biggeorge Lyrics

събота, 11 август 2018 г.

Преди да тръгнете в планината прочетете внимателно съветите на Планинската спасителна служба!

Преди да тръгнете в планината прочетете внимателно съветите на Планинската спасителна служба!





Препоръки към излетуващите в планините:

Анализът на нещастията по нашите планини дава основание да се твърди, че причините за тях са най-често комбинирани, но в повечето случаи те се свеждат до няколко субективни фактора: недостатъчна предварителна подготовка: обща организация, физическа подготовка, технически знания и умения; неподходяща за сезона и терена екипировка и съоръжения; неподходяща тактика, съобразно конкретните теренни и метеорологични условия, метеорологичната прогноза, състоянието на участниците; психологическа бариера за взимане на адекватно решение за изчакване, връщане, прекратяване на проявата (екскурзия, излет) при рязка промяна на условията за движение в планината. По-надолу ще посочим някои елементарни правила, създадени и проверени още от предците на планинарството у нас. Ние вярваме, че и за млади и стари ще бъде полезно да се опреснят и обогатят познанията в тази област.

Планинските спасители съветват:

- Организирайте предварително старателно вашето туристическо начинание:
Набавете си туристическа карта, пътеводител; проучете маршрута, направете консултация; съставете план на движение, съобразете продължителността на преходите в светлото време на денонощието; съобразете се със сложната зимна обстановка.

- Подберете внимателно участниците в групата:
Обикновено това могат да бъдат ваши близки, роднини, приятели, колеги, обаче с едно условие - да са с почти еднаква физическа и техническа подготовка и да притежават добра екипировка. Не формирайте големи групи. Много често съставът на такива групи е разнороден, групата става трудно подвижна, възникват и допълнителни промени. От значение е и психологическата съвместимост. При наличието на деца и по-слабо подготвени участници техните възможности определят и поведението на цялата група. Обявете ръководителя, водача на групата. Дори и в една по-тясна приятелска или семейна компания следва да има водач, лидер, който да проведе посочените мероприятия.

- Информирайте се за особеностите на маршрута:
Това означава да имате сведения за опасните зони и пътищата за аварийно напускане; създайте и спазвайте тактиката на движение в зависимост от терена, метеорологичните условия и вашите възможности; тръгвайте рано, за да завършите дневния преход по светло.

- Направете прецизен подбор на екипировката и съоръженията си:
Не пропускайте да вземете с вас санитарна торбичка с най-необходимите лекарствени препарати и превързочни материали. добре подбрани кремове за лице с висок фактор на защита от слънчевото греене специалните високопланински очила, които ще защитят очите ви от ултравиолетовото лъчение карта и компас фенерче с резервни крушки и батерии резервни топли дрехи и обувки, предпазно фолио (найлон) в случай на принудителен бивак. калорични подсилващи храни (бонбони, шоколад и др.)

- Тръгвайте на път, само ако сте здрави:
Поддържайте целогодишно добра физическа кондиция.

- Не се движете сами в планината, информирайте се за метеорологичната обстановка:
Следете съобщенията за нейното развитие и изменение. Имайте пред вид, че времето в планината търпи резки и неочаквани промени. Следете информациите на ПСС за състоянието на терена в ски-центровете, пистите. Информирайте се за работата на лифтовите съоръжения и лавинната опасност.

- Движете се с умерен ход:
Не бързайте излишно и почивайте така, че след излета или дневния преход да почувствате приятна умора, без мускулна треска; постепенно увеличавайте натоварването и надморската височина; при поява на неразположение направете почивен ден или слезте на хижа с по-ниска надморска височина; усложнявайте и удължавайте преходите постепенно с придобиване на опитност и тренираност.

- Обявете вашия маршрут с вероятните отклонения:
Обявете графика на движение. Той трябва да се знае от вашите близки, приятели и колеги. Съобщете го в поделенията на ПСС. Регистрирайте се в хижите по маршрута.

- Внимавайте за опасността от изгубване:
При мъгла, силен вятър и снеговалеж, особено в откритите части на планината има реална опасност от изгубване. Затова запомнете: движението при подобни условия да става по маркировката, като се използват азимутни скици, компас и карта за допълнително ориентиране; движението да става бавно, без разкъсване на групата. Следете за броя на хората, не допускайте изоставане; при много тежки условия мислете за аварийно напускане на маршрута. В случай, че не сте сигурни къде се движите, слезнете по безопасен път в горската част на планината и организирайте принудителен бивак; не допускайте паника и разногласия. Вслушвайте се в разумните съвети.

- Внимавайте за опасността от измръзване:
Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на нулеви и отрицателни температури със силен вятър и валеж на дъжд и суграшица. Затова: осигурете сухи дрехи, шапки и ръкавици; при умора не спирайте. Намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега; при загуба на чувствителност на различните части на тялото, ако няма получени мехури, разтривайте до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха. Почивката на снега крие опасност от бяла смърт, в следствие на общото изтощение на организма. Поемайте повече течности, калорична храна, но не и алкохол.

- Внимавайте за лавинна опасност:
При наличието на определени условия: сняг, наклонени терени и подходяща температура се свличат огромни снежни маси и формират природния феномен - СНЕЖНА ЛАВИНА. Туристите, които навлизат във високите части на планината при зимни условия трябва много добре да познават лавинната опасност, условията и правилата за преминаване през лавиноопасните участъци. Трябва да се знае, че лавиноопасни улеи и склонове има и в по-ниската част на планините, както и в близост до ски-писти. Обикновено последните са обозначени със специализирана маркировка с шахматно разположени жълти и черни квадрати.

- Обърнете особено внимание на храната и поддържане на водния баланс на организма.
- Любувайте се на заобикалящата ви природа, но я и пазете;
- Опаковките с хранителни отпадъци, стъклени буркани и бутилки прибирайте в подходяща торбичка и ги връщайте обратно за изхвърляне в градски условия;
- Пазете горските насаждения и редките растителни видове.


Намерете начин да попълните и обогатите знанията си по отношение на:
- постигане на целогодишна физическа кондиция;
- познания за качествена, ефективна екипировка и съоръжения и оптимално хранене;
- познания по топография, ориентиране и метеорология, оказване на другарска помощ и самопомощ, първа долекарска медицинска помощ.

При нещастен случай дежурните телефони са:
- Единен европейски номер за спешни повиквания - 112;
- 1470 (за всички мобилни оператори);
- 02 963 2000 - Централен Денонощен Пост на Планинската спасителна служба;
- за справки или съвети - 1471 (за всички мобилни оператори).

Прочетете внимателно статията и следвайте съветите и инструкциите на Планинската спасителна служба!
Пазете вашия живот и живота на другите около вас!
Не поемайте излишни рискове, бъдете разумни и се съобразявайте с планината!
Хората, които не спазват правилата в планината - умират!

--------------------------------------------------------------------------------------------
Източници:
Преди да тръгнем в планината - Български Червен кръст
Сайт на Планинска спасителна служба

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да напишете вашия коментар! Благодаря ви!