biggeorge Lyrics

сряда, 27 март 2019 г.

Черен ден за свободния Интернет: "Данък линк" и "създаване на филтри за съдържанието"!

Черен ден за свободния Интернет: "Данък линк" и "създаване на филтри за съдържанието"!
Тези промени поредния пирон в ковчега на свободния Интернет ли са?

Днес е тъжен ден за свободния Интернет.
Европейският парламент прие спорните промени в Директивата за авторското право, които включват член 11 и член 13, известни повече като "данък линк" и "създаване на филтри за съдържанието", въпреки недоволството на хора и компании.
За мен това е началото на онлайн диктатура.
Вместо да се върви към по-голяма свобода на споделянето на информация, те създават ограничения и цензура.
Цялото съдържание в Интернет - видео, аудио, текст, снимки, информация - трябва да бъде лицензирано под лиценз Creative Commons.
Вместо това с тази директива Европейския парламент облагодетелства големите музикални и филмови компании, издателства и други "носители" на авторски права.
Това е чист лобизъм в полза на монополистите.
Скоро Интернета в Европа ще стане като в Китай - строго контролиран, регулиран и манипулиран.
Остават неизяснени само няколко въпроса:
Дали някой е пробутал тази директива в Европейския парламент, за да вземе подкуп, с който да си купи апартамент в центъра на Брюксел?
Тази директива чия идея е - на еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел ли?
Тя получила ли е парично възнаграждение от компаниите занимаващи се с авторски права?
Защо ОЛАФ и компетентните органи в Белгия не проверят източниците на доходите й?

Време е Google да блокира цялото съдържание, за което им искат пари и да променят условията в YouTube, така че всички клипове да са под лиценз Creative Commons.
На който му се живее в диктатура да отива в Северна Корея.
Довиждане, г-жо Мария Габриел!

Мария Габриел


За неразбралите какво се случи днес ето и цялата новина:
------------------------------------Цитат------------------------------------
Как "данък линк" ще се отрази на Интернет
Европейският парламент прие спорните промени въпреки недоволството на хора и компании

Европейският парламент прие спорните промени в Директивата за авторското право, които включват член 11 и член 13, известни повече като "данък линк" и "създаване на филтри за съдържанието". Новите текстове бяха леко изменени след като в предишния им вид създаваха риск да забранят дори популярните "миймове" или анимираните гифове и карикатурите от филми и клипове.

Въпреки това промените са доста и ще засегнат най-вече интернет компаниите. А това може да се отрази и на потребителите.

Член 11 накратко предвижда търсачките, генераторите на съдържание и социалните мрежи да плащат на новинарските, когато използват линкове към техни публикации. Идеята е, че повечето потребители гледат само линковете и краткото описание към тях и това им е достатъчно, за да се информират без да посещават самия сайт. Така новинарският сайт губи посетители и съответно приходи, за сметка на социалните мрежи и търсачките. Член 11 предвижда те да плащат и по този начин да споделят приходите, въпреки че реално в корените на Интернет е именно свободна размяна на линкове.

Член 13 прехвърля част от отговорността за съдържанието с неуредени авторски права върху самите интернет компании. Ако чрез техните услуги се разпространява съдържание, което е с неуредени авторски права, те ще имат отговорност не само да го премахват както досега, но и ще имат отговорност да не допускат то да достига до потребителите. Накратко, това налага използването на филтри, които да анализират съдържанието и да го блокират преди да бъде доказано, че авторските права са уредени.

Процесът нататък

Европейският парламент вече прие текстовете с 348 гласа срещу 274 гласа. Евродепутатите след това отхвърлиха допълнително предложение, което искаше да се премахне Член 13 от финалния текст. Този път това гласуване беше с доста по-близки резултати - 312 гласа "за" и 317 гласа "против".

Dark day for internet freedom: The @Europarl_EN has rubber-stamped copyright reform including #Article13 and #Article11. MEPs refused to even consider amendments. The results of the final vote: 348 in favor, 274 against #SaveYourInternet pic.twitter.com/8bHaPEEUk3
— Julia Reda (@Senficon) March 26, 2019


Следващата стъпка е по-сложна. Страните-членки ще трябва да приведат законите си в тон с Директивата. Тъй като тя дава само обща насока на правилата, страните-членки имат свободата да ги интерпретират и да преценяват какви точно промени искат. Това означава, че Член 11 и Член 13 може да имат различно изражение в местното законодателство и някои държави да решат, че филтри например действително са нужни, а други да изберат по-различни мерки. Всичко това може да отнеме до 24 месеца.

Последиците

Заради широката интерпретация на правилата, последиците може да се окажат различни в зависимост в коя държава е регистрирана дадената компания и къде се намира даденият потребител.

В последния си вид, Директивата въвежда специални изключения за "миймовете" и GIF-анимациите. Те вече не попадат в нея и за тях няма да може да се иска да се плащат авторски права. Използването на съдържание с неуредени авторски права ще е възможно и когато става дума за пародия, но при определени условия. Разрешава се и използването на елементи от подобно съдържание за ревю, цитат, критика и др. Клауд услугите също са изключение и те няма да има нужда да анализират съдържанието, което потребителите качват в личните си акаунти.

Въпреки това критиците казват, че се създават условия за смачкване на създаденото от обикновени хора съдържание, ограничаване на разпространяването на информация и затварянето на хората в групи, вместо да се чувстват свободни да обменят данни в интернет. Според защитниците на промените новите правила по никакъв начин няма да ограничат хората, а единствено ще гарантират, че тези, които разпространяват съдържание с неуредени права и печелят от него, ще носят по-сериозни последствия, а авторите ще получават по-честна компенсация за труда си.

Google например коментира, че последната версия е стъпка в правилната посока, но все още има много правни неясноти. Компанията се опасява, че Директивата може да ограничи разпространението на информация и да попречи на потребителите да преценяват да посетят даден линк или не. Тя също така се притеснява, че европейските потребители на видеопортала YouTube може да се окажат изолирани от част от неговото съдържание. Google казва, че ще продължи дискусиите с европейските политици в опит допълнително да се прецизират и подобрят правилата с нови промени в тях.

За обикновените потребители за сега няма да има кой знае какви промени. С течение на времето обаче, когато страните-членки започнат да интерпретират новите правила и да ги внедряват в законодателствата си, на места може да се появят филтри и други изисквания, с които ще трябва да се съобразяват, когато качват съдържание в социалните мрежи.

Автор: Мартин Дешев
-------------------------------------------------------------------------------
Източник: Как "данък линк" ще се отрази на Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!