нетърпимост сред гражданите.

Представеният в предаването на г-н Карбовски случай е твърде комплексен, а отразяването му не за пръв път беше сензационно, тенденциозно и едностранчиво. Въпреки че решението на холандския съд е публично достъпно в интернет и съдържа ключова информация, която хвърля светлина върху мотивите на съда, тази достоверна информация изобщо не беше представено в предаването. Редица въпроси не намериха отговор в него; част от тях сме извели в Приложение по-долу. Като разчита на чувствителността и емоциите на хората по близката до всеки тема за защита на децата, предаването е пример за целенасочена пропаганда. Общото внушение е „да внимаваме, тъй като скоро това ще стане и при нас“. Заслужава отбелязване и фактът, че предаването се излъчва точно ден преди обявения национален протест против Стратегията на детето, против неправителствените организации, против политиките за подобряване благосъстоянието на децата и семействата.

Материалът е в унисон с цялостната кампания срещу Стратегията за детето, на която сме свидетели през последните месеци. Тази кампания е насочена срещу правата на децата, противопоставя ги на тези на родителите им и използва неверни или силно манипулативни твърдения срещу социалните услуги в чужди страни: първо Норвегия, а сега Нидерландия. Използването и налагането на термини като „ювенална юстиция“, несъществуващ в българския език и правна терминология, води към добре документирана хибридна пропаганда от последните години. Това е част от по-обща кампания срещу Европейския съюз и европейските ценности.

Уважаеми политици, общественици и държавни служители,

Вече трети месец в ход е чудовищна кампания. Това не може да продължава повече! Всички институции трябва да поемат ангажимент и да противодействат срещу създаването на психоза сред българите, че някой ще дойде да им вземе детето. Призоваваме медиите да бъдат особено внимателни към дезинформацията по отношение на „норвежката система“, „педофилията в Швеция“, „лошите социални работници“ и други подобни, тъй като това е откровена и целенасочена пропагандна кампания. Тя нанася огромни вреди на хора и организации, които се грижат за най-важното – благосъстоянието на децата и семействата в България.

Настояваме БТВ да преосмисли своята политика и в бъдеще да се отнася с повече внимание към твърде сложните от правна и човешка гледна точка случаи на деца, които са обект на закрила от страна на държавните институции в България и в чужбина. От изключително значение е спазването на професионалните стандарти за закрила на децата, тъй като ред обстоятелства, изнесени тенденциозно, както в случая, нанасят вреди на детето, на родителите и на обществото.

Настояваме БТВ Медия Груп незабавно да свали видеото от сайта на БТВ и да преразгледа договора си с Мартин Карбовски за посоченото предаване, тъй като това не е изолиран случай.

Очакваме бърза реакция от страна на Съвета за електронни медии. Настояваме СЕМ да проведе среща по въпроса за дезинформацията и фалшивите новини, които все по-настойчиво навлизат в българските телевизии. Подобни предавания водят към недоверие към българските медии и журналистиката ни като цяло.

Настояваме Парламентарната комисия по култура и медии в Народното събрание да организира широк дебат по темата. Не можем да допуснем тенденциозни предавания, излъчвани по национална телевизия, да дават трибуна на хора и организации, които целенасочено спъват работата на държавата по закрила на детето.

Настояваме държавата да започне да работи в интерес на своите граждани, а не да бездейства, докато пропагандата и дезинформацията всяват страх в българското общество.

ПРИЛОЖЕНИЕ
Въпроси, предизвикани от предаването на Мартин Карбовски:

Защо бяха задавани въпроси само към едната страна, бащата, а не бяха поканени и други близки на семейството от страната на починалата майка? Защо не беше спомената подадената от майката жалба срещу бащата за домашно насилие? Защо не стана ясно поради какви причини тази жалба не е уважена в България? Защо не бяха потърсени мнения на специалисти, юристи, социални работници? Това би помогнало да се изяснят безпристрастно факти около този заплетен случай.

Защо позицията на холандския съд беше представена едностранчиво и непълно, без ясно да се представят мотивите на съда? От публично достъпното съдебно решение става ясно, че съдът е отсъдил в полза на плавно интегриране на детето към българското му семейство и се търсят възможности това да се осъществи. Това не съвпада с версията за „отвличане“ на детето.
Защо многократно се акцентира върху даването на детето на „чернокожа гей двойка“? От една страна, няма доказателства за това. От друга страна, тази информация се използваше за целенасочено разпалване на предразсъдъци в българското общество по отношение на расата и сексуалността на приемните родители.

Защо продуцентите на предаването и БТВ медия груп допускат разпространяването на термина „ювенална юстиция“ и придружаващата го конспиративна теория? Този термин не съществува в българската правораздавателна система. Той е познат от рускоезични сайтове и е част от хибридните    атаки    срещу    социалните    служби    в    западните  страни.
Защо бТВ допусна открита атака срещу „Могъщия запад“, който „не ни смята за хора“? Защо страна от ЕС е обвинена в „отвличане“ на български деца и в сериозна организация за вземане на „бели“ деца от източноевропейски страни без всякакво представяне на критична гледна точка към подобно твърдение? Мартин Карбовски представи случая като типичен и отправи посланието, че
„на всеки може да се случи“:

„Бащата даде това интервю... за да знаете вие, обикновените зрители, че в западните държави има система, ювенална юстиция се нарича, която отнема деца от родителите и не ги връща. От родители от по- бедни и смотани държави – Полша, Чехия, България, някакви такива.
... Обикновените хора не могат да се изправят в битка с цели държави, чиито служби работят като добре смазани машини, като на филм.“

Това послание е невярно, подвеждащо, манипулативно, всява страх и паника сред българските родители, насажда омраза към други страни от ЕС и подкопава доверието в „Запада“ и по-конкретно Европейския съюз, на който България е пълноправен член.

ПОДПИСИ НА БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИЦИ И ГРАЖДАНИ:

Аглая Калафатова
Албена Дробачка
Александра Георгиева
Александър Миланов
Алексей Пампоров
Анелия Атанасова
Анет Маринова
Ани Стоянова
Антоанета Баева
Антоанета Костадинова
Антонина Кенова
Антония Чиликова
Белла Динкова
Борислава Гицова
Борислава Костадинова
Валентина Вълчева
Валерия Виденова
Василена Доткова
Велина Митева
Венета Господинова
Вера Славова
Вера Стаевска
Весела Алексиева
Весела Банова
Веселина Василева
Виктор Лилов
Георги Апостолов
Георги Богданов
Даниел Димитров
Десислава Алексова
Деян Колев
Джулия Тодорова
Диана Димова
Диана Нинчева
Диляна Дилкова
Диляна Георгиева
Дима Пройкова
Димо Димов-Лемуил
Дияна Бончева
Дияна Нинчева
Д-р Пламен Димитров
Д-р Таня Андреева
Екатерина Велева
Елена Бачева
Елена Божинова
Елена Тарашева
Елка Налбантова
Емилия Славова
Жустин Томс
Звездица Ковачева
Ивайло Захариев
Иван Димитров
Ивелина Паничарова
Иво Ванчев
Илиян Ризов
Йоана Терзиева
Калоян Станев
Камелия Станчева
Катерина Иванова
Кирил Михайлов
Красимир Манджуков
Красимира Обретенова
Кристина Христова
Кристиян Енчев
Лъчезар Маринополски
Любомира Велчева
Любомира Касабова
Людмил Спасов
Мадлен Таниелян
Маргарита Габровска
Мария Брестничка
Мария Гинева
Мария Тодорова
Мартин Костадинов
Мартина Колева
Мая Ценова
Мила Ташкова
Милена Михайлова
Милена Кадиева
Мирослава Маджарова
Младен Минков
Надежда Дерменджиева
Надежда Цекулова
Нарине К. Хачадурян - Банкова
Наталия Фикова
Невена Маджарова
Нели Петрова-Димитрова
Николай Георгиев
Петя Атанасова
Пламена Георгиева
Пламена Николова
Пол Найденов
Рада Цанева
Радосвета Стаменкова
Радостина Петрова
Рая Стефанова
Ренета Венева
Росен Василев
Росица Атанасова
Светла Енчева
Светослава Павлова
Станислав Додов
Станислава Костадинова
Теодора Крумова
Тома Белев
Христина Георгиева
Христо Илиев
Цвета Брестничка
Цветелина Ганева
Яна Алексиева
----------------------------------------------------------------------------------
Източник: Граждани сезираха институциите за недопустима дезинформация в предаване на Карбовски

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!